News

Marea Britanie și Rusia se aliază împotriva COVID. Ce se va întâmpla cu vaccinurile produse de cele două țări

11.12.2020 | 16:36
Marea Britanie si Rusia se aliaza impotriva COVID Ce se va intampla cu vaccinurile produse de cele doua tari
ADVERTISEMENT

Rusia și AstraZeneca vor organiza un studiu clinic comun în cadrul căruia vor testa o combinație a vaccinurilor contra COVID-19 AZD1222 şi Sputnik V.

Studiul va începe până la sfârșitul anului, iar Rusia dorește să producă împreună noul vaccin dacă se dovedește că este eficient, a anunțat Fondul suveran de investiţii din Rusia (RDIF), care a finanțat Sputnik V, numit după satelitul din era sovietică care a declanșat cursa spațială.

ADVERTISEMENT

Filiala rusă a AstraZeneca a anunțat că începe să înscrie adulți cu vârste începând cu 18 ani ca voluntari pentru noul studiu clinic.

Moscova ar putea privi parteneriatul ca pe un vot de încredere pentru Sputnik V

RDIF a precizat că studiul clinic vizează creșterea eficacității vaccinului produs de britanicii de la AstraZeneca. Producătorul de medicamente analizează modul în care ar putea evalua combinațiile de vaccinuri diferite și va începe în curând să exploreze, împreună cu Institutul Gamaleya din Rusia, care a dezvoltat Sputnik V, dacă două vaccinuri obișnuite bazate pe virusul răcelii ar putea fi combinate cu succes.

ADVERTISEMENT

Cooperarea dintre una dintre cele mai valoroase companii din Marea Britanie și institutul rus de cercetare științifică, susținut de stat, evidențiază presiunea de a dezvolta un ser eficient pentru a combate pandemia care a ucis peste 1,5 milioane de oameni.

Această mișcare va fi văzută probabil la Moscova ca un vot de încredere mult așteptat din partea unui producător occidental pentru Sputnik V.

ADVERTISEMENT

Dezvoltatorii săi ruși spun că studiile clinice, încă în curs, au demonstrat că are o rată de eficacitate de peste 90%, mai mare decât vaccinul propriu al AstraZeneca și similar cu rivalii americani Pfizer și Moderna.

Unii oameni de știință occidentali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la viteza cu care s-a mișcat Rusia, oferind aprobarea de reglementare pentru vaccinurile sale și lansând vaccinări la scară largă cu Sputnik V înainte de finalizarea studiilor complete pentru a-i testa siguranța și eficacitatea. Rusia a respins aceste critici ca nefondate.

ADVERTISEMENT

Potențiala asociere vine într-o perioadă în care AstraZeneca, odată văzută ca un lider în cursa vaccinurilor, se pregătește pentru teste ulterioare pentru a confirma dacă vaccinul său ar putea avea o eficacitate de 90%.

Rata medie de eficacitate a fost de 70,4% potrivit datelor intermediare ale studiilor de fază III.

Marea Britanie lucrează la o strategie de combinare a diferitelor vaccinuri

La începutul acestei săptămâni, Kate Bingham, președintele grupului de lucru pentru vaccinuri din Marea Britanie, a declarat că țara va începe studiile anul viitor folosind combinații de diferite tipuri de vaccinuri pentru vaccinările inițiale și de rapel, în speranța că o abordare „mix-and-match” ar putea maximiza răspunsul imun.

Ambele proiecte utilizează adenovirusuri inactivate ca vehicule pentru a aduce instrucțiuni genetice în organism pentru a determina celulele să producă proteine vaccinale, o abordare care a fost folosită anterior într-un vaccin Ebola.

O provocare obișnuită a unei astfel de metode este aceea că sistemul imunitar ar putea ataca vehiculul adenovirus, cunoscut sub numele de vector viral și, în special, să neutralizeze doza de rapel.

Utilizarea diferiților vectori virali pentru doza inițială și cea de rapel este o abordare pe care cercetătorii, inclusiv la Institutul Gamaleya, au urmărit-o. Combinarea vaccinurilor de la diferiți dezvoltatori ar putea fi, de asemenea, o soluție în acest sens.

AstraZeneca și partenerul său Universitatea Oxford au folosit un adenovirus inofensiv găsit doar la maimuțe pentru a exclude că persoanele care au primit injecția să fi avut o expunere anterioară și, prin urmare, o apărare imună împotriva acestuia.

ADVERTISEMENT