News

Marea Britanie testează un tratament revoluționar pentru tumorile cerebrale. Cum va fi administrat medicamentul pe bază de canabis

Este primul astfel de studiu care își propune să afle dacă Sativex combinat cu chimioterapie poate ajuta la tratarea glioblastomului.
08.08.2021 | 16:42
Marea Britanie testeaza un tratament revolutionar pentru tumorile cerebrale Cum va fi administrat medicamentul pe baza de canabis
Marea Britanie testează un tratament revoluționar pentru tumorile cerebrale. Cum va fi administrat medicamentul pe bază de canabis Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) și organizațiile caritabile pentru cancer se pregătesc să investigheze dacă un spray de gură pe bază de canabis poate trata tumorile cerebrale și poate ajuta pacienții să trăiască mai mult.

Marea Britanie testează un tratament revoluționar pentru tumorile cerebrale. Cum va fi administrat medicamentul pe bază de canabis

Medicii vor oferi pacienților din Marea Britanie cu o tumoare cerebrală recurentă, numită glioblastom, medicamentul cunoscut sub numele de Sativex, alături de un medicament pentru chimioterapie – temozolomida – într-un studiu clinic, în încercarea de a distruge celulele canceroase.

ADVERTISEMENT

Va fi primul astfel de studiu din lume.

Glioblastomul este o formă agresivă și greu de tratat a tumorii cerebrale care revine aproape întotdeauna, în ciuda faptului că medicii folosesc o intervenție chirurgicală, radioterapie și chimioterapie. Cei diagnosticați trăiesc doar 12-18 luni, în timp ce cei cu glioblastom recurent supraviețuiesc doar 10 luni.

Aproximativ 2.200 de persoane din Anglia sunt diagnosticate în fiecare an cu această afecțiune, ceea ce o face cea mai comună formă de cancer cerebral.

ADVERTISEMENT

Sativex se administrează deja pacienților cu scleroză multiplă a căror stare nu s-a îmbunătățit în ciuda tratamentului, pentru a reduce spasticitatea acestora. Este unul dintre cele trei medicamente pe bază de canabis utilizate în prezent de NHS.

”Credem că Sativex poate distruge celulele tumorale ale glioblastomului și că poate fi deosebit de eficient atunci când este administrat împreună cu chimioterapie cu temozolomidă, deci poate spori efectele tratamentului chimioterapic în oprirea creșterii acestor tumori, permițând pacienților să trăiască mai mult”, a spus Susan Short, profesor de oncologie clinică și neuro-oncologie la Universitatea Leeds, care este investigatorul principal al studiului. „Asta vrem să testăm în studiu”, a spus ea, citată de The Guardian.

ADVERTISEMENT

Studiul va debuta la începutul anului viitor

Brain Tumor Charity, care finanțează studiul clinic, va recruta 232 de pacienți la începutul anului viitor din cel puțin 15 spitale, inclusiv centre specializate pentru cancer, din Marea Britanie. Două treimi vor primi Sativex și temozolomidă, în timp ce cealaltă treime va primi medicamentul pentru chimioterapie și un placebo.

Sativex conține cantități egale de doi canabinoizi: substanța psihoactivă Delta-9-tetrahidrocannabinol (THC), care provoacă utilizatorilor „euforie”, și canabidiolul (CBD), care poate ajuta la reducerea durerii, inflamației și anxietății fără a induce efecte psihoactive.

ADVERTISEMENT

„Sperăm că acest studiu clinic ar putea pregăti calea pentru o nouă terapie mult așteptată, care ar putea oferi pacienților cu glioblastom luni prețioase în plus pentru a trăi și a-și face amintiri cu cei dragi”, a declarat dr. David Jenkinson, director executiv interimar al Brain Tumor Charity.

„Știm că există un interes semnificativ în comunitatea noastră cu privire la activitatea potențială a canabinoizilor în tratarea glioblastoamelor și suntem foarte încântați că acest prim studiu mondial din Marea Britanie ar putea ajuta la accelerarea acestor răspunsuri.”

Studiul urmează un studiu anterior – un studiu de fază unu – care a analizat exclusiv siguranța administrării împreună a Sativex și temozolomidei, care a implicat 27 de pacienți. Noul studiu se va întinde pe o perioadă de trei ani, numit studiul aristocrat, va analiza atât siguranța regimului respectiv, cât și impactul acestuia asupra stării pacientului, inclusiv pentru cât timp supraviețuiesc.

„Descoperirile recente din faza incipientă au fost cu adevărat promițătoare și acum așteptăm cu nerăbdare să înțelegem dacă adăugarea Sativex la chimioterapie ar putea oferi extinderea vieții și o calitate a vieții îmbunătățită, ceea ce ar reprezenta un pas major înainte în capacitatea noastră de a trata această boală devastatoare”, a adăugat Jenkinson.

Short a spus că studiul inițial a sugerat că medicamentul le-ar putea oferi pacienților timp suplimentar. Mai mulți participanți care au primit Sativex erau încă în viață cu un an mai târziu decât cei care au avut un placebo.

„A arătat că această combinație este sigură, deși unii pacienți au avut probleme cu efectele secundare, inclusiv boală, oboseală și amețeli. Studiul nu a fost conceput pentru a testa daca Sativex a fost mai bun în ceea ce privește supraviețuirea. Dar a sugerat că unii pacienți care au primit Sativex s-au descurcat mai bine decât se aștepta și mai bine decât cei care au primit numai chimioterapie”, a spus ea.

Brain Tumor Charity intenționează să continue studiul clinic, dar a subliniat că acest lucru depinde de rezultatele unui apel pentru a ajuta la acoperirea costurilor care se ridică la 450.000 lire sterline. Organizația și-a suspendat programul obișnuit de subvenții pentru cercetare, după ce a pierdut 25% din veniturile sale în timpul pandemiei COVID-19.

Noul studiu este coordonat de unitatea de studii clinice Cancer Research UK de la Universitatea din Birmingham. „Este vital ca astfel de studii, care investighează rolul canabisului sau substanțelor chimice din acesta, în tratarea cancerului, să fie efectuate”, a declarat prof. Pam Kearns, directorul unității.

ADVERTISEMENT
Tags: