Life

Marea Britanie va găzdui Eurovision 2023, anunță EBU. Boris Johnson: “Trebuie să celebreze poporul ucrainean”

Marea Britanie va găzdui concursul muzical Eurovision 2023, potrivit EBU. Boris Johnson a reacționat printr-un mesaj postat pe rețelele de socializare.
25.07.2022 | 15:33
Marea Britanie va gazdui Eurovision 2023 anunta EBU Boris Johnson Trebuie sa celebreze poporul ucrainean
Marea Britanie va găzdui Eurovision 2023, anunță EBU. Reacția lui Boris Johnson. Sursa foto: hepta.ro/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Concursul muzical Eurovision 2023 va fi găzduit de Marea Britanie, potrivit anunțului făcut de EBU (Uniunea Europeană de Radio și Televiziune). Competiția nu se poate organiza în țara câștigătoare, Ucraina, din cauza conflictului cu Rusia.

Marea Britanie va găzdui Eurovision 2023

EBU a confirmat faptul că Marea Britanie va găzdui Eurovision 2023 după victoria Ucrainei de anul acesta. Trupa Kalush Orchestra a obținut locul I cu melodia “Stefania”, însă concursul nu poate fi găzduit în țara câștigătoare din cauza războiului cu Rusia.

ADVERTISEMENT

Marea Britanie s-a clasat anul acesta pe locul al doilea, cu Sam Ryder, care a interpretat melodia “Space Man”. Astfel, EBU a luat decizia ca ediția din 2023 a celebrului concurs muzical să aibă loc în Regatul Unit.

Deocamdată nu se știe în ce oraș va fi găzduit concursul. Până acum, orașe precum Manchester sau Glasgow și-au exprimat interesul pentru a organiza Eurovision 2023.

ADVERTISEMENT

Concursul pentru desemnarea orașului gazdă va începe săptămâna aceasta, anunță EBU. Leeds, Liverpool, Newcastle, Birmingham, Aberdeen, Londra, Brighton, Belfast și Cardiff sunt potențiale orașe pentru a găzdui concursul muzical. Acestea trebuie să demonstreze însă că dispun de toate facilitățile necesare.

Eurovision 2023 va fi găzduit de postul britanic BBC. Aceștia vor colabora cu reprezentanții postului ucrainean UA: PBC.

ADVERTISEMENT

EBU a menționat că orașul gazdă ar trebui să poată primi un număr de aproximativ 10.000 de spectatori. Totodată, acesta trebuie să fie ușor accesibil și să poată primi cel puțin 2.000 de delegați și jurnaliști.

Ucraina se va califica automat în marea finală de anul viitor, alături de țările care constituie “Big 5”, din care fac parte Regatul Unit, Franța, Germania, Italia și Spania.

ADVERTISEMENT

“Suntem extrem de recunoscători că BBC a acceptat să organizeze concursul Eurovision în Marea Britanie în 2023.”, a transmis Martin Österdahl, supervizorul executiv al concursului Eurovision.

Acesta a asigurat că ediția din 2023 a concursului muzical îi va sărbători pe câștigătorii din acest an, Kalush Orchestra, pe tot parcursul evenimentului.

“Este o chestiune de mare regret că colegii și prietenii noștri din Ucraina nu pot găzdui concursul Eurovision 2023. A fi invitat să găzduiască cel mai mare și mai complex concurs muzical din lume este un mare privilegiu.

BBC se angajează să facă din acest eveniment o reflectare reală a culturii ucrainene, alături de prezentarea diversității muzicii și creativității britanice.”, a transmis Tim Davie, directorul general al BBC.

Cum a reacționat Boris Johnson

Boris Johnson a avut o reacție după anunțul făcut de EBU. Prim-ministrul britanic demisionar a scris un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook.

Johnson a asigurat că Eurovision 2023 va fi organizat în numele poporului ucrainean.

“Săptămâna trecută, președintele Zelenski și cu mine am căzut de acord că, indiferent unde va avea loc Eurovision 2023, acesta trebuie să celebreze țara și poporul ucrainean. 

Întrucât suntem acum gazde, Regatul Unit va onora direct acest angajament – și va organiza un concurs fantastic în numele prietenilor noștri ucraineni.”, a transmis Boris Johnson pe Facebook.

Marea Britanie nu a mai găzduit Eurovision din 1998. Atunci, concursul a avut loc la Birmingham, după victoria lui Katrina and the Waves, în 1997. În trecut, concursul a fost găzduit la Harrogate, Edinburgh, Londra și Brighton.

În total, Marea Britanie a găzduit Eurovision de opt ori, mai mult decât orice altă țară.

ADVERTISEMENT
Tags: