Fotbal intern

Cluburile AU REFUZAT oferta ISB de 23,3 MILIOANE DE EURO + TVA!

UPDATE / 14:40. Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Iustin Ştefan, a vorbit la finalul Adunării Generale. Acesta a declarat că pe data de 19 iunie se va decide soarta drepturilor...
13.06.2015 | 00:01
Cluburile AU REFUZAT oferta ISB de 233 MILIOANE DE EURO  TVA

UPDATE / 14:40. Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, Iustin Ştefan, a vorbit la finalul Adunării Generale. Acesta a declarat că pe data de 19 iunie se va decide soarta drepturilor TV, după ce cluburile din Liga 1 au respins pentru a doua oară propunerea ISB de a micşora suma la 23,3 milioane de euro.

“Cluburile au putut vedea contractul, şi-au luat notiţe şi au văzut că este un contract bun pentru LPF. În ceea ce priveşte licitaţia este vorba de o procedură transparentă. La data de 16 iunie, de principiu, vom afla dacă este o scrisoare de garanţie sau dacă se va efectua plata. În situaţia în care nu se vor realiza aceste condiţii, Adunarea Generală va decide dacă acest contract se va rupe. Există clauze în contract care protejează LPF. 

Este un contract în derulare, pe 16 iunie vom ştii cum se prezintă situaţia. Ceea ce vă pot spune este că sînt şi alte instituţii media care vor acest lucru. Au existat discuţii cu reprzentanţii mai multor companii, s-a obţinut o sumă pe care nu s-a perceput niciun comision, toţi banii find redrecţionaţi către cluburile din România.

Preşedinţii de cluburi se declară mulţumiţi de sumele primite în sezonul anterior”, a declarat Iustin Ştefan, secretar general LPF.

UPDATE 14:30. Cluburile din LIGA 1 nu au fost de acord cu propunerea celor de la ISB, de 23,3 milioane de euro. Următoarea Adunare Generală va fi organizată pe 19 iunie!

În cîteva ore, la Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal se va decide viitorul Ligii 1, poate chiar al fotbalului românesc, pentru următorii patru ani. Miza e de zeci de milioane de Euro, iar şedinţa se anunţă una explozivă. FANATIK.RO vă prezintă culisele şi ultimele mişcări de trupe din ambele tabere, echipe şi eventualii cumpărători.

Plan diabolic: maximum 15 milioane Euro pe an!

Cluburilor de Liga 1 li s-a urzit un plan diabolic, care pe majoritatea ar putea, în viitorul apropiat, să le “omoare”! Primul pas, pasul-cheie, este forţarea ruperii contractului cu ISB în şedinţa de la prînz. Scopul final: maximum 15 milioane de Euro+TVA pentru noul sezon, care începe deja pe 11 iulie. Dar să derulăm tot ce s-a întîmplat în spatele uşilor închise în ultimele două luni.

Strategia secretă, concepută din luna mai

La începutul lunii mai, în mare secret, RCS-RDS s-ar fi întîlnit cu ISB şi le-ar fi propus britanicilor să denunţe contractul de drepturi cu Liga, pentru a se putea organiza o licitaţie publică. Motivul rezilierii? Chix-ul numit Liga 1, pe care l-a primit ISB pe post de spectacol de lux. La licitaţie, RCS-RDS ar fi oferit 5 milioane de Euro net, Dolce alte 5 milioane de Euro şi ISB alte 5 milioane de Euro, total general 15 milioane de Euro net. Doar aşa RCS-RDS ar fi putut să iasă legal din contractul cu ISB şi din preţul actual pe care îl achită, de 10 milioane de Euro+TVA per sezon, sumă considerată de proprietarul Zoltan Teszari, absolut legitim, una exagerată. Dealtfel, FANATIK.RO a mai scris în exclusivitate despre intenţia nemărturisită a RCS-RDS de a micşora cu 30% banii pe care îi achită pe drepturile TV. Revenind, ISB a refuzat combinaţia celor 5 milioane de Euro, conştientizînd că fotbalul românesc nu se poate susţine cu doar 15 milioane de Euro şi, deci, există riscul ca însuşi produsul să dispară!

Condiţia-cheie: ruperea contractului cu ISB!

Săptămîna aceasta, tema celor 5 milioane de Euro “de căciulă” – RCS, Dolce şi ISB – a revenit în prim-plan, dar la fel ISB a declinat oferta. În consecinţă, RCS şi Dolce şi-au continuat strategia, punctul final fiind ruperea contractului dintre Ligă şi ISB, fapt care le-ar permite să jongleze ulterior cu orice sumă faţă de nişte cluburi lăsate fără alternativă, practic cu pantalonii în vine.

“Vă dăm mai mult, dar nu avem garanţii!”

Ieri mişcările de trupe s-au intensificat. Reprezentanţii RCS şi Dolce, Toşca şi Enăchescu au avut o întîlnire lungă la sediul LPF, unde s-au angajat că, împreună, vor da cu un milion de Euro în plus peste ultima ofertă a ISB de 22 de milioane de Euro net. Toate bune şi frumoase, problema a apărut cînd preşedintele Ligii, Gino Iorgulescu, le-a cerut o Scrisoare de Garanţie pentru cele 23 de milioane de Euro promise. “Sîntem abilitaţi doar să vă facem oferta, nu suntem împuterniciţi să vă oferim garanţii”, a fost răspunsul sec al reprezentanţilor RCS şi Dolce. Gino Iorgulescu le-a cerut un document scris, oficial, pînă astăzi la ora 13:00, suspectînd faptul că totul nu e decît o super-cacealma, un cec verbal fără acoperire, care să ducă: pasul 1– la ruperea contractului cu un plătitor ce s-a dovedit serios, ISB, pasul 2 – la organizarea unei licitaţii unde cluburile să ajungă la mîna televiziunilor.

Steaua şi Dinamo, înţelegere secretă de 1,5 milioane de Euro “de căciulă”?

Tot ieri o delegaţie de şase preşedinţi condusă de dinamovistul Dinu Gheorghe (angajat dealtfel pe post de analist la postul DigiSport) a efectuat o “vizită de lucru” chiar la sediul RCS-RDS, unde s-au întîlnit cu directorul Dinei. Scopul, să asigure cluburile că gigantul de telecomunicaţii este un partener serios, dispus să preia fără probleme contractul, în cazul în care astăzi pică înţelegerea cu ISB. S-a discutat chiar şi despre revenirea la pachete de meciuri în funcţie de importanţă, ca pe vremea fostului preşedinte Dumitru Dragomir, iar RCS-RDS să achiziţioneze, în eventualitatea unei licitaţii, pachetul de derby-uri pe care să plătească o sumă mai mare. Cluburile nu ştiu însă că li s-a aruncat doar o momeală uriaşă, deoarece RCS-RDS nu ar vrea să scoată din buzunar, conform surselor FANATIK.RO, mai mult de 5 milioane de Euro net pe an pentru un fotbal falimentar. Iarăşi ce nu ştiu cluburile este că Steaua şi Dinamo, lideri şi formatori puternici de opinie în şedinţele Adunării Generale, ar avea o înţelegere secretă prin care vor primi bani mai mulţi decît celelalte formaţii dacă se reziliază contractul cu Intel Sky Broadcasting. Concret, Steaua şi Dinamo vor încasa fiecare, se pare, 1,5 milioane de Euro anual pe un contract de imagine întocmit ulterior de la RCS şi Dolce, însă doar în eventualitatea în care se realizează planul final cu micşorarea drepturilor TV la 15 milioane de Euro. Dealtfel, în cazul în care ar fi acceptat combinaţia, şi ISB-ului i s-a propus să preia CFR Cluj, care să primească în secret suplimentarea de 1,5 milioane de Euro. Deci, 15 milioane de euro plus alte 4,5 milioane de euro (Steaua, Dinamo, CFR), preţ final pe an, 19,5 milioane de euro plus TVA, mult sub oferta de azi!

Celelalte 12 cluburi, în pericol să moară!

În aceste condiţii toate celelalte cluburi, mai puţin Steaua şi Dinamo, vor lua ţeapa ţepelor!! Singura condiţie ca această posibilă cacealma să se înfăptuiască este ca astăzi să fie denunţat contractul cu ISB şi să se organizeze apoi o licitaţie publică, riscantă şi cu un final imprevizibil pentru grupările fotbalistice din Liga 1.

ULTIMA ORĂ: ISB oferă 23,3 milioane de Euro + TVA pe an

Conform informaţiilor de ultimă oră ale FANATIK.RO, ISB va face astăzi o ofertă finală de 23,3 milioane de Euro+TVA, bani pentru care a pregătit şi Scrisoarea de Garantie. Dacă nu se va accepta, ISB va lăsa cluburile să se descurce singure în jungla “fiarelor TV” care, firesc, nu le vor menaja. În esenţă, RCS şi Dolce au perfectă dreptate cînd doresc micşorarea drastică a sumelor plătite pentru Liga 1, fiindcă ce primesc e mai degrabă antispectacol decît spectacol! Singurul vinovat: cluburile!!