”Marea de la munte”. Locul unic din România unde apa are culoarea smaraldului. Cei ce vin aici rămân impresionați de peisajele minunate. Se găsește foarte aproape de Capitală, la o distanță de o oră și jumătate.
”Marea de la munte”. Destinația inedită din țara noastră unde apa este turcoaz. Turiștii sunt uimiți de priveliștea spectaculoasă. Locul se află pe Valea Doftanei și este o regiune care merită explorată măcar o dată-n viață.
În ultima perioadă a fost luat cu asalt de iubitorii de sup paddle board care au parte de apă liniștită și un cadru care le taie răsuflarea. Concret, este vorba de barajul de acumulare Paltinu care este înconjurat de dealuri împădurite.
Acesta servește pentru alimentarea cu apă potabilă și industrială a municipiilor Câmpina și Ploiești din județul Prahova. Lacul de acumulare artificial ocupă o suprafață de 215 hectare, priveliștea cea mai spectaculoasă putându-se observa din vârful Secăria.
Culoarea de smarald este cea care îi atrage pe turiști în această destinație. Această nuanță se poate observa cel mai bine vara. Barajul Paltinu impresionează prin frumusețea sa, fiind un loc pitoresc indiferent de sezon. ”Marea de la munte” este situată la poalele munților.
Barajul Paltinu reprezintă o destinație care nu trebuie ratată. Barajul are 108 metri înălțime, ceea ce înseamnă că-i impresionează pe turiști prin grandoare. Mai mult decât atât, a fost construit sub formă de arc și este văzut drept poarta de intrare în localitatea Valea Doftanei.
Lungimea coronamentului este de 460 de metri. A fost ridicat între anii 1966 și 1971, fiind primul lac din România în dublu arc cu rost perimetral. În plus, irigă 9000 de hectare de teren și produce energie electrică datorită unei hidrocentrale de 10,4 MW, care este instalată la piciorul barajului.
Cei care ajung aici se pot bucura de o oază de liniște și de relaxare. Oamenii pot face picnic sau grătar pe pajiștea din apropiere, se pot plimba prin pădure, pot practica pescuitul sportiv sau alte activități plăcute.
De asemenea, turiștii se pot plimba cu barca sau pot face sup paddle board. Din păcate, în lac înotul nu este indicat din cauza curenților și a rădăcinilor care se găsesc în apă. Pământul clisos și diferențele de temperatură au dus la numeroase tragedii de-a lungul timpului.
În altă ordine de idei, localnicii spun că barajul Paltinu are o legendă interesantă care este strâns legată de un șarpe uriaș, de aproape 5 metri lungime și circa 100 de kilograme. Șarpele a fost descris având un cap diform și ochi bulbucați.
Aceiași locuitori susțin că lacul de culoare turcoaz are în adâncurile sale pești imenși, în special fitofagi, care atunci când ajung la maturitate depășesc cu lejeritate un metru și jumătatea lungime și 100 de kilograme greutate.