News

Marea Demisie, goana după condiții mai bune sau curent antimuncă? Fenomenul agravează criza forței de muncă

Marea Demisie este o tendință economică în care angajații demisionează voluntar și în masă, manifestată de la începutul anului 2021, în principal în Statele Unite. Europa nu pare a fi la fel de afectată.
25.01.2022 | 10:02
Marea Demisie goana dupa conditii mai bune sau curent antimunca Fenomenul agraveaza criza fortei de munca
Pandemia a dus la reanalizarea priorităților angajaților Foto: hepta, AP, Lima News, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Nici în SUA tendința nu a fost răspândită în mod egal în întreaga țară. Angajații din câteva state și-au prezentat demisiile într-un ritm mult mai mare decât media națională, potrivit datelor oficiale.

În schimb, Europa nu pare a fi afectată de acest fenomen, cel puțin asta susține Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene (BCE).

ADVERTISEMENT

Totuși, potrivit unui sondaj eJobs, 21% dintre românii respondenți au mărturisit că, dacă nu ar mai fi mulțumiți de jobul actual, ar demisiona chiar dacă n-ar avea altă ofertă concretă pe masă.

Marea Demisie, fenomenul care agravează criza forței de muncă

Ministerul american al Muncii a făcut o analiză de la stat la stat, menționând că 22 de state au înregistrat o creștere a așa-numitei „rata de renunțare” în noiembrie, în timp ce doar două state au înregistrat o scădere a demisiilor angajaților.

ADVERTISEMENT

Statele cu cele mai mari rate de renunțare la locul de muncă sunt cele care se confruntă cu piețele forței de muncă în criză de lucrători și rate scăzute ale șomajului – exact combinația care îi determină pe angajatori să pună în aplicare stimulente precum salarii mai mari și beneficii mai bune pentru a atrage noi angajați pe locurile de muncă neocupate și pentru a-i păstra pe cei pe care îi au deja.

Totul face parte din așa-numitul fenomen „Marea Demisie”, care este marcat de angajații care își părăsesc locurile de muncă actuale din mai multe motive, de la pornirea propriei afaceri până la optarea pentru pensionare anticipată.

ADVERTISEMENT

Patru dintre primele cinci state în funcție de rata renunțării la locul de muncă au cele mai scăzute rate ale șomajului din țară.

Georgia și New Hampshire, de exemplu, sunt la egalitate pentru cea mai mare rată a renunțărilor, la 4,5%, ceea ce înseamnă că aproximativ 1 din 22 de lucrători și-au părăsit locul de muncă în noiembrie.

ADVERTISEMENT

În aceeași lună, New Hampshire a avut a șasea cea mai mică rată a șomajului, iar Georgia a avut a opta cea mai scăzută rată din țară, la 2,7% și, respectiv, 2,8%.

Mai jos sunt cele 5 state cu cele mai mari rate de renunțare la locul de muncă în noiembrie 2021:

Georgia – 4,5%
New Hampshire – 4,5%
Vermont – 4,4%
Dakota de Nord – 4,3%
Kentucky – 4,2%

Covid-19 ar putea exacerba fenomenul

Totuși, oficialii avertizează că cele mai recente date sunt din noiembrie, înainte ca Omicron să se răspândească în întreaga țară. Există unele semne că înmulțirea numărului de cazuri de Covid-19 afectează piața muncii, numărul americanilor care depun cereri de șomaj crescând săptămâna trecută la cel mai ridicat nivel din ultimele trei luni.

În același timp, numărul persoanelor care nu mai au loc de muncă din cauza Covid-19 a crescut la începutul lunii ianuarie. Un număr record de 8,8 milioane de americani au declarat că nu lucrează la începutul acestei luni pentru că aveau Covid-19 sau aveau grijă de cineva bolnav de virus, număr triplu față de acum o lună.

Creșterea numărului de lucrători bolnavi afectează industrii, de la spitale la companii aeriene, agravând criza forței de muncă în SUA.

Această situație poate accelera rata demisiilor dacă lucrătorii se retrag de la locul de muncă pentru a se recupera sau pentru a îngriji rudele care sunt bolnave de Covid.

Singurele două state care au asistat la o scădere a numărului de angajați care au demisionat în noiembrie au fost Colorado și Pennsylvania.

În primul caz, rata renunțărilor a scăzut la 3,5% în noiembrie de la 4% în octombrie, în timp ce în Pennsylvania, rata renunțărilor a scăzut la 2,4% de la 2,7%.

Christine Lagarde despre fenomenul Marea Demisie

Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a declarat într-o intervenţie online la Forumul Economic Mondial de la Davos, că Europa nu se confruntă cu niciun fel de situaţie de tipul ”Marea Demisie”, rata de angajare de pe piaţa muncii fiind apropiată de cea anterioară pandemiei de Covid-19, transmite CNBC.

“Când mă uit la piaţa muncii, nu trecem prin niciun fel de situaţie de tipul Marea Demisie, iar datele referitoare la rata de participare pe piaţa muncii sunt foarte apropiate de nivelul pre-pandemic”, a afirmat Lagarde la evenimentul Agenda Davos.

Ea a mai precizat că este improbabil ca inflaţia din zona euro să urce la nivelurile observate în Statele Unite. Christine Lagarde a apărat politica BCE, argumentând că Europa nu are problema de cerere excesivă pe care o au Statele Unite.

Cererea din Statele Unite este în prezent cu 30% pestte nivelul anterior pandemiei, în timp ce în zona euro ”se află aproximativ la nivelul anterior pandemiei”.

”Consider că aceşti doi factori, dacă îi analizăm cu atenţie, arată clar că nu înaintăm cu aceeaşi viteză, fiind improbabil să înregistrăm acelaşi intensificări ale inflaţiei care au loc pe piaţa americană”, a mai spus şefa BCE.

21% dintre români și-ar da demisia fără a avea o ofertă concretă de angajare

În ciuda asigurărilor șefei BCE, un sondaj realizat de portalul eJobs arată cp 21% dintre respondenți au mărturisit că, dacă nu ar mai fi mulțumiți de jobul actual, ar demisiona chiar dacă n-ar avea altă ofertă concretă pe masă.

Restul de 79% sunt însă mai prudenți și spun că ar rămâne la jobul actual până când ar găsi o nouă oportunitate profesională.

„Anul care s-a încheiat a adus schimbări de job pentru 36% dintre respondenții studiului nostru și ne așteptăm ca în 2022 procentul să crească semnificativ.

Toate demisiile amânate din cauza incertitudinii și a fricii vor ajunge acum pe masa HR-ului dacă angajatorii nu reușesc să le preîntâmpine.

Nu mai vorbim de temerile și ezitările de la începutul pandemiei, ci de candidați cât se poate de hotărâți, de siguri pe ei, care nu mai acceptă jumătăți de măsură.

Vedem că nu ar ezita să părăsească un angajator care îi nemulțumește, chiar înainte să-și găsească alt job, tocmai pentru că au încrederea că vor găsi repede ceva mai bun”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România.

Multinaționalele, rămân cei mai atractivi angajatori

Potrivit cercetării, prioritățile pentru 2022 ale candidaților sunt și mai ambițioase: 71% dintre respondenți vizează o schimbare profesională, fie că vorbim de un job nou în România (30,8%) sau în afară (4,1%), fie de un salariu mai bun (30,9%) sau chiar de schimbări de carieră mai curajoase, cum ar fi reconversia profesională (5,2%).

Cei mai atractivi angajatori pentru români rămân multinaționalele, cu peste o treime dintre respondenți pentru care ar fi prima alegere.

La polul opus, 11% ar alege să lucreze pentru o companie românească, în timp ce 25% s-ar orienta către cele de dimensiuni mai mici sau chiar start-up-uri.

În același timp, flexibilitatea rămâne unul dintre principalele criterii care contează pentru români atunci când își aleg un nou angajator, căci 18% dintre ei ar opta pentru o companie care oferă posibilitatea de a lucra 100% remote, fără să ia în calcul alte criterii.

Sondajul eJobs a fost derulat în perioada 15 decembrie 2021 – 5 ianuarie 2022, pe un eșantion de 2.677 respondenți.

Lucrătorii digitali din Africa de Sud se alătură Marii Demisii

Lucrătorii IT și cei digitali din Africa sunt în fruntea valului de angajți care și-au exprimat  dorința de a schimba locul de muncă și de a se reloca pentru oportunități de carieră mai bune.

Sunt concluziile unui nou raport al Boston Consulting Group (BCG), care s-a concentrat pe lucrătorii digitali – oameni cu locuri de muncă în tehnologia informației, automatizare, analiză sau digitalizare, relatează BUSINESSTECH.

Sondajul la care au răspuns 10.000 de angajați în roluri digitale a arătat că 73% dintre angajații care lucrează în domeniile digitale la nivel global se așteaptă să-și părăsească rolul actual în următorii doi până la trei ani, iar până la 40% caută în mod activ locuri de muncă, ceea ce îi pune la în fruntea tendinței emergente Marea Demisie.

Experții în recrutare au raportat o tendință similară în Africa de Sud în a doua jumătate a anului 2021, lucrătorii calificați luând în considerare noi locuri de muncă, semiemigrația și emigrația în străinătate în timp ce își reconsideră cariera.

Angajații digitali din Africa diferă în mod semnificativ de omologii lor la nivel mondial în ceea ce prețuiesc, un echilibru bun între viața profesională și viața privată continuând să fie cel mai apreciat aspect al jobului lor pentru angajații digitali din întreaga lume.

Pentru angajații digitali din Africa, învățarea și formarea competențelor sunt cele mai importante aspecte ale jobului lor. Acesta se află doar pe locul șapte în ceea ce privește pe omologii la nivel global, a remarcat Boston Consulting.

Angajații digitali din Africa sunt, de asemenea, mult mai dispuși să se mute în altă țară pentru muncă, 76% spunând că s-ar muta, comparativ cu 55% la nivel global.

Principalele țări în care lucrătorii digitali din Africa ar dori să se mute sunt SUA, Australia și Marea Britanie.

Marea Demisie, goana după condiții mai bune sau curent antimuncă?

Un thread antimuncă de pe Reddit, r/antiwork, este în plină expansiune pe măsură ce milioane de americani renunță la locurile de muncă. Membrii comunității online se încurajează reciproc să demisioneze și să se plângă de șefi.

Numărul său de membri a crescut de la 180.000 în octombrie 2020 la 1,6 milioane luna aceasta, deoarece criza coronavirusului îi determină pe mulți să-și reevalueze cariera.

Rata de angajare a forței de muncă a scăzut în SUA sub nivelurile de dinainte de pandemie, ceea ce indică faptul că unii lucrători încă nu s-au întors în câmpul muncii, în ciuda numărului record de locuri de muncă disponibile.

Mulți s-ar putea să se concentreze pe responsabilitățile lor de a îngriji membri ai familie sau le este frică de a contracta Covid-19.

Dar cel puțin unii par să fi devenit dezamăgiți de oportunitățile convenționale de angajare în timpul pandemiei.

Numărul lor este suficient pentru a determina pe Goldman Sachs să avertizeze într-o notă de cercetare din noiembrie că mișcarea antimuncă reprezintă un „risc pe termen lung” pentru participarea la forța de muncă.

Oamenii ar trebui să muncească cât mai puțin, de preferat pentru ei înșiși

„Inactivii”, așa cum se numesc membrii mișcării antimuncă, cred în mare măsură că oamenii ar trebui să se străduiască să muncească cât mai puțin posibil și, de preferat, pentru ei înșiși.

Mulți dintre cei care au încetat să lucreze spun că își desfășoară propriile microafaceri sau că lucrează cât mai puține ore posibil în locuri de muncă cu normă redusă pentru a supraviețui.

Unii își iau colegi de cameră sau scotocesc în tomberoane pentru mâncare (dumpster diving) pentru a-și reduce costul vieții.

Mișcarea antimuncă urmărește ideologia din textele marxiste care sugerează că omenirea ar putea evolua dincolo de cerința de a munci pentru a trăi.

O paralelă a apărut în tendința „stai întins” (lay flat n.r.), populară în rândul milenialilor chinezi, în care renunță la cariere ambițioase în favoarea unor vieți mai simple, mai puțin materialiste.

Antiwork a apărut pentru prima dată pe Reddit în 2013. Un sondaj printre aproape 1.600 de membri ai „subredditului” administrat de moderatorii săi a constatat că aceștia erau în mare măsură bărbați și se aflau în America de Nord.

Jumătate dintre respondenți spun că au încă locuri de muncă cu normă întreagă.

Subreddit-ul este plin de povești în care angajații spun că demonstrează că șefilor lor nu le pasă de ei.

Dar cele mai celebre postări ale sale sunt capturi de ecran cu scrisori de demisie și mesaje text. S-au dovedit atât de populare încât moderatorii au limitat publicarea lor la zilele de duminică.

Economiștii spun că este aproape imposibil să se măsoare modul în care atitudinea în schimbare cu privire la muncă a jucat un rol în tendințele pieței muncii, dar că schimbările culturale ar putea ajuta la explicarea unora dintre particularitățile pieței.

Angajatorii de la Tyson Foods la FedEx se plâng că nu găsesc destui lucrători, în ciuda salariilor mai mari.

ADVERTISEMENT