Life

Marea importantă care seacă. Ce se întâmplă cu apa

Marea renumită la nivel internațional care se evaporă pe zi ce trece tot mai mult. Unde se duce apa și ce spun cercetătorii.
25.05.2024 | 17:10
Marea importanta care seaca Ce se intampla cu apa
Marea renumită la nivel internațional care se evaporă pe zi ce trece tot mai mult. Unde se duce apa și ce spun cercetătorii. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Marea importantă care seacă. Ce se întâmplă cu apa. Oamenii de știință trag un semnal de alarmă cu privire la schimbările prin care trece aceasta pentru că se tem să nu aibă aceeași soartă cu Marea Aral, situată între Kazahstan şi Uzbekistan.

Marea renumită la nivel internațional care se evaporă pe zi ce trece tot mai mult. Unde se duce apa și ce spun cercetătorii

Marea renumită la nivel internațional care se evaporă pe zi ce trece tot mai mult. Unde se duce apa și ce spun cercetătorii. Studiile efectuate în ultima perioadă arată că temperaturile ridicate din ultimii ani sunt un factor important.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință cred că Marea Caspică, ce poate fi considerată un lac imens, poate avea aceeași soartă cu Marea Aral. Cel mai mare corp de apă de pe Pământ fără ieșire la ocean se reduce simțitor, lucru observat prima oară în urmă cu 20 de ani.

De atunci și până în prezent a scăzut cu 23 de centimetri pe an. Datele colectate de Institutul de hidrobiologie și ecologie din Kazahstan estimează că nivelul Mării Caspice se află în prezent la 29 de metri sub cel al oceanului.

ADVERTISEMENT

Nivelul apei din Marea Caspică a fluctuat în timp, având o scădere de 29 de metri la mijlocul anilor 1970. Apoi, a urmat o creștere de 26 de metri în anii 1990. În prezent, cercetătorii cred că acest lucru ar fi putut avea loc din cauza schimbărilor climatice, dar și a influenței umane.

Un studiu realizat în 2020 spune că în situația în care tendințele actuale vor continua nivelul mării va scădea cu 18 metri până în 2100. Acest lucru ar face ca Marea Caspică să piardă aproximativ un sfert din suprafața sa actuală, relatează VOA News.

ADVERTISEMENT

Care sunt motivele pentru care scade Marea Caspică

Cercetătorii dezbat în momentul de față care sunt motivele pentru care scade Marea Caspică. Unii spun că temperaturile ridicate sunt de vină, alții iau în calcul cele 40 de baraje rusești construite pe râul Volga. Alte 18 baraje sunt în curs de studiu și construcție.

„Primul factor este faptul că schimbările climatice globale sunt la mijloc. Zilele sunt din ce în ce mai călduroase, iar volumul de precipitații scade. Ca urmare, nivelul de evaporare a apei nu este compensat de precipitații. 

ADVERTISEMENT

Al doilea factor este legat de ceea ce se întâmplă cu afluenții. Mai mult de 140 de râuri și fluvii se varsă în Marea Caspică, dar două dintre ele, Volga și Ural, sunt cele două artere principale.

Apa din râul Ural a început să scadă. Nivelul Volgăi este, de asemenea, în scădere”, a declarat Kirill Osin, directorul ONG-ului de mediu kazah Eco Mangystau, mai arată sursa citată anterior.

Din păcate, barajele au redus fluxul de apă care intră în Marea Caspică, lucru demonstrat de o analiză publicată în octombrie 2023 de cercetătorul iranian Vali Kaleji. Alți oamenii de știință cred că este vorba de variații „naturale” și „ciclice”.

Ce a scos la suprafață scăderea apei din Marea Caspică

Locuitorii din orașele și satele ridicate în apropiere de Marea Caspică erau îngrijorați în urmă cu ani buni de inundațiile care puteau apărea, însă acum își fac griji pentru fauna și flora care au dispărut. În plus, au început să apară multe furtuni de nisip.

„Acum 30 de ani, valurile măturau clădirile. Pe atunci îngrijorările noastre ţineau de protecţia oraşului de ape”, a mărturisit un pensionar în vârstă de 65 de ani, notează Moscow Times.

Dunele de nisip sunt tot mai des întâlnite. De asemenea, scăderea apei a făcut să se observe ruinele unui turn străvechi. Aceste ruine au ieșit la iveală în urmă cu mai bine de 3 ani, în luna martie, datorită unei maree joase.

Arheologii care fac săpături în zonă sunt de părere că astfel de ruine vor mai fi descoperite și în anii următori. Acest lucru se va întâmpla în situația în care marea se va micşora şi mai mult, susține arheologul Murtazali Gadjiev.

ADVERTISEMENT
"Dormim în camere separate noaptea". Adevărul despre căsnicia lor, cei doi formează unul dintre cele mai solide cupluri
Ucraina, păcălită de România: explicația unui paradox în favoarea noastră ANALIZĂ
Ucraina, păcălită de România: explicația unui paradox în favoarea noastră ANALIZĂ
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
SURSE: Artiştii Coldplay, supăraţi şi dezamăgiţi după ce o parte a publicului l-a...
SURSE: Artiştii Coldplay, supăraţi şi dezamăgiţi după ce o parte a publicului l-a huiduit pe Babasha, la concert
Afacerea care i-a adus un succes uriaş Mihaelei Borcea! Foarte greu pentru o...
Afacerea care i-a adus un succes uriaş Mihaelei Borcea! Foarte greu pentru o femeie! Fosta soţie a lui Borcea a spus tot
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur,...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Se ia PERMISUL de CONDUCERE dacă ai această BOALĂ!
Se ia PERMISUL de CONDUCERE dacă ai această BOALĂ!
EXCLUSIV Anamaria Prodan îl distruge pe Reghecampf după un nou scandal între cei...
EXCLUSIV Anamaria Prodan îl distruge pe Reghecampf după un nou scandal între cei doi. "E ușor să stai o viață întreagă cu picioarele desfăcute. Să găsești un prost și să torni copii"
Ilinca Vandici, la psiholog după divorț. Cum gestionează acum relația cu fiul său
Ilinca Vandici, la psiholog după divorț. Cum gestionează acum relația cu fiul său
Doliu uriaș în familia Elwirei și a lui Mihai Petre. Cei doi sunt...
Doliu uriaș în familia Elwirei și a lui Mihai Petre. Cei doi sunt distruși de durere: ”Îmi va fi atât de dor”
Reacția Jandarmeriei după ce Diana Șoșoacă s-a îmbrâncit cu jandarmii lângă un camion...
Reacția Jandarmeriei după ce Diana Șoșoacă s-a îmbrâncit cu jandarmii lângă un camion cu buletine de vot, în Sectorul 3
Reghecampf a pus iar Poliția pe Prodanca! Circ și scandal monstru între cei...
Reghecampf a pus iar Poliția pe Prodanca! Circ și scandal monstru între cei doi: „M-au sunat vecinii că soțul meu vrea să fure ceva”