Marea importantă care seacă. Ce se întâmplă cu apa. Oamenii de știință trag un semnal de alarmă cu privire la schimbările prin care trece aceasta pentru că se tem să nu aibă aceeași soartă cu Marea Aral, situată între Kazahstan şi Uzbekistan.
Marea renumită la nivel internațional care se evaporă pe zi ce trece tot mai mult. Unde se duce apa și ce spun cercetătorii. Studiile efectuate în ultima perioadă arată că temperaturile ridicate din ultimii ani sunt un factor important.
Oamenii de știință cred că Marea Caspică, ce poate fi considerată un lac imens, poate avea aceeași soartă cu Marea Aral. Cel mai mare corp de apă de pe Pământ fără ieșire la ocean se reduce simțitor, lucru observat prima oară în urmă cu 20 de ani.
De atunci și până în prezent a scăzut cu 23 de centimetri pe an. Datele colectate de Institutul de hidrobiologie și ecologie din Kazahstan estimează că nivelul Mării Caspice se află în prezent la 29 de metri sub cel al oceanului.
Nivelul apei din Marea Caspică a fluctuat în timp, având o scădere de 29 de metri la mijlocul anilor 1970. Apoi, a urmat o creștere de 26 de metri în anii 1990. În prezent, cercetătorii cred că acest lucru ar fi putut avea loc din cauza schimbărilor climatice, dar și a influenței umane.
Un studiu realizat în 2020 spune că în situația în care tendințele actuale vor continua nivelul mării va scădea cu 18 metri până în 2100. Acest lucru ar face ca Marea Caspică să piardă aproximativ un sfert din suprafața sa actuală, relatează VOA News.
Cercetătorii dezbat în momentul de față care sunt motivele pentru care scade Marea Caspică. Unii spun că temperaturile ridicate sunt de vină, alții iau în calcul cele 40 de baraje rusești construite pe râul Volga. Alte 18 baraje sunt în curs de studiu și construcție.
„Primul factor este faptul că schimbările climatice globale sunt la mijloc. Zilele sunt din ce în ce mai călduroase, iar volumul de precipitații scade. Ca urmare, nivelul de evaporare a apei nu este compensat de precipitații.
Al doilea factor este legat de ceea ce se întâmplă cu afluenții. Mai mult de 140 de râuri și fluvii se varsă în Marea Caspică, dar două dintre ele, Volga și Ural, sunt cele două artere principale.
Apa din râul Ural a început să scadă. Nivelul Volgăi este, de asemenea, în scădere”, a declarat Kirill Osin, directorul ONG-ului de mediu kazah Eco Mangystau, mai arată sursa citată anterior.
Din păcate, barajele au redus fluxul de apă care intră în Marea Caspică, lucru demonstrat de o analiză publicată în octombrie 2023 de cercetătorul iranian Vali Kaleji. Alți oamenii de știință cred că este vorba de variații „naturale” și „ciclice”.
Locuitorii din orașele și satele ridicate în apropiere de Marea Caspică erau îngrijorați în urmă cu ani buni de inundațiile care puteau apărea, însă acum își fac griji pentru fauna și flora care au dispărut. În plus, au început să apară multe furtuni de nisip.
„Acum 30 de ani, valurile măturau clădirile. Pe atunci îngrijorările noastre ţineau de protecţia oraşului de ape”, a mărturisit un pensionar în vârstă de 65 de ani, notează Moscow Times.
Dunele de nisip sunt tot mai des întâlnite. De asemenea, scăderea apei a făcut să se observe ruinele unui turn străvechi. Aceste ruine au ieșit la iveală în urmă cu mai bine de 3 ani, în luna martie, datorită unei maree joase.
Arheologii care fac săpături în zonă sunt de părere că astfel de ruine vor mai fi descoperite și în anii următori. Acest lucru se va întâmpla în situația în care marea se va micşora şi mai mult, susține arheologul Murtazali Gadjiev.