News

Fenomen rar în nordul Mării Negre. Apa a devenit galbenă. Explicația biologilor

Un fenomen rar a fost consemnat în aceste zile în nordul Mării Negre. Apa din această zonă a devenit galbenă, iar localnicii s-au temut de o posibilă poluare. Biologii explică ce s-a întâmplat de fapt.
04.01.2022 | 23:31
Fenomen rar in nordul Marii Negre Apa a devenit galbena Explicatia biologilor
Apa din zona nordică a Mării Negre a devenit galbenă. Cum explică biologii acest fenomen rar. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Marea Neagră a devenit galbenă în acest zile. Un astfel de fenomen, extrem de rar, a fost consemnat pe coastele Peninsulei Crimeea.

Într-o primă fază, locuitorii din zonă au intrat în panică și au crezut că se confruntă cu o poluare masivă. Din fericire, cauzele au fost însă altele, potrivit oamenilor știință.

ADVERTISEMENT

Apa din zona nordică a Mării Negre a devenit galbenă. Cum explică biologii acest fenomen rar

Biologul Adrian Bîlbă a spus că în zona unde apele mării au devenit galbene a avut loc o furtună puternică în aceste zile.

În consecință, valurile au ridicat la suprafață sedimentele de pe fundul mării, în special argilă și nămol, care au făcut ca apa să capete culoarea galbenă.

ADVERTISEMENT

Acest fenomenul extrem de rar a putut fi observat în Crimeea, lângă orașele Sevastopol și Yevpatoria.

”Nordul Mării Negre este puțin adânc. Vorbim de sudul Sevastopolului, sunt coaste litorale cu apă foarte putin adâncă, e o zonă secetoasă și când bate vântul, în mare se aruncă mii de tone de nisip și de praf. Acest praf se depune, iar atunci când marea se învolburează îl ridică.

ADVERTISEMENT

Acum Crimeea suferă de seceta, iar în acest context de ariditate în ultimii ani a generat o cantitate mare de praf aruncată în apă.

Dacă, de exemplu, în zona noastră a Mării Negre apa este brună de la sedimentele aduse de Dunăre, sedimente pe bază mai mult de nămol, dincoace este vorba de un sediment argilos, care are culoarea gălbuie.

ADVERTISEMENT

Nu este nimic anormal, însă câteodată apar astfel de fenomene. Bate un vânt neobișnuit, marea se agită și ridică aceste sedimente. Nu este un fenomen frecvent, se întâmplă destul de rar”, a spus biologul la Digi24.

Fauna marină nu este afectată de acest fenomen al îngălbenirii apei

Întrebat dacă acest fenomen din nordul Mării Negre constituie un eventual pericol pentru vietățile marine, biologul a precizat că fauna este puțin afectată.

”În acea parte, marea este foarte puțin sărată și vietățile marine sunt mai puțin reprezentate decât în zona de sud. În consecință, fauna de pe fundul mării este puțin afectată de aceste fenomene”, a mai adăugat biologul Adrian Bîlbă, la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT
Tags: