News

Cum pot PSD şi partidele mici sabota alegerile anticipate. Scenariul care dă fiori PNL şi guvernului Orban 2. Analiză FANATIK

17.02.2020 | 16:55
Cum pot PSD si partidele mici sabota alegerile anticipate Scenariul care da fiori PNL si guvernului Orban 2 Analiza FANATIK
ADVERTISEMENT

Ludovic Orban va veni în fața Parlamentului pe 24 februarie cu noul guvern pentru votul de învestire, vot pe care de altfel nu dorește să-l primească, deoarece scopul PNL este să ajungă la alegeri anticipate. Cum PSD, USR și Pro România au anunțat deja că nu vor vota pentru instalarea acestui guvern, liberalii sunt siguri că nu vor avea surpriza neplăcută să-și vadă guvernul primind votul de încredere în plenul reunit al Parlamentului. Problema lor este însă alta: dacă nu vor fi prezenți suficienți parlamentari care să ”trântească” guvernul Orban, adică dacă nu se va întruni cvorumul de ședință?

Listele de prezență, mai interesante decât urnele de vot

Chiar dacă PSD a dat semne că nu ar fi neapărat împotriva alegerilor anticipate, nici entuziasm prea mult nu a arătat. Conducerea celor două Camere ale Parlamentului, dominată de social-democrați, a stabilit un calendar larg pentru votarea guvernului Orban, cu audierile miniștrilor întinse pe trei zile și cu votul în plen dat în săptămâna următoare.

ADVERTISEMENT

Teoretic, social-democrații au pârghiile necesare să prelungească procesul de convocare a alegerilor anticipate, iar modul cel mai onorabil pentru ei de a bloca scrutinul anticipat este tergiversarea procesului, inclusiv prin neîndeplinirea cvorumului de ședință la plenul reunit.

Alternativa ar fi ca PSD să contribuie la acordarea votului de încredere în guvernul Orban 2 sau Orban 3, chiar împotriva voinței liberalilor, situație care i-ar pune pe social-democrați într-o situație absurdă.

ADVERTISEMENT

În plus, la sabotarea discretă a ședinței de plen ar avea și parteneri cu care nici măcar nu au nevoie să negocieze o înțelegere explicită. Este vorba de partidele mici, al căror scor situat, potrivit unor sondaje, sub 5% ar face să nu mai prindă următorul Parlament.

În aceste condiții, liberalii numără nu parlamentarii care ar putea să voteze ”contra” sau ”pentru” guvernul Orban, ci pe aceia care sunt doar dispuși să semneze lista de prezență pentru obținerea cvorumului, de 233 de parlamentari. Până acum, Orban poate conta cu certitudine doar pe prezența parlamentarilor PNL, 106 la număr, și cea a parlamentarilor USR, adică încă 50 oameni. În total, 165 de potențiali semnatari ai listei de prezență. Pentru restul de 68, PNL trebuie să caute binevoitori în alte tabere.

ADVERTISEMENT

Teoretic, cele mai mari șanse le au la UDMR, ale cărei grupuri au 30 de membri. Uniunea a spus în mod repetat că anticipatele sunt o soluție pentru instaurarea unei guvernări durabile și, în plus, ungurii ardeleni din Parlament sunt cunoscuți pentru disciplina de grup, iar odată ce au luat o decizie, o respectă cu toții. Pe de altă parte, toate partidele care au ajuns la mâna UDMR știu că nu e bine să te duci cu mâna goală la negocierile cu Uniunea și este greu de crezut că liberalii nu vor trebui să facă nicio concesie. Deja Kelemen Hunor a declarat clar că nu poate accepta prevederea care elimină interdicția ca fiecare alegător să voteze doar în circumscripția în care îți are domiciliul.

O lipsă de aproape 40 de oameni

Chiar și cu prezența asigurată a parlamentarilor maghiari la plen, Orban și PNL trebuie să aibă garanții că în sală vor veni alți circa 40 de parlamentari de la alte partide, iar problema este că nu mai au de unde să-i adune și să-i mâne către sala plenului. Pro România, PMP și ALDE s-au declarat deja împotriva anticipatelor care ar putea să le scoată în afara Parlamentului. Nici cei 17 deputați ai minorităților naționale nu vor fi convinși prea ușor, liderul grupului, Varujan Pambuccian, anunțând că se opune unui scrutin înainte de termen.

ADVERTISEMENT

În concluzie, cei 38-40 de parlamentari de care este nevoie pentru asigurarea cvorumului vor putea fi furnizați doar prin bunăvoința PSD.

În lipsa unui ședințe cu cvorum constituit, Birourile Permanente ar trebui să stabilească o altă dată, interval în care guvernul Orban 1 este încă interimar, iar guvernul Orban 2 nu va fi fost nici respins, nici învestit, iar drumul către anticipate se va împotmoli.

ADVERTISEMENT