Sport

Marea provocare a lui Mircea Lucescu pentru meciul România – Lituania. Cum va rezolva jocul de atac în treimea adversă. Analiză Fanatik

Selecționerul Mircea Lucescu a preluat o „moștenire” grea: România suferă din punct de vedere ofensiv, iar indicele xG contra echipelor care se apără aglomerat arată catastrofal!
09.09.2024 | 16:25
Marea provocare a lui Mircea Lucescu pentru meciul Romania  Lituania Cum va rezolva jocul de atac in treimea adversa Analiza Fanatik
Mircea Lucescu, probleme pe faza ofensivă pentru meciul România - Lituania. foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

După victoria concludentă din Kosovo, pentru naționala României urmează un al doilea joc extrem de important contând pentru Divizia C din Liga Națiunilor. Luni seara, de la ora 21:45, în direct la Prima TV, „tricolorii” vor întâlni Lituania în Ghencea, iar selecționerul Mircea Lucescu se confruntă cu o mare problemă și caută o soluție pentru a o rezolva.

Probleme pentru Mircea Lucescu la meciul România – Lituania. Trebuie să găsească soluții pentru jocul de atac în treimea adversă

Sub conducerea noului selecționer Mircea Lucescu, naționala României a făcut un pas important pentru câștigarea grupei de Liga Națiunilor din care mai fac parte Kosovo, Cipru și Lituania, dar și spre marele pot oferit de UEFA pentru această performanță. Pentru a ne îndeplini obiectivul, trebuie să dublăm victoria din Kosovo cu una contra Lituaniei, însă lucrurile sunt mult mai complicate decât par la prima vedere.

ADVERTISEMENT

Asta deși scorul de 3-0 în favoarea „tricolorilor” de la Pristina, dar și eșecul balticilor de pe teren propriu cu Cipru, ar putea sugera faptul că misiunea românilor de luni seară va fi una facilă. Iar Mircea Lucescu are de rezolvat urgent o problemă gravă cu care naționala României s-a confruntat pe timpul fostului selecționer Edi Iordănescu.

FANATIK a analizat meciurile echipei naționale din ultimul an calendaristic și a identificat dificultățile pe care „tricolorii” lui Mircea Lucescu le-ar putea avea în partida cu Lituania, un adversar teoretic mai facil decât Kosovo, în fața căruia ne-am impus fără prea mari probleme.

ADVERTISEMENT

Concret, este vorba despre jocul de atac în treimea adversă, în fața unui adversar care se va apăra supraaglomerat, pe două linii, cu toți jucătorii. După cum o spun și rezultatele obținute în fața unor oponenți care folosesc tactica de „autobază”, „tricolorii” au avut probleme de fiecare dată, iar aceasta este „moștenirea grea” pe care Edi Iordănescu i-a lăsat-o lui Mircea Lucescu. Și pe care actualul selecționer este obligat să o rezolve cât mai repede cu putință. Chiar de la meciul cu Litunia.

Jale pentru România: nicio victorie în 4 meciuri din ultimul an contra adversarilor mai slab cotați!

Patru astfel de partide a disputat România în ultimele 12 luni în fața unor adversari care s-au bazat în principal doar pe apărare și de fiecare dată, deși am avut o posesie de peste 60%, nu am reușit să obținem nicio victorie.

ADVERTISEMENT

Și să nu vă gândiți că numele întâlnite au fost dintre cele de prim rang ale fotbalului european. Nu, România s-a făcut de râs, dacă putem spune așa, contra Belarusului, Irlandei de Nord, Bulgariei și Liechtensteinului, deci e clar că ar trebui să ne îngrijoreze și disputa cu Lituania. Asta dacă nu cumva Mircea Lucescu va scoate din nou bagheta magică și va rezolva marea problemă într-un timp record.

Statistică deprimantă pentru „tricolori”: indice xG catastrofal contra adversarilor care se apără aglomerat, cum este cazul Lituaniei

În ordine cronologică, primul adversar de categorie inferioară care ne-a pus mari probleme pe faza de atac a fost Belarusul, în preliminariile pentru Euro 2024. În octombrie 2023, pe teren neutru, la Budapesta, „tricolorii” lui Edi Iordănescu făceau doar un 0-0, deși au avut o posesie a mingii de 69%. Cu toate acestea, am trimis doar 4 șuturi pe spațiul porții (din 18 spre poartă), iar indicele xG a fost de 1,8.

ADVERTISEMENT

A urmat apoi în primăvara lui 2024 amicalul cu Irlanda de Nord de la București, încheiat cu scorul de 1-1. Cu o posesie de 68%, am trimis doar 9 șuturi spre poartă, dintre care 3 cadrate, iar indexul xG a fost de numai 0,61, unul dintre cele mai slabe din ultimii ani pe care i-a avut naționala. Și acum, am avut în față o defensivă foarte bine organizată, într-un sistem cu 5 fundași, iar mai îngrijorător este faptul că golul lui Man nu a venit în urma unei faze de atac bine construită, ci al unei acțiuni personale, urmată de o gafă comisă de portarul advers.

Dezamăgitoare din punct de vedere ofensiv au fost și cele două partide de verificare dinaintea Euro 2024, cu Bulgaria și Liechtenstein. 0-0 în ambele, cu o posesie de 59%, 3 șuturi pe poartă și un indice xG de 0,75 (1,7 indice xG dacă luăm în calcul penalty-ul ratat de Man) în prima, și o posesie de 77%, 12 șuturi pe poartă și un indice xG de 1,9 în cea de-a doua.

După cum se poate lesne observa și din index-urile xG, ocaziile de gol au fost foarte puține, chiar dacă adversarii ne erau mult inferiori, iar aceasta a fost una din marile probleme pe care fostul selecționer nu a reușit să o rezolve în mandatul său. Și care ne-a dat mari bătăi de cap.

Soluții: circulație în viteză a mingii, pase scurte și rapide

După cum reiese și din această analiză FANATIK, e clar că partida contra Lituaniei nu trebuie tratată cu superficialitate, iar Mircea Lucescu e nevoit să găsească varianta prin care să desfacă apărarea aglomerată a balticilor. Mai ales că nu mulți dintre jucătorii pe care îi are la dispoziție evoluează la formații de club care să aibă un joc bazat pe posesie.

Având de partea sa o mare experiență, probabil că selecționerul a identificat deja cum poate face acest lucru. Iar una dintre soluții va fi o circulație în viteză a mingii și un joc bazat mult pe schimbări de direcție între jucători, prin pase scurte și rapide care pot destabiliza apărarea adversă.

ADVERTISEMENT
Grecii sunt uimiți de nota de plată uriașă achitată de Becali la Salonic....
Grecii sunt uimiți de nota de plată uriașă achitată de Becali la Salonic. A avut 60 de invitați la masă
Jocul politic al PNL sau cum au redescoperit liberalii statul de drept prin...
Jocul politic al PNL sau cum au redescoperit liberalii statul de drept prin ruperea coaliției. „O butaforie de campanie. Pe partea de alocări de bani, lucrurile merg bine”
Povestea pompierului devenit bucătar. Ștefan Popescu, jurat la Chefi la cuțite: “Sunt atras...
Povestea pompierului devenit bucătar. Ștefan Popescu, jurat la Chefi la cuțite: “Sunt atras de foc, chiar dacă nu îl mai sting, acum îl aprind”. Exclusiv
Moment penibil la Kremlin: Putin și-a invitat un important aliat în orașul de...
Moment penibil la Kremlin: Putin și-a invitat un important aliat în orașul de unde acesta tocmai venise
Schema prin care Luminița l-a păcălit Gigi Becali într-o excursie în străinătate. Discreta...
Schema prin care Luminița l-a păcălit Gigi Becali într-o excursie în străinătate. Discreta soție a milionarului a făcut asta!
Wow, ce apariție! Mama Monicai Bîrlădeanu a dat o lecție de stil și...
Wow, ce apariție! Mama Monicai Bîrlădeanu a dat o lecție de stil și rafinament la nunta fiicei sale. Minodora Tătăruşanu a avut două ținute de Oscar la pretențiosul eveniment ș
Elena Merișoreanu intervine în scandalul Jador-Zanni. Prietena manelistului, despre acuzațiile de agresiune: „Stai...
Elena Merișoreanu intervine în scandalul Jador-Zanni. Prietena manelistului, despre acuzațiile de agresiune: „Stai cu un om zeci de ani și nu-l cunoști”
Surpriză de proporții: Gașca Zurli s-a reunit în vechea formulă. Bucătărașul Lulu, Vrăjimăturica...
Surpriză de proporții: Gașca Zurli s-a reunit în vechea formulă. Bucătărașul Lulu, Vrăjimăturica și Fetița Zurli și-au reunit forțele
Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor de serviciu ale militarilor. Proiectul liberalilor, acuzat...
Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor de serviciu ale militarilor. Proiectul liberalilor, acuzat că acordă beneficii în plus unei categorii de bugetari
Om de afaceri din Buzău, de la cabinetul stomatologic al soției la administrarea...
Om de afaceri din Buzău, de la cabinetul stomatologic al soției la administrarea pieței de energie. Cine sunt oamenii numiți în locul Roxanei Mînzatu, ajunsă la Comisia Europeană
Comisia Europeană schimbă pașapoartele și cărțile de identitate
Comisia Europeană schimbă pașapoartele și cărțile de identitate
Detaliul care n-a scăpat Danei Budeanu la nunta anului. Are legătură cu dr....
Detaliul care n-a scăpat Danei Budeanu la nunta anului. Are legătură cu dr. Gheorghiţă!
LOVITURĂ FINALĂ pentru România! ANUNȚ la NIVEL EUROPEAN
LOVITURĂ FINALĂ pentru România! ANUNȚ la NIVEL EUROPEAN
Ce pensie alimentară plătește lunar Valeriu Gheorghita pentru cei doi copii ai săi...
Ce pensie alimentară plătește lunar Valeriu Gheorghita pentru cei doi copii ai săi din prima căsătorie
Asistentele britanice care în 1990 au venit în România: „Sunt cruzi și nemiloşi...
Asistentele britanice care în 1990 au venit în România: „Sunt cruzi și nemiloşi și mulți dintre copii se înspăimântă de ei”
Rezistă căsnicia dintre Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță? Celebrul Numerolog Cristian Terran face...
Rezistă căsnicia dintre Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță? Celebrul Numerolog Cristian Terran face predicțiile: „Acest cuplu va avea de trecut de o criză o dată la 4 ani”