News

Marea răfuială de la Congresul PNL. Alina Gorghiu își pregătește revanșa împotriva lui Orban

Unul dintre cei mai importanți susținători ai lui Florin Cîțu în competiția cu Ludovic Orban pentru șefia PNL este Alina Gorghiu, care ar putea redeveni foarte influentă în partid.
02.06.2021 | 16:51
Marea rafuiala de la Congresul PNL Alina Gorghiu isi pregateste revansa impotriva lui Orban
ADVERTISEMENT

Congresul PNL din 25 septembrie are o miză mare nu doar pentru cei doi candidați la șefia partidului, ci și pentru ceilalți fruntași liberali care, în funcție de deznodământul alegerilor interne, își vor crește sau vor pierde din influența din partid.

Unul dintre aceștia este Alina Gorghiu, fostul președinte al PNL, care a intrat într-un con de umbră după ce liberalii au pierdut categoric alegerile parlamentare din 2016, însă un succes al lui Cîțu o poate readuce în prima linie a partidului.

ADVERTISEMENT

Alăturarea lui Gorghiu taberei susținătorilor lui Cîțu era previzibilă în contextul în care soțul ei, Lucian Isar, este cunoscut ca un apropiat al actualului premier încă din vremea în care amândoi lucrau în sectorul bancar. În plus, rivalitatea dintre Gorghiu și Orban are deja un istoric îndelungat.

Prietenie veche între soțul Alinei Gorghiu și Florin Cîțu

Legăturile dintre Florin Cîțu și Lucian Isar au devenit de notorietate publică în 2008 când numele celor doi au fost implicate în atacul speculativ asupra leului din toaman acelui an, atac confirmat oficial atunci de către Banca Națională care a reușit să respingă atacul prin aruncarea pe piață a peste un miliard de euro.

ADVERTISEMENT

Deși BNR nu a nominalizat băncile care au încercat devalorizarea leului, la vremea respectivă au fost trei bănci implicate: ING, unde trezorier era Florin Cîțu, Bancpost, unde lucra Lucian Isar tot ca trezorier, și Unicredit. Cei doi au negat că acțiunile lor de atunci ar fi reprezentat un atac speculativ la adresa leului, însă în  anii următori amândoi au ieșit din sistemul bancar, chiar dacă o anchetă a Consiliului Concurenței nu a dus la aplicarea de sancțiuni.

Atât Isar, cât și Cîțu au fost în perioada de după 2008 critici constanți ai guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Lucian Isar a fost numit ministru pentru Mediul de Afaceri  în 2012, în primul guvern Ponta. La începutul anului 2016, s-a căsătorit cu Alina Gorghiu, pe atunci președintele PNL.

ADVERTISEMENT

Cîțu, un liberal de dată recentă

În octombrie 2016, când au fost făcute listele liberalilor pentru alegerile parlamentare, prietenul lui  Isar, Florin Cîțu, a fost pus pe  locul 2 al listei pentru Senat din București, deși era venit de puțină vreme în partid. Cîțu a obținut mandatul de senator fără probleme chiar dacă, la nivel național, rezultatele PNL au fost dezastruoase. Acest  lucru a dus la demisia lui Gorghiu de la șefia partidului și, în afară de poziția de senator, nu a mai deținut în ultimii ani nicio funcție de conducere în PNL.

Prietenia cuplului Gorghiu-Isar cu Florin Cîțu s-a manifestat imediat după ce acesta a devenit prim-ministru la sfârșitul anului trectut. Pe 20 decembrie, Lucian Isar a fost numit  consilier  onorific al premierului, activitate neremunerată, dar care îi conferă fostului bancher un cuvânt de spus în politicile economice ale Guvernului.

ADVERTISEMENT

În acest condiții, nu surprinde că Gorghiu și-a anunțat susținerea față de candidatura lui Florin Cîțu, când acesta a anunțat-o la Consiliul Național de duminică.

Florin Cîțu are multe argumente, nu doar cele prezentate astăzi, pentru a conduce PNL la nivelul următor! Oferta politică lansată astăzi este cea care vine mănușă pentru un Congres PNL unde se va vota pentru viitor – nu pentru prezent sau trecut!PNL trebuie să se reinventeze mereu – pentru o Românie mai bună! (…) Congresul va valida la final o echipă de conducere profesionistă, care să ducă așa cum trebuie proiectele liberalismului românesc! Let’s rock!!!”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

Ranchiună veche între Gorghiu și Orban

Nu doar prietenia de familie și slăbiciunea pentru muzica rock o leagă pe Gorghiu de primul-ministru, ci și rivalitatea veche cu Ludovic Orban, actualul președinte al PNL. După ce Klaus Iohannis a devenit președinte al României, Alina Gorghiu a devenit președinte al partidului cu „binecuvântarea” lui Iohannis, în decembrie 2014.

Orban a încercat să strice aranjamentul candidând chiar dacă noul șef al statului s-a declarat deschis în favoarea lui Gorghiu. „Sigur că m-am simtit nedreptățit, așa e în viață, probabil domnul Iohannis a avut rațiunile sale pe care nu mi le-a împărtășit”, declara Ludovic Orban după previzibilul eșec al demersului său.

Ulterior, Orban a fost „disidentul” partidului, poziție pe care o avusese și în ultimii ani ai președinției lui Crin Antonescu, motiv pentru care i-a fost luată șefia grupului deputaților PNL. Deși intenționa să candideze în 2016 pentru primăria Capitalei, Gorghiu l-a preferat pe europarlamentarul Cristian Bușoi. Abia după retragerea acestuia, conducerea PNL l-a acceptat pe Orban, însă și candidatura acestuia a fost blocată de dosarul care i-a fost deschis de către DNA, dosar în care a fost mai apoi achitat de instanță.

După alegerile locale din 2016, când Gorghiu vorbea despre o potențială alianță la guvernare între PNL și USR, Orban nu-și ascundea reținerile față de noua formațiune politică, conștient că există riscul ca USR să ia din electoratul dreptei.

Rebeli cu schimbul

Revanșa lui Orban a venit în după dezastrul de la alegerile parlamentare, când Gorghiu a trebuit să demisioneze. Ludovic Orban a fost ales fără emoții președintele PNL, liberalii punându-și încrederea în acesta că va reuși să reconstruiască partidul. Însă Gorghiu a ocupat rapid locul de lider al nemulțumiților pe care Orban îl lăsase vacant.

Astfel, în 2018 s-a pus în frunte unui grup de liberali – Adriana Săftoiu, Mihai Voicu, Iulia Scântei, Mara Calista, Cezar Preda şi Cătălin Predoiu – care a reclamat politica imprimată partidului de către președinte. „Conducerea PNL nu uneşte, ci dezbină. Nu modernizează, ci propune o politică retrogradă. #ajunge”, se spunea într-un mesaj comun pe care „rebelii” l-au postat pe Facebook. Orban a trebuit să amenințe cu represalii pentru a-i potoli pe nemulțumiți, iar succesele electorale ale partidului din 2019 i-au redus apoi la tăcere.

Însă la Congresul din 25 septembrie, Gorghiu are ocazia să-și ia revanșa asupra rivalului ei de șapte ani încoace și să revină într-o funcție importantă de conducere în partid.

ADVERTISEMENT