Sport

Campionatele Naționale de Dezlegări, Șah Rapid și Blitz. Cine sunt câștigătorii de la open și de la feminin

Un weekend de vis pentru șahul românesc, cu multe partide pline de dramatism. În cele din urmă au fost multe surprize, atât în secțiunea open, cât și la feminin.
15.03.2022 | 15:00
Campionatele Nationale de Dezlegari Sah Rapid si Blitz Cine sunt castigatorii de la open si de la feminin
Irina Bulmaga este campioană națională la șah rapid. Sursă foto: FR Șah
ADVERTISEMENT
16-03-2022
08:56

Cine sunt campionii României la dezlegări, șah rapid și blitz

Prima probă din competiția disputată la București a fost cea de dezlegări, unde Mihnea Costachi a fost cel care s-a impus în secțiunea open. Podiumul a fost completat de Vlad Jianu și Marius Ceteraș. La feminin. învingătoare a fost Irina Bulmaga, urmată de Gabriela Didiliuc și Raluca Sgîrcea.

În competiția de șah rapid, juniorul David Ducu Gavrilescu a reușit să se impună și a obținut al doilea titlu al carierei în acest format de timp. L-a învins în ultima rundă pe Marius Manolache, cu piesele negre, și a terminat competiția cu 8 puncte în 9 runde. Constantin Lupulescu a fost pe locul 2, cu 7,5 puncte, după ce în ultima rundă a remizat cu negrele împotriva lui Bogdan Deac, pe prima masă. Teodor Nedelcu a luat bronzul, după ce în ultima rundă l-a învins pe Ciprian Nanu și a ajuns și el la 7,5 puncte.

David Ducu Gavrilescu este campion național la șah rapid. Sursă foto: FR Șah

La feminin, victoria i-a revenit Irinei Bulmaga, după o ultimă rundă foarte tensionată, în care a reușit să țină remiză contra Corinei Peptan, Și a terminat cu 7,5 puncte din 9 runde. Luminița Cosma a terminat pe locul 2, cu 7 puncte, iar bronzul i-a revenit Mihaelei Sandu, cu 6,5 puncte.

În turneul de blitz a fost dramatism până în ultima secundă în secțiunea open. Patru jucători au terminat cu 7,5 puncte din 9. Ciprian Nanu a ratat medalia la departajare, după ce a fost trimis pe locul 4. Aurul i-a revenit lui Constantin Lupulescu, Vlad Jianu s-a clasat pe locul 2, iar Bogdan Deac a fost al treilea.

Constantin Lupulescu este campion național la blitz. Sursă foto: FR Șah

La feminin, Corina Peptan a reușit în cele din urmă să se impună, cu 8 puncte, urmată de Irina Bulmaga, 7,5 puncte, și Luminița Cosma, cu 7 puncte.

Corina Peptan, campioană națională la blitz. Sursă foto: FR Șah

Deac a lipsit de la Campionatele Naționale de Șah Clasic deoarece se recupera după infectarea cu COVID-19. Pornește ca favorit în proba de blitz, în vreme ce la șah rapid are doar al treilea ELO, după Constantin Lupulescu și Vlad Jianu.

Campionatele Naționale de Șah Rapid, Blitz și Dezlegări. Cei mai buni jucători ai României sunt prezenți pe lista de start

Încălzirea se va face cu proba de dezlegări, care va aduce confruntări spectaculoase. Sunt 54 de jucători pe lista de start în secțiunea open, printre care mari maeștri ca Vlad Jianu, Mircea Pârligras și Tiberiu Georgescu. Proba de dezlegări este programată vineri, 11 martie, între 14:00 și 16:00.

ADVERTISEMENT

Sunt nume importante și în secțiunea feminin pentru proba de dezlegări, inclusiv campioana națională en-titre la șah clasic, Alessia Ciolacu. Irina Bulmaga și Miruna Lehaci sunt și ele printre pretendentele la primul loc.

Apoi, începând de la ora 17:00, se dispută primele două etape din turneul de șah rapid. Alte 7 runde de șah rapid se dispută în cursul zilei de sâmbătă. Runda 3 va începe de la ora 9:00, pentru ca runda 7 să fie programată nu mai devreme de ora 14:00.

ADVERTISEMENT

Vladislav Nevednichy și Mircea Pârligras, campionii en-titre la șah rapid, respectiv blitz. Vor încerca să își apere trofeele de anul trecut

Vladislav Nevednichy va încerca să își apere trofeul cucerit în urmă cu un an, chiar dacă pornește doar cu al 11-lea ELO pe secțiunea de șah rapid. Constantin Lupulescu, Vlad Jianu, Bogdan Deac, Ciprian Nanu și Mircea Pârligras sunt primii cinci favoriți în secțiunea open.

Corina Peptan este favorită la șah rapid în secțiunea feminin, ea va încerca să își apere titlul cucerit în urmă cu un an. Irina Bulmaga, Raluca Sgîrcea, Luminița Cosma și Irinia Ionescu sunt jucătoarele care completează lista primelor cinci favorite. Chiar dacă nu au jucat așa mult șah rapid, astfel că au un ELO care poate nu le reflectă nivelul excelent de joc, Mihaela Sandu, Alessia Ciolacu și Miruna Lehaci sunt și ele printre numele care pot da lovitura.

ADVERTISEMENT

Duminică se dispută toate cele 9 runde ale competiției de blitz. Bogdan Deac, Constantin Lupulescu, Mircea Pârligras, Vlad Jianu și Ciprian Nanu sunt primii cinci favoriți în secțiunea open. Pârligras este campionul en-titre și vine într-o formă excelentă, după ce s-a impus la Campionatele Naționale de Șah Clasic.

Corin Peptan, principala favorită atât în proba de șah rapid, cât și în cea de blitz. WGM Sabina Foișor și IM Vladimir Doncea vor comenta partidele

În secțiunea feminin a probei de blitz, tot Corina Peptan este cea mai bine cotată. Urmată de Irina Bulmaga, Irina Ionescu, Raluca Sgîrcea și Luminița Cosma. Cea din urmă este campioana en-titre, iar podiumul din 2021 a fost completat de Mihaela Sandu și Miruna Lehaci. Favorite 7, respectiv 11 în acest an.

ADVERTISEMENT

Fondul de premiere este 30.000 de lei și, așa cum a obișnuit la marile competiții, Federația Română de Șah va transmite meciurile pe cele mai importante canale media, Facebook, Youtube și Twitch. WGM Sabina Foișor, campioana SUA în 2017, și IM Vladimir Doncea vor asigura comentariul pentru cele trei zile de concurs.

 

ADVERTISEMENT