News

Marele blocaj apărut la recalcularea pensiilor. Unii români sunt nevoiţi să plătească mii de lei pentru adeverinţe

Problema neprevăzută apărută în procesul de recalculare a pensiilor. Românii au ajuns să plătească mii de lei firmelor de arhivare.
22.06.2024 | 19:25
Marele blocaj aparut la recalcularea pensiilor Unii romani sunt nevoiti sa plateasca mii de lei pentru adeverinte
Numai depunerea unei cereri costă 120 de lei Foto: Freepics
ADVERTISEMENT

În ciuda tuturor asigurărilor date de autorităţi, recalcularea pensiilor nu merge atât de simplu şi uşor cum ne-au dat asigurări ministrul Muncii şi şeful Casei de Pensii.

Ce tarife trebuie să le plătească pensionarii firmelor de arhivare

Mult-aşteptata recalculare, ale cărei efecte ar urma să fie resimţite pe taloanele de pensie începând cu data de 1 septembrie, a ajuns într-un punct de blocaj, care îi vizează în principal pe cei care erau în câmpul muncii înainte de 2001.

ADVERTISEMENT

Mulţi dintre românii care au lucrat înainte de 2001 sunt nevoiţi să apeleze la firme de arhivare pentru a obţine adeverinţe prin care să dovedească faptul că au plătit impozit pentru veniturile pe care le-au încasat. Este vorba în mod special despre sporuri, prime sau bonificaţii precum al 13-a lea salariu.

Problema este însă legată de costurile foarte mari percepute de aceste firme de arhivare, situaţia ajungând şi la urechile premierului Marcel Ciolacu, care a ameninţat cu sancţiuni.

ADVERTISEMENT

“Se pregăteşte în aceste zile şi procedura prin care pensionarii vor primi acasă plicurile cu decizia de recalculare a pensiei. Am văzut că se încearcă specularea de către anumite firme de arhivare a acestei conjuncturi privind recalcularea pensiilor. Au fixat un preţ maximal, aranjat pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii.

Aşa ceva este ilegal şi imoral şi cei responsabili trebuie sancţionaţi cu toată severitatea prevăzută de lege”, spunea Marcel Ciolacu, vineri, în debutul şedinţei de guvern.

ADVERTISEMENT

De pildă, numai pentru înregistrarea unei simple cereri un pensionar trebuie să-i plătească firmei la care apelează suma de aproximativ 120 de lei. În plus, pentru fiecare an de muncă supus analizei trebuie să plătească alți 75 de lei, iar pentru un document original încă 120 de lei, după cum scrie antena3.ro.

Dat fiind contextul mai sus amintit, Consiliul Concurenței a demarat deja o anchetă pentru a verifica modul în care au fost stabilite aceste tarife. Până la finalizarea ei, pensionarii care trebuie să aducă acte doveditoare pentru faptul că au muncit sunt nevoiți să apeleze contra cost la aceste firme de arhivare.

ADVERTISEMENT

De subliniat că pensionarii care nu reușesc să aducă toate actele doveditoare până la 1 septembrie pot duce aceste adeverințe indiferent de momentul în care le obțin, pensiile urmând să le fie majorate începând cu luna următoare datei când au fost depuse actele.

ADVERTISEMENT