News

Marele jaf de la Banca Națională a României: 1.686.000 de lei furați, 5 bărbați executați, o femeie condamnată la muncă silnică pe viaţă

Povestea spectaculoasă a ”Marelui jaf comunist”, sau ”Afacerea Ioanid” a inspirat filme, articole de presă și legende urbane.
02.10.2022 | 12:20
Marele jaf de la Banca Nationala a Romaniei 1686000 de lei furati 5 barbati executati o femeie condamnata la munca silnica pe viata
Marele jaf comunist, în varianta reconstituită de Securitate / Foto: CNSAS
ADVERTISEMENT

Cel mai mare jaf din istoria României s-a produs în 1959, atunci când cinci mascați au reușit să jefuiască o mașină a Băncii de Stat a Republicii Populare Române. Indivizii s-au făcut nevăzuți cu 1,68 milioane euro (peste 250.000 de euro), o sumă uriașă la acea vreme.

Șase indivizi mascați și înarmați au dat o spargere ca-n filme

A fost o premieră în România comunistă și un adevărat afront la adresa autorităților acelor vremuri. Nimeni nu pusese în pericol ordinea socială în timpul comuniștilor cum au făcut-o cei șase necunoscuți, tocmai de aceea, rezolvarea cazului și capturarea acestora devenise o problemă de siguranță națională, pentru care Gheorghiu Dej ceruse informări zilnice.

ADVERTISEMENT

Jaful s-a petrecut în dimineața zilei de 29 iulie 1959, atunci când o mașină marca Skoda a plecat de la Banca Națională cu 1.686.000 lei, bani care erau împărțiți în doi saci.

La un moment, dat, automobilul a oprit în fața filialei Băncii de Stat a RPR sectorul 8, iar dintr-un taxi marca Moskvici au coborât patru bărbați și o femeie mascați și înarmați. Aceștia au imobilizat șoferul angajat al băncii, au luat sacii și au dispărut cu tot cu bani.

ADVERTISEMENT

După un jaf perfect au urmat greșeli de începător

După jaf, cei cinci au oprit mașina pe un câmp, însă au fost văzuți de un copil care a alertat poliția. În grabă, aceștia au lăsat la fața locului 138.000 de lei, lucru care le-a confirmat autorităților că sunt pe pista cea bună.

În aceeași zi, taxiul cu care cei cinci fugiseră a fost găsit abandonat pe o stradă din capitală. În mod curios, riguroșii spărgători au uitat și aici o sumă mare de bani, adică 213.000 de lei. Restul sumei a fost împărțită între cei cinci și un al șasele participant la jaf, care nu fusese prezent la fața locului.

ADVERTISEMENT

Banda intelectualilor: profesori universitați, milițeni și jurnaliști

Ancheta avea să ducă la rezultate cu adevărat surprinzătoare, pentru că autorii jafului nu erau infractori ci intelectuali.

Alexandru Ioanid era locotenent-colonel în Poliție, fost șef al serviciului de criminalistică, și căsătorit cu sora ministrului de Interne Alexandru Drăghici. Fratele acestuia, Paul Ioanid, era inginer, profesor universitar, șef de catedră la Academia Militară, având studii doctorale la Moscova.

ADVERTISEMENT

Igor Sevianu, al treilea membru al bandei, era inginer aviator și fost locotenent de miliție. Sașa Mușat era profesor de istorie iar Monica Sevianu, ziaristă la la radio.

Haralambie Obedeanu, cel care nu fusese prezent la spargere, era decan al Facultății de Zaristică din cadrul Academiei ”Ștefan Gheorghiu”, redactor la ”Scânteia” și lucrase, de asemenea, în Ministerul Afacerilor Interne.

Autorii jafului, obligați să-și joace propriile roluri

Ancheta miliției a fost fără precedent în România. Timp de două luni au fost luate mii de interogatorii. Securitatea s-a implicat și ea în prinderea făptașilor. Până la urmă, aceștia au fost identificați și capturați, pe baza unor portrete robot realizate cu ajutorul singurului martor, băiatul care îi văzuse cu mașina, pe câmp.

Securitatea comunistră i-a obligat pe cei cinci să participe la o reconstituire filmată, în care autorii jafului au recreat momentul spargerii în stil cinematografic. Filmul numit ”Reconstituirea” a fost vizionat doar în cercurile înalte comuniste și în rândul șefilor din MAI.

Bărbații au fost condamnați la moarte și executați

În noiembrie 1959, banda de intelectuali a fost trimisă în judecată, procesul desfășurându-se cu ușile închise. Tribunalul Militar i-a condamnat pe toți cei cinci bărbați la moarte, iar pe Monica Sevianu la închisoare pe viață.

Frații Panait, Săveanu, Obedeanu și Mușat au fost executați pe 18 februarie la închisoarea Jilava, în timp ce Monica Sevianu a fost amnistiată în 1964. Ulterior, ea a emigrat în Israel, unde a murit în 1977.

Misterele jafului de la Banca Națională, neelucidate nici până azi

Nu este clar nici azi cum intenționau cei șase să cheltuie o sumă atât de mare de bani, fără a atrage atenția poliției. În timpul anchetei, aceștia ar fi recunoscut că banii erau destinați sponsorizării mișcării sioniste, însă e posibil ca o astfel de mărturie să fi fost smulsă cu forța de Securitate.

O altă variantă care a circulat a fost cea a unei înscenări de proporții. Alexandru Ioanid ar fi vrut să se despartă de sora ministrului, iar acesta, când a aflat, l-ar fi amenințat că îl distruge.

ADVERTISEMENT
Tags: