Tricolorii antrenați de Mircea Lucescu au avut un parcurs excelent în Liga Națiunilor, care va fi completat, cel mai probabil, cu o victorie la ”masa verde” în meciul cu Kosovo, abandonat de oaspeţi pe Arena Naţională, cu două minute înainte de final, la scorul de 0-0.
Câştigarea grupei din Liga Naţiunilor C înseamnă pentru România promovarea în liga superioară la ediţia următoare, dar şi uşurarea campaniei care urmează, cea pentru Campionatul Mondial din 2026, programat în SUA, Mexic şi Canada.
Va fi primul turneu final cu 48 de echipe, iar naţionala noastră visează la o calificare istorică, după 28 de ani, alături de cele mai puternice echipe ale lumii. Europa a primit astfel locuri în plus, urmând să trimită 16 echipe, cele 12 câştigătoare de grupe plus alte 4 învingătoare de play-off-uri.
În drumul spre Mondiale contează fiecare amănunt, inclusiv faptul că, prin câştigarea grupei din Liga Naţiunilor cu punctaj maxim, România are şanse uriaşe să prindă play-off-ul pentru CM 2026 chiar dacă se clasează mai jos de locul 2 în preliminariile clasice, programate în 2025.
De asemenea, ultimele victorii le-au asigurat tricolorilor prezenţa în urna a doua valorică la tragerea la sorţi de la 13 decembrie, care va avea loc la Zurich. S-au evitat astfel adversare de temut din fotbalul continental, cum ar fi, de exemplu, Suedia, Norvegia, Turcia, Ucraina, Cehia sau Serbia.
România are nevoie şi de puţin noroc în ceea ce priveşte rivalele din grupă, în special la cea din primă urnă, unde sunt marile forţe ale continentului. Pe hârtie, Elveţia, Danemarca şi Austria ar fi cele mai favorabile variante dintre cei 12 capi de serie.
Ca o menţiune importantă, România nu va juca în luna martie în barajele de promovare – retrogradare din Liga Naţiunilor, astfel că are posibilităţi mai mari să pice într-o grupă de 5, nu de 4. E o situaţie care se aplică în urna 1 şi naţionalelor Angliei şi Elveţiei, care nu vor evolua nici în fazele finale din Liga Naţiunilor. A crescut aşadar posibilitatea ca România să fie plasată într-o grupă cu Anglia sau Elveţia.
Surpriza pregătită pentru tragerea la sorţi vine tot din urna favoritelor, unde au ajuns în primul rând cele 8 sfertfinaliste din Liga Naţiunilor. Este vorba despre Portugalia, Franţa, Germania şi Spania (câştigătoare de grupe), respectiv Croaţia, Italia, Olanda şi Danemarca (locurile 2), împerecherea pentru sferturile din martie urmând să fie făcută la 22 noiembrie.
Pentru că învingătoarele vor evolua în iunie la turneul final al Ligii Naţiunilor, semifinalistele trebuie să joace neapărat în grupe de 4 în preliminariile CM 2026, cu meciuri începând din septembrie 2025. Acesta e motivul pentru care la tragerea la sorţi de la 13 decembrie vor exista 8 necunoscute în prima urnă.
Mai precis, doar 4 din cele 12 grupe vor fi complete, iar în rest se vor utiliza termenele de ”învingătoarea” sau ”învinsa” din sferturile de finală ale Ligii Națiunilor. Ca un exemplu concret, România poate pica într-o grupă cu învinsa duelului Spania – Danemarca sau cu câștigătoarea dublei Franța – Italia.