News

Marele pericol de pe râurile țării. Primele reguli, instituite abia după ce 12 copii au murit în numai doi ani

În ultimii doi ani, 12 copii s-au înecat în zona unor balastiere, însă abia acum statul român face primii pași pentru înlăturarea pericolului presupus de acest tip de exploatări.
29.04.2022 | 10:03
Marele pericol de pe raurile tarii Primele reguli instituite abia dupa ce 12 copii au murit in numai doi ani
12 copii au murit înecați în ultimii doi ani în zonele balastierelor de pe râuri/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege inițiat de un grup de parlamentari PNL, în frunte cu Sebastian Burduja, prevede ca balastierele amplasate pe râuri să fie continuu supravegheate și semnalizate, pentru a preveni cazurile în care copii s-au înecat din cauza gropilor și curenților din albiile râurilor respective.

Modificările făcute de balastiere sunt nesemnalizate

O anchetă publicat în august 2021 de către G4Media arăta că, în ultimii doi ani, 12 copii s-au înecat în zona unor balastiere, întrucât lucrările de excavații au produs gropi adâncii în albii care, la rândul lor, provoacă apariția unor curenți foarte periculoși.

ADVERTISEMENT

Deși hidrotehnicienii susțin că zonele balastierelor sunt foarte periculoase pentru cei care se încumetă să facă baie în râu, companiile care dețin aceste balastiere nu au niciun fel de obligație legală pentru a supraveghea exploatările sau de a le semnaliza corespunzător.

Albiile excavate sunt periculoase. Cazuri de acest gen sunt întotdeauna. Se creează gropi și vârtejuri care pot pune în pericol viața. Pe Siret, cam în fiecare an se întâmplă. Mai ales la balastierele temporare au loc astfel de incidente. Ar trebui, în mod normal, să fie montate panouri de avertizare”, declara profesorul Nicolae Marcoie, decan al Facultății de Hidrotehnică de la Universitatea Tehnică ”Gh. Asachi” din Iași, citat de G4 Media.

ADVERTISEMENT

Cinci adolescenți au murit în zona unei balastiere de pe Siret

Cea mai mare tragedie de la o balastieră a avut loc pe 1 august 2021 la Cotu Grosului-Filipești, în județul Bacău. Atunci au murit cinci adolescenți cu vârste între 14 și 18 ani. Aceștia au sărit în apă să salveze alți doi copii care se aflau pericol de înec. Cei doi au scăpat cu viață, dar salvatorii lor au fost trași la fund de apele Siretului

La vremea respectivă, Administrația Națională Apele Române preciza că firmele care exploatează agregate minerale din albiile râului și modifică adâncimea apei nu au nicio obligație legală de a semnaliza acest lucru cu panouri instalate în zonă.

ADVERTISEMENT

Abia acum se fac primii pași pentru rezolvarea unei probleme grave prin proiectul de lege depus la Senat în cursul acestei săptămâni. Chiar și așa, proiectul a fost depus la mai bine de jumătate de an de la tragedia din Bacău, iar parcursul legislativ până la adoptarea în Camera Deputaților, forul decizional, s-ar putea prelungi până către finalul anului în curs.

Balastierele vor fi împrejmuite și supravegheate continuu

Inițiativa celor de la PNL introduce obligativitatea împrejmuirii zonelor în care se află amplasate balastierele, precum și montarea de panouri care să prezinte tipul de lucrare, riscul de expunere neautorizat și riscul de înec. În cazul nerespectării acestei obligații, amenda este de la 35.000 la 40.000 lei pentru persoanele juridice și de la 10.000 la 15.000 lei pentru persoanele fizice.

ADVERTISEMENT

În al doilea rând, se instituie obligativitatea supravegherii permanente a zonei împrejmuite, amenzile pentru încălcarea regulii fiind identice cu cele menționate anterior. „Supravegherea lucrărilor se poate realiza fie prin camere audio-video, fie prin monitorizare cu drona sau pază permanentă. Această obligație de supraveghere este necesară pentru a preveni accidentele, dar mai ales pentru a acționa rapid și a crește șansele de supraviețuire ale celor aflați în risc de înec”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

În al treilea rând, exploatările de balast trebuie să semnalizeze adâncimea apei în zonă după excavațiile făcute, ținând seama că sunt zone din albiile râurilor în care adâncimea finală poate fi și cu câțiva metri mai mare decât înainte de lucrări.

ADVERTISEMENT