Fotbal intern

Marele plus al lui CFR Cluj faţă de FCSB în cupele europene! Rată incredibilă de revenire a jucătorilor după accidentări + omul-cheie din staff-ul lui Dan Petrescu

11.11.2019 | 16:24
Marele plus al lui CFR Cluj fata de FCSB in cupele europene Rata incredibila de revenire a jucatorilor dupa accidentari  omulcheie din stafful lui Dan Petrescu
ADVERTISEMENT

CFR Cluj a obţinut calificarea în grupele Europa League deşi a avut un parcurs dificil în preliminarii. Feroviarii au trecut pe rând de FC Astana (0-1, 3-1), Maccabi Tel Aviv (1-0, 2-2) şi Celtic (1-1, 4-3) în tururile preliminare ale Ligii Campionilor şi au cedat în faţa campioanei Cehiei, Slavia Praga (0-1, 0-1), în play-off-ul Champions League. În schimb, FCSB a ratat prezenţa în grupele competiţiei continentale deşi a avut adversari mai facili. Roş-albaştrii au trecut, chinuit, de Milsami Orhei (2-0, 2-1), de Alashkert (3-0, 2-3) şi de Mlada Boleslav (0-0, 1-0), în tururile preliminare ale Europa League, şi au cedat în play-off cu Vitoria Guimaraes (0-0, 0-1). Un motiv pentru ratarea accederii în grupe îl constituie şi numărul mare de indisponibilităţi din cauza accidentărilor. Campania europeană a prins vicecampioana României cu infirmeria plină. Nu mai puţin de 10 jucători din lotul FCSB-ului erau accidentaţi la mijlocul lunii august: Harlem Gnohere, Ioan Hora, Marko Momcilovici, Mihai Pintilii, Dragoș Nedelcu, Dennis Man, Olimpiu Moruțan, Mihai Roman, Alexandru Stan şi Thierry Moutinho. De altfel, Gigi Becali l-a şi demis atunci pe preparatorul fizic Marian Lupu, aşa cum FANATIK a anunţat în exclusivitate, pe motiv că el ar fi vinovat pentru accidentările dese ale jucătorilor.

Rată incredibilă de vindecare rapidă după accidentări grave

Deşi CFR Cluj este echipa cu cea mai mare medie de vârstă din Liga 1, 28,4 ani, este incredibil cum jucătorii campioanei se recuperează în timp record după accidentări grave. De exemplu, Ciprian Deac (33 de ani), care şi-a rupt anul trecut ligamentul colateral extern în returul cu Malmo (1-1), din turul 2 preliminar al Champions League, şi căruia medicii din Dortmund care l-au operat i-au estimat revenirea undeva între 3 luni şi jumătate şi 4 luni, a intrat în teren la meciul cu Astra din campionat după doar două luni şi 5 zile de la momentul accidentării.

ADVERTISEMENT

Un alt caz este cel al lui Ovidiu Hoban (36 de ani), care anul trecut în octombrie a suferit o ruptură totală a tendonului adductor la coapsă. În mod normal, traumatismul necesita 5 luni de recuperare, dar Hoban a revenit pe teren după doar jumătate din timp, în cantonamentul din Turcia al clujenilor.

Importanţa recuperării rapide a lui Peteleu

Dan Petrescu s-a confruntat cu o mare problemă înaintea meciului cu Rennes de săptămâna trecută, şi anume postul de fundaş dreapta. Cum Susic era suspendat, iar Butean nu a prins multe minute nici măcar în campionat, soluţia o reprezenta revenirea lui Andrei Peteleu (27 de ani). Acesta se accidentase în pauza competiţională survenită cu ocazia meciurilor Naţionalei, într-un amical cu Sănătatea Cluj, iar diagnosticul a fost ruptură musculară de gradul 2, de 9 centimetri, la bicepsul femural.

ADVERTISEMENT

După manual, perioada de recuperare pentru o astfel de afecţiune este de 6 săptămâni. În cea de-a patra săptămână de la accidentare, Peteleu a fost titular cu Rennes şi a jucat 76 de minute. Ca o comparaţie, Dennis Man (21 de ani), diagnosticat cu ruptură musculară la coapsă după meciul cu Poli Iaşi din etapa a treia, a revenit pe teren după două luni fără trei zile, la meciul cu Metaloglobus din Cupa României.

Acelaşi kinetoterapeut de la primul trofeu

În spatele vindecărilor miraculoase din lotul CFR-ului se află kinetoterapeutul Viorel Boncoi, care lucrează pentru formaţia clujeană de 12 ani, încă dinaintea cuceririi primului titlu, cel din 2008. Are o rată de recuperare rapidă a jucătorilor după accidentări cum cred că nu are niciun alt fizioterapeut de la o echipă de fotbal. Nu îmi fac nicio problemă la o entorsă de gradul 1 sau 2, la care intervine Viorel. A doua zi jucătorul e la antrenament. Nu greşeşte diagnosticele. În procent de 99 la sută ce spune el la cald, atunci când merge la un jucător accidentat în teren, se confirmă a doua zi la RMN. E un RMN uman, scanează cu mâinile, cu simţul lui de a face acest lucru”, spunea Iuliu Mureşan, fostul preşedinte al CFR-ului, într-un interviu pentru Look TV în noiembrie anul trecut. Întreg procesul de recuperare al jucătorilor CFR-ului, de la vitaminizare, masaj şi până la crioterapie (tratament care utilizează frigul sub formă de gheaţă) sau mezoterapie (injectabil pe bază de plante) este conceput şi pus în practică de Viorel Boncoi.

ADVERTISEMENT

“Am avut accidentări serioase, în care doctorii îmi spuneau că o să revin pe teren peste 6-8 luni. Cu Viorel am început să joc după 4 luni şi jumătate, ceea ce nimeni nu credea. E extraordinar ce face. Cred că ar putea lucra pentru orice club mare din lume la câte ştie!” – Ciprian Deac

  • 26 de meciuri oficiale a jucat FCSB în actualul sezon
  • 30 de meciuri oficiale a jucat CFR Cluj în actuala stagiune
  • 105 zile au trecut de la accidentarea lui Dragoş Nedelcu de la FCSB, entorsă la genunchi şi întindere de ligamente, şi până la revenirea lui în teren, la meciul cu FC Botoşani de sâmbătă
Tags: