Sport

Marele Premiu de Formula 1 al Italiei. Hamilton câştigă la Monza şi e la 30 de puncte de Vettel la general

02.09.2018 | 16:23
Marele Premiu de Formula 1 al Italiei Hamilton castiga la Monza si e la 30 de puncte de Vettel la general

Sebastian Vettel a câştigat Marele Premiu al Belgiei de săptămâna trecută după o cursă în care l-a devansat pe Lewis Hamilton şi a relansat lupta pentru titlul mondial. Neamţul pleacă din postura de favorit şi în Marele Premiu de Formula 1 al Italiei, în special datorită traseului de la Monza care avantajează clar maşina celor de la Ferrari în duelul cu rivalii de la Mercedes.


UPDATE, ora 17:30: Lewis Hamilton s-a impus în Marele Premiu al Italiei la Formula 1 şi este la 30 de puncte distanţă de Sebastian Vettel, cel care a încheiat doar pe patru după un incident cu rivalul de la Mercedes în debutul cursei. Kimi Raikkonen a încheiat pe locul al doilea, iar podiumul a fost completat de Valtteri Bottas.


UPDATE, ora 16:55: Valtteri Bottas este lider după  30 de tururi, fiind urmat de Kimmi Raikkonen şi Lewis Hamilton. Sebastian Vettel este doar pe 10.


UPDATE, ora 16:15: Lewis Hamilton şi Sebastian Vettel au fost implicaţi într-un incident în urma căruia neamţul a ajuns în coada plutonului şi a fost nevoit să intre la boxe.

 


UPDATE, 02:09:2018, ora 16:05: Cursa din Marele Premiu al Italiei debutează în 5 minute! Prognoza este una excelentă, iar şanse ca întrecerea să se dispute pe o pistă uscată sunt de 80%.


UPDATE 01:09:2018: Kimi Raikkonen va pleca din pole-position în Marele Premiu al Italiei, fiind urmat de Sebastian Vettel, colegul său de la Scuderia Ferrari. Cei doi piloţi vor fi urmaţi de Lewis Hamilton şi Valtteri Bottas, rivalii de la Mercedes.

Marele Premiu al Italiei. Raikkonen pleacă din pole-position
Marele Premiu al Italiei. Raikkonen pleacă din pole-position

Scuderia Ferrari a reuşit să urce de 67 de ori pe podium în cele 67 de curse care s-au disputat până în prezent pe circuitul Italia. Interesant este că pilotul care a plecat din pole-position la Monza în 14 din ultimele 18 curse a reuşit să se impună şi după ultimul tur, iar în ultimii ani învingătorul a plecat de fiecare dată din prima linie a grilei de start.

Calificările în Marele Premiu de Formula 1 al Italiei sunt sâmbătă live stream pe Digi Sport şi Telekom Sport

Calificările în Marele Premiul al Belgiei sunt programate sâmbătă, de la ora 16:00, fiind transmise de Digi Sport şi Telekom Sport. Sebastian Vettel  şi Kimi Raikkonen, cei doi piloţi de la Ferrari, au dominat clar a doua sesiune de antrenamente de la Monza şi au demonstrat din nou că Scuderia are prima şansă pe circuitul italian. Lewis Hamilton şi Valtteri Bottas au avut al treilea, respectiv al patrulea cel mai bun timp în sesiunea a doua de antrenamente care a fost marcată de un accident teribil a lui Marcus Ericsson. Pilotul celor de la Sauber a pierdut controlul maşinii pe o porţiune cu linie dreaptă şi a scăpat ca printr-un miracol după ce s-a lovit de parapeţii de lângă circuit.

Cursa din Italia are loc duminică, ora 16:00, online pe Digi Sport şi Telekom Sport

În ciuda faptului că Ferrari este avantajată de acest circuit, britanicul Lewis Hamilton este pilotul activ cu cele mai multe succese la Monza. Britanicul s-a impus în 2012, 2014, 2015 şi 2017, iar cu o eventuală victorie în acest an ar putea egala recordul all-time deţinut de Michael Schumacher. Liderul campionatului mondial a plecat din pole-position în ultimii patru ani pe circuitul italian, iar Mercedes s-a impus de fiecare dată în ultimii patru ani pe circuitul de casă al celor de la Ferrari. Monza este cunoscut ca fiind cel mai rapid circuit din calendarul Formula 1, iar din acest motiv cursa este cea mai scurtă din punct de vedere al duratei.

Rezultate, clasament piloţi şi constructori

Sebastian Vettel a câştigat Marele Premiu al Belgiei, disputat săptămâna trecută, cu un avans de mai bine de 11 secunde faţă de marele rival Lewis Hamilton. Pilotul celor de la Ferrari s-a apropiat la 17 puncte în clasamentul general de adversarul britanic, iar lupta pentru titlu mondial rămâne deschisă în condiţiile în care mai sunt programate opt curse până la finalul sezonului. Poidiumul în clasamentul piloţilor este completat de Kimi Raikkonen, cel care este la mare distanţă Vettel şi Hamilton, dar care are o luptă direcă cu Valtteri Bota, pilot aflat la doar două puncte în spatele lui. Mercedes are un avans de 15 puncte şi în clasamentul general al constructorilor după ce Valtteri Bottas a încheiat pe locul al patrulea la Spa, iar Kimi Raikkonen a fost nevoit să abandoneze din cauza unor probleme la maşină.

Ierarhia piloţilor înainte de MP al Italiei
Clasamentul piloţilor înainte de Marele Premiu al Italiei la Formula 1
Clasamentul constructorilor înainte de Marele Premiu al Italiei
Clasamentul general al constructorilor înainte de MP al Italiei de la Monza