Sport

Lewis Hamilton a câştigat ultima etapă din Formula 1! Podiumul a fost completat de Vettel şi Verstappen

25.11.2018 | 18:26
Marele Premiu din Abu Dhabi. Campionul mondial Lewis Hamilton caută un nou record

Marele Premiu de la Abu Dhabi, al doilea oraş ca importanţă din Emiratele Arabe unite, a încheiat sezonul 2018 în Formula 1. Lewis Hamilton s-a impus şi în ultima etapă reuşind să încheie en-fanfare stagiunea. Podiumul a fost completat de Vettel şi Verstappen. 

UPDATE. 26.11, ora 18:27. Lewis Hamilton a câştigat Marele Premiu al Emiratelor Arabe Unite. Britanicul a avut o strategie perfectă şi a reuşit o victorie fără mari emoţii pe circuitul Yas Marina, cel care încheie sezonul. Britanicul a fost urmat de Sebastian Vettel şi Max Verstappen. A fost din nou anul lui Mercedes. Lewis Hamilton a câştigat titlul mondial la piloţi, iar constructorul german şi-a adjudecat cel de-al 5 titlu mondial consecutiv. 


UPDATE: 25.11 ora 14:40. Lewis Hamilton a reuşit cel de-al 83-lea pole position din carieră. În spatele lui, pe grila de start se vor afla coechipierul său de la Mercedes, Valtteri Bottas, Sebastian Vettel şi Kimi Raikkonen de la Ferrari. Spaniolul Fernando Alonso, care se află la Abu Dhabi la ultima cursă a carierei, va pleca abia de pe locul 15.


La Abu Dhabipiloţii vor concura pe cel mai modern şi mai spectaculos circuit din lume. Şi vor avea parte de o senzaţie unică, prin faptul că vor porni bolizii lor pe lumina zilei şi îi vor opri, la final, pe nocturnă. Este singurul circuit din Formula 1 unde se petrece un astfel de moment special, care, evident, asigură şi mai multă spectaculozitate întrecerii şi face inclusiv pentru numeroşii spectatori, majoritatea turişi, evenimentul cu mult mai interesant.

Marele Premiu din Abu Dhabi pe cel mai modern circuit din lume

La fel de aparte este şi faptul că acest circuit, care poartă numele de Yas Marina, de la numele insulei Yas, unde a fost construit, este singurul din lume care a fost proiectat astfel încât să treacă pe o parte a traseului chiar pe sub cel mai impozant hotel, cu un design futurist, Yas Viceroy, acolo unde o noapte de cazare înseamnă mii de euro.

Cu o lungime de 5,554 km circuitul nu e deloc unul uşor, având în total 12 viraje de stânga şi nouă de dreapta, iar unul dintre cei mai experimentaţi piloţi din Formula 1, care participă la curse de mulţi ani, finlandezul Kimi Raikkonen spune că sunt anumite porţiuni de traseu care nu îi plac deloc, pentru că trebuie foarte multă atenţie la peste 300 de kilometri la oră pe acele porţiuni.

Abu Dhabi a debutat în Formula 1 în anul 2009

Abu Dhabi a preluat în 2009 de la Marele Premiu al Braziliei rolul de a închide sezonul anual în Formula 1 şi de a deveni, ipotetic, cursa decisivă pentru stabilirea ierarhiilor mondiale. Dar anul acesta britanicul Lewis Hamilton şi-a trecut în cont cel de-al cincilea titlu mondial încă de la Marele Premiu al Mexicului, cu trei curse în urmă, iar clasamentul constructorilor s-a definitivat în privinţa locului 1 de la precedentul Mare Premiu, cel din Brazilia.

Din cele nouă curse, prima a fost în 2009, Lewis Hamilton şi Sebastian Vettel au obţinut câte trei succese, semn că ambii se simt în largul lor pe acest circuit venit parcă din viitor la Abu Dhabi. Şi Mercedes a câştigat în clasamentul constructorilor ultimele patru ediţii ale Marelui Premiu din Emiratele Arabe Unite şi are şanse mari să bifeze pe al cincilea. Anul trecut viteza maximă atinsă de un pilot a fost de 336 km la oră, performerul fiind Lewis Hamilton, care însă nu a câştigat cursa.

Motivaţia pentru Lewis Hamilton de a câştiga şi în Emirate

Pentru deja campionul mondial Lewis Hamilton cursa de la Abu Dhabi are totuşi o motivaţie. Dacă va termina pe unul dintre primele două locuri va deveni primul din istoria Formulei 1 care va atinge numărul de 400 de puncte. Recordul aparţine lui Sebastian Vettel din sezonul 2013, cu 397 puncte, însă dacă va reuşi acest lucru va trebui să ţinem cont de faptul că anul acesta a existat o cursă în plus în calendarul Formulei 1.

Marele Premiu din Abu Dhabi. Sebastian Vettel are trei succese pe acest circuit. Acum şi Ferrari speră la prima victorie cu sprijinul lui Vettel
Marele Premiu din Abu Dhabi. Sebastian Vettel are trei succese pe acest circuit

Cei de la Ferrari speră să spargă gheaţa la Abu Dhabi, acolo unde nu au câştigat niciodată, iar speranţele lor sunt legate de Sebastian Vettel, care are trei succese pe circuitul Yas Marina. Toate realizate însă pentru fosta sa echipă, Red Bull Racing. Doar trei piloţi au luat parte la toate cele nouă ediţii ale Marelui Premiu de la Abu Dhabi. E vorba de Lewis Hamilton, Sebastian Vettel şi de spaniolul Fernando Alonso, care nu a învins niciodată şi care acum va bifa cursa cu numărul 311 din carieră.

Ultima cursă din carieră pentru Fernando Alonso

Pentru Fernando Alonso, 37 ani, de două ori campion mondial şi de trei ori ocupantul locul secund, aceasta va fi ultima sa cursă din carieră. Alonso se află aşadar în faţa ultimei sale reprezentaţii, dar nu va ieşi din sportul cu maşini, urmând a se reprofila pe alt gen de competiţii. Ibericul a declarat că rămâne cu foarte multe amintiri plăcute din anii petrecuţi la volanul monpostului său, în prezent el făcând ăarte din echipa McLaren, dar în ultimii doi ani nu a mai izbutit nici o victorie în Formula 1.