News

Marele vis al lui Nicolae Ceaușescu! Soțul Elenei Ceaușescu nu a mai apucat să îl împlinească

02.10.2019 | 13:36
Marele vis al lui Nicolae Ceausescu Sotul Elenei Ceausescu nu a mai apucat sa il implineasca
Nicolae Ceaușescu în „vizită de lucru” pe șantierul centralei nuclear-electrice de la Cernavodă. Sursa foto: adevarul.ro
ADVERTISEMENT

Nicolae Ceaușescu avea ambiții mărețe legat de autonomia energetică. Fostul președinte comunist și-a dorit în clipa în care a ajuns la putere ca România să ajungă pe lista țărilor producătoare de energie nucleară. Soțul Elenei Ceaușescu a avut mai multe planuri în acest sens, dar nu a mai apucat să le pună în aplicare. 

Nicolae Ceaușescu visa să construiască centrale nucleare după modelul Cernobîl

Fostul președinte comunist Nicolae Ceaușescu și-a dorit încă din anul 1966 să construiască centrale nucleare pe teritoriul României, dar pentru că acestea erau scumpe Ceaușescu a abandonat proiectul nuclear. Câțiva ani mai târziu, după ce Programul nuclear naţional a fost adoptat de către CEx al CC al PCR (13 mai 1969) şi avut loc ratificarea Tratatului cu privire la neproliferarea armelor nucleare (30 ianuarie 1970), Ceaușescu a ordonat construirea a patru centrale nucleare care ar fi trebuit să fie ridicate simultan.

ADVERTISEMENT

Trei dintre centralele nucleare la care visa Nicolae Ceuașescu se bazau pe uraniu natural și apă grea, în timp ce a patra funcționa pe bază de uraniu îmbogățit și apă normală. Noile capacități energetice din țara noastră urmau să funcționeze cu resurse de uraniu extrase chiar de pe teritoriul României. În plus, fostul președinte comunist dorea să construiască în satul natal Scornicești, pe cursul inferior al râului Olt, două rectoare nucleare, dar proiectul a fost stopat în momentul în care România nu a ajuns la un acord cu partea sovietică.

Planurile lui Ceaușescu nu s-au realizat
Nicolae Ceaușescu dorea să construiască centrale nucleare după modelul Cernobîl. Sursa foto: historia.ro

Centrala nucleară de la Cernavodă pusă de hârtie de Ceaușescu

Singurul proiect care a prins contur este centrala nuclear-electrică de la Cernavodă. România a trecut la negocieri acerbe cu sovieticii și firmele capitalist, dar nu a ajuns la niciun consens. În ciuda acestor negocieri, centrala a ajuns să fie ridicată cu ajutorul firmei „Atomic Energy of Canada Limited“. Constructorii au ales localitatea Cernavodă tocmai din cauza deficitului energetic al Dobrogei. Nicolae Ceaușescu a pus pe hârtie planurile acestei centrale care urma să aibă cinci reactoare.

ADVERTISEMENT

Fostul președinte din perioada comunistă nu a reușit să construiască centrală în timpul pe care și-l propusese și pentru că „înghițea” foarte mulți bani a fost nevoit să se împrumute la FMI și la Banca Mondială. După zeci de milioane de dolari și ani buni în care s-a lucrat greoi centrala nucleară a început să prindă contur. Nicolae Ceaușescu nu a mai apucat să o vadă ridicată pentru că primul reactor a fost dat în folosinţă abia la 16 aprilie 1996.