News

Margareta a României a fost ”în cărți” pentru o logodnă cu Regele Charles? Ce scria presa spaniolă despre relația celor doi, acum o jumătate de secol

Margareta a României, Custodele Coroanei Regale, ar fi fost pe lista scurtă a pretendentelor la inima Regelui Charles al III-lea.
13.09.2022 | 09:03
Margareta a Romaniei a fost in carti pentru o logodna cu Regele Charles Ce scria presa spaniola despre relatia celor doi acum o jumatate de secol
Principele Charles și Principesa Margareta, în timpul unei întrevederi la Clarence House din Londra, în anul 2012 / Sursă foto: România Regală
ADVERTISEMENT

Margareta a României a fost ”în cărți” pentru o logodnă cu regele Charles al III-lea, la începutul anilor ’70, pe vremea când moștenitorul Coroanei Britanice era considerat ”cel mai râvnit bărbat al planetei”.

Dezvăluirile revistei Hola, în 1974: ”Există un zvon referitor la o posibilă mireasă”

Cu titlul ”Zvonuri despre Margareta de România, posibila aleasă a Prințului Charles al Angliei”, publicația spaniolă Hola dezvăluia că între cei doi tineri s-a înfiripat o poveste cu iz romantic, în ciuda faptului că sunt veri îndepărtați.

ADVERTISEMENT

”Margareta și Charles s-au întâlnit în cadrul unor evenimente sociale recente și au stat îndelung de vorbă”, scriau jurnaliștii iberici, care anunțau românca este și pe placul Reginei Elisabeta a II-a, care a primit-o de mai multe ori în cadrul unor vizite private, la Palatul Buckingam.

“Puțini sunt cei care îşi pot da seama că există un nou zvon referitor la o altă «posibilă » mireasă – încă una – pentru Prințul Charles al Angliei.

ADVERTISEMENT

Dar noi, fideli cronicilor zilei, consemnăm că, în ultimul timp, s-a pomenit numele unei prințese regale asociat, în mod romantic, celui al viitorului rege al Angliei: acest nume a fost cel al Margaretei de România, 25 de ani, fiica exilatului Rege Mihai şi a soției sale, Regina Ana, născută Prințesă de Bourbon- Parma”, scria revista Hola, într-un număr ieșit pe piață în anul 1974.

Principesa Margareta ar fi fost pe lista scurtă a lui Charles

Autorii articolului notează că Principesa Margareta, proaspăt absolventă a prestigioasei universități din Edinburgh, și Prințul Charles au descoperit că au multe lucruri în comun

ADVERTISEMENT

”Și cel mai important, potrivit unor surse apropiate Curții engleze, Regina Elisabeta nu ar avea nimic de obiectat la o eventuală logodnă dintre fiul său și fata cea marea Regelui Mihai”, se mai arată în revista Hola.

Surprinzătoare la prima vedere, informația nu era una nouă în cercurile nobiliare ale vremii. Numele Principesei Margareta fusese pomenit încă din 1973, pe ”lista scurtă” a pretendentelor la inima Prințului Charles.

ADVERTISEMENT

Pe această listă se mai aflau: Lady Jane Wellesley, fiica ducilor de Wellington, de Georgina Russell, fiica ambasadorului britanic la Madrid, de Rosie Clifton, fiica unui colonel retras şi secretară în Londra, de Lady Henrietta Fitzroy, fata ducilor de Grafton.

Prințul Charles a avut relații cu femei celebre, în anii ’70

Prințului Charles i s-au atribuit mai multe relații de tinerețe, de către presa vremii. În afara numelor de mai sus, fiul cel mare al Reginei Elisabeta a II-a ar mai fi avut legături cu: Lady Sarah Spencer (sora mai mare a Dianei Spencer), Prințesa Aristid de Luxemburg, Davina Sheffeld și chiar Camilla Shand, cea care avea să-i devină a doua soție.

Cea mai aproape a fost Amanda Knatchbull, nepoata Lordului Mounthbatten (amiral și om politic, unchiul Prințului Filip de Edinburgh). Acesta a discutat cu Charles încă din 1974 despre o posibilă căsătorie cu Amanda, iar prințul a cerut-o pe tânără de soție în 1980, la capătul unei călătorii în India, aranjată de Mountbatten (fost guvernator al Indiei).

Amanda, care și-a pierdut unchiul, bunica, bunicul și fratele în atentate organizate de gruparea IRA, a refuzat să se mai alăture familiei regale.

Charles s-a refugiat în brațele Dianei Spencer, mai cunoscută sub numele de Lady Diana, care avea să0i devină soție în 1981.

Margareta, de la Gordon Brown la Radu Duda

De cealaltă parte, Magareta a României a recunoscut că la începutul anilor ’70 a avut o relație cu un student pe nume Gordon Brown, viitorul premier al Marii Britanii și lider al Partidului Laburist.

Informația a fost făcută publică prima dată în 2004, într-o biografie a lui Brown, scrisă de jurnalistul Tom Bower.

”N-am încetat să-l iubesc nicio clipă dar, într-o zi, ceva nu mi s-a mai părut în regulă, auzeam doar politică, politică, politică, iar eu aveam nevoie de atenție”, a spus, ulterior, Margareta.

În 1994, ea l-a cunoscut pe actorul Radu Duda, în timpul unei acțiuni caritabile. Doi ani mai târziu, cei doi s-au căsătorit în Elveția, mariajul lor fiind unul morganic, Duda neavând dreptul la titlurile și privilegiile pe care soția lui le-a obținut prin naștere.

ADVERTISEMENT