News

Maria Bălan a fost cea mai faimoasă spioană româncă. Condamnată la moarte, a dispărut din celulă. A fost găsită otrăvită în cimitir

În 1914, la patru ani de când se termina povestea de amor cu ofițerul pentru care fugise din casa părintească, Maria Bălan intra, oficial, în lumea spionajului.
03.09.2022 | 21:17
Maria Balan a fost cea mai faimoasa spioana romanca Condamnata la moarte a disparut din celula A fost gasita otravita in cimitir
Maria Bălan a fost supranumită ”regina spionajului” din România. Foto: colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Ulterior, peste alți patru ani, Maria Bălan era capturată, judecată și condamnată la moarte. În ciuda destinului care părea tipărit deja în culorile negre ale morții, femeia care plecase de la Vârșeț la Timișoara mai avea multe de spus…

Maria Bălan era un trofeu pentru ofițerii din Timișoara

De spus și de aflat, desigur. Ca orice spioană care se respectă. Conform informațiilor publicate de Explore Timișoara, spioana Maria Bălan a fermecat orașul de Bega în perioada Primului Război Mondial.

ADVERTISEMENT

La această situație s-a ajuns datorită frumuseții răpitoare, dar și a inteligenței peste medie, atât de necesară mai ales când se afla printre atâția și atâția ofițeri. Pentru că Maria Bălan devenise o prezență obișinuită printre aceștia.

Curtată intens de ofițeri, ea își urmărea scopurile și aduna informații de la fiecare dintre aceștia. Ulterior, rapoartele ei ajungeau la București și erau foarte apreciate de funcţionarii Ministerului de Război al României.

ADVERTISEMENT

Întocmai ca la manual, ea primise de mai mult timp un nume de cod: B. 9. Dacă putem anticipa că B venea de la Bălan, despre cifra 9 este mai greu să găsim o explicație. Cine știe, poate o fi fost aleasă pentru că era nouă în branșă…

Activitate prolifică pentru Ministerul de Război al României

După intrarea României în Primul Război Mondial (n.r. – 27 august 2016), inamicii țării nu înțelegeau cine provoca anumite scurgeri de informații și ar fi dat orice să vadă cârtița scoasă la lumină. Cine era B. 9? Cine, oare?

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, în 1918, anul Marii Uniri, Maria Bălan a fost descoperită și judecată de un tribunal militar. Execuția o aștepta a doua zi după pronunțarea verdictului.

Urma să fie spânzurată. Totuși, dimineața nu a mai fost găsită în celulă, iar ștreangul a rămas gol. ”Mata Hari a României era deja în drum spre Bucureşti. Urma să primească bani pentru serviciile ei. Şi-a schimbat numele şi s-a stabilit, un timp, la Paris, unde a trăit în lux.

ADVERTISEMENT

S-a întors până la urmă acasă, la Vârşeţ. Nu mai avea familie. A cumpărat o cârciumă, unde îşi spunea povestea celor care îi călcau pragul. În seara de 30 septembrie 1936, a plecat spre cimitir, la mormintele părinţilor. Acolo a fost găsită de localnici, a doua zi, otrăvită”, a notat sursa citată.

ADVERTISEMENT