News

Maria Grapini, dispută aprinsă cu chestorul Giulescu pe tema actului de identitate: “Nu vă obligă niciun regulament european să folosiți gen”. Replica oficialului MAI

Actul de identitate electronic a provocat o discuție aprinsă joi, la România TV, între fostul europarlamentar Maria Grapini și chestorul Cătălin Giulescu, fostul demnitar declarând: "nu vă obligă niciun regulament al UE să folosiți termenul de gen".
05.08.2021 | 22:54
Maria Grapini disputa aprinsa cu chestorul Giulescu pe tema actului de identitate Nu va obliga niciun regulament european sa folositi gen Replica oficialului MAI
ADVERTISEMENT

Chestorul Cătălin-Aurel Giulescu a declarat încă de miercuri seara că se discută la nivelul Ministerului de Interne pentru revenirea la termenul de sex în loc de cel de gen.

Tot miercuri, oficiali din MAI a discutat despre controversa legată de dispariția tricolorului de pe noile cărți de identitate electronice.

ADVERTISEMENT

Dispută aprinsă între Grapini și chestorul Giulescu: “Nu vă obligă UE să folosiți termenul de gen”. Replica oficialului MAI

Bogdan Chiriac: “Sunt convins că ați studiat cărțile de identitate în mai multe state europene. Vă întreb omenește de ce nu ați luat un model de carte identitate europeană, pe cel din Franța, Italia și să îl copiați modificând tricolorul francez, de exemplu, cu cel românesc?”

Chestorul Giulescu: “Actul de identitate este un act foarte complex. În Franța sunt folosite niște tehnologii mai complexe, noi am încercat să ținem costurile de producție mai reduse. În măsura în care impunem o anumită taxă, trebuie să fim atenți la toate categoriile sociale față de care ne adresăm.”

ADVERTISEMENT

Victor Ciutacu: “De ce nu putem opta pentru a utiliza o tehnologie mai scumpă și să subvenționeze statul român producerea acestui act de identitate, iar cetățenii să plătească tot atât?”

Chestorul Giulescu: “Răspunsul este unul foarte simplu: mecanismul de finanțare a fost adoptat în 2013-2014, eu sunt obligat să îl respect pe acela.”

ADVERTISEMENT

Maria Grapini: “Eu vreau să mă adresez domnului chestor pentru că a invocat obligativitatea pe care o avem noi prin regulamentul 1157 pe care l-am votat eu. Vă întreb, ați citit tot regulamentul? Forma cărții de identitate, în afară de însemnele de securitate și însemnele Uniuni Europene revine statelor membre.

Putem adăuga, în consensul legislației naționale, tricolorul și adresa, cu condiția să păstrăm însemnele Uniunii Europene. Nu știu de unde ați scos-o pe asta cu ‘gen’.

ADVERTISEMENT

La alineatul 24 noi nu vorbim în regulament de gen, ci de sex, deci nu înțeleg cum ați ajuns la această formă. Era bine să discutați cu europarlamentarii care au votat acest regulament. Nu vă obligă niciun regulament, chiar titlul spune că este privitor la consolidarea securității cărții de identitate.”

Chestorul Giulescu: “Am participat la definitivarea acestui regulament și se presupune că îl cunosc foarte bine, vă mulțumesc foarte mult.

Dacă îl veți studia cu foarte mare atenție, considerentul 24 și considerentul 27 și din partea de dispoziții, articolul 3, o să observați că în limba română veți găsi cuvântul “sex”. În toate celelalte situații, în versiunea în limba franceză, în limba engleză, în limba germană…

Dacă o să observați cu atenție actualul act de identitate românesc, veți vedea că în partea dreaptă există de trei ori mențiunea sex, din feedback-urile inițiale ale oamenilor, părea că acest lucru este deranjant. Nu am luat vreodată în considerare că va genera un asemenea val de reacții.”

ADVERTISEMENT