News

Se redeschide dosarul morții mezzo-sopranei! Soțul Mariei Macsim Nicoară va fi cercetat pentru omor

Răsturnare de situație în cazul morții mezzo-sopranei Maria Macsim Nicoară, care s-a stins din viață la sfârșitul anului trecut. Sora artistei a reușit să redeschidă dosarul de omor, care anterior fusese clasat.
04.03.2022 | 17:21
Se redeschide dosarul mortii mezzosopranei Sotul Mariei Macsim Nicoara va fi cercetat pentru omor
Cazul morții mezzo-sopranei Maria Macsim Nicoră: sotul ei e cercetat din nou pentru omor pe baza unor probe noi
ADVERTISEMENT

Tribunalul Iași a decis, joi, să desființeze soluția de clasare dată de procurori în dosarul de omor, în care a fost cercetat soțul mezzo-sopranei, Codrin Constantin Nicoară. Judecătorii au admis plângerea formulată de Elena Hereș, sora Mariei Macsim Nicoară și au retrimis cazul procurorilor pentru a completa urmărirea penală cu privire la infracțiunile de omor, respectiv complicitate la omor (pentru soacra artistei). Decizia este definitivă.

Profilerul canadian de origine română, Mihaela Brooks, care a lucrat la acest caz împreună cu avocatul Artin Sarchizian, a dezvăluit pentru FANATIK mai multe din probele noi pe care au dus la redeschiderea cazului.

ADVERTISEMENT

Cifra imprimată pe trupul Mariei Macsim Nicoară

Ea spune că a reușit să identifice mai multe elemente pe care anchetatorii nu le-au luat în calcul în rechizitoriul inițial și a adus în fața instanței dovezi că moartea Mariei Macsim Nicoară nu poate fi una accidentală, provocată de consumul de alcool, așa cum susține soțul acesteia.

”Victima prezenta mai multe vânătăi care nu aveau cum să se producă în timpul căderii pe scări, dar și un hematom pe partea stângă, care nu avea cum să se producă în condițiile în care ea a fost găsită prăbușită pe partea dreaptă.

ADVERTISEMENT

În plus, victima prezenta o fractură în zona cervicală care în mod normal se produce în cazul accidentelor de mașină. E vorba de o vertebră care ține capul și care se mai poate rupe la persoanele de vârstă foarte înaintată, unde densitatea osoasă este mai mică, sau la bebeluși. Acea fractură nu se putea produce decât în urma unei lovituri cu un corp contondent, iar în urma analizelor am descoperit că în centrul zonei afectate apărea un număr – 6 sau 9, în funcție de cum privești. Nu știm deocamdată cu ce putea fi lovită, pentru că anchetatorii nu au făcut fotografii în toată casa ci doar la parter”, a declarat Mihaela Brooks pentru FANATIK.

Cele 6 fotografii făcute de un medic care au întors cazul

O altă urmă suspectă care nu a fost luată în calcul inițial, în dosar, este o rană pe umăr, care pleacă din față și se termină aproape de jumătatea spatelui. ”Seamănă cu o urmă de bici, dar nu este”, a explicat Mihaela Brooks. Rana a fost suficient de adâncă încât, după 6 luni, timp în care mezzo-soprana a fost în comă, urma a rămas pe trupul ei, cicatrizându-se.

ADVERTISEMENT

Profilerul din Canada spune că toate aceste probe au fost culese din 6 fotografii pe care medicul i le-a făcut când a ajuns la spital. ”Inițial, soțul Mariei le-a spus celor de pe ambulanță că femeia a căzut pe scări, după care a început să vomite cu sânge, iar el a așezat-o pe pat.

Asta apare și în raportul medicului de pe salvare. Abia la spital, carelor medicale li s-a părut suspect că are atâtea vânătăi și răni, așa că au făcut 6 fotografii și au sesizat poliția. Din fericire, am făcut rost de aceste fotografii și așa cum putut redeschide cazul. Anchetatorii nu le-au băgat în seamă”, a mai spus Mihaela Brooks pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Dosarul de expertiză indică faptul că mezzo-soprana ar fi fost lovită

La dosar au mai colaborat specialiști de pe continentul american dar și Marius Chipurici, expert judiciar și lector universitar la catedra de medicină legală și bioetică a Universității de Medicină și Farmacie din Oradea.

”La dosar a fost depus un dosar de expertiză de 40 de pagini în care am demonstrat din punct de vedere biomecanic, loviturile de la gât, de la umăr, de la cap sau cele de la picior, nu aveau cum să se producă de la o simplă alunecare pe scări. Au fost folosite studii științifice de fizică aplicată în medicină care arată că Maria Macsim a fost lovită”, ne-a mai spus Mihaela Brooks.

Maria Macsim Nicoară a murit la 52 de ani, în decembrie 2021, după mai multe luni pe care le-a petrecut în comă la Spitalul de Neurochirurgie din Iași.

Soțul mezzo-sopranei, acuzat și de neglijență

În mai 2021, ea fusese adusă la spital după ce ar fi căzut pe scările din interiorul locuinței sale . Soțul mezzo-sopranei a anunțat accidentul la 112 la câteva ore de la producerea lui. Inițial bărbatul a fost cercetat pentru omor, însă dosarul a fost clasat din lipsă de probe. El a fost, totuși, trimis în judecată pentru neglijență, pentru că nu a chemat mai devreme ambulanța.

Conform unor informații provenite de la surse apropiate anchetei, Maria și Codrin Constantin Nicoară nu se mai înțelegeau de ceva vreme, iar femeia ar fi vrut să divorțeze. Cei doi dormeau în paturi separate, ea la etaj iar el la parter. După moartea artistei, soțul femeii a dat în judecată spitalul în care aceasta a fost tratată pe motiv că nu l-a informat în legătură cu starea de sănătate a partenerei lui de viață.

ADVERTISEMENT