Sporturi

Maria Sharapova, o viaţă de film. A creat un imperiu cu doar 700 de dolari + cum “proiectul” Masha a devorat jucătoarea de tenis

03.03.2020 | 13:12
Maria Sharapova o viata de film A creat un imperiu cu doar 700 de dolari  cum proiectul Masha a devorat jucatoarea de tenis
ADVERTISEMENT

Maria Sharapova a anunţat săptămâna trecută că se retrage din sportul care i-a adus enorm de multe satisfacţii, faimă, bani. Controversata rusoaică, găsită dopată şi cu meldonium în 2016, a avut şi multe probleme de sănătate în carieră. Dar povestea de viaţă a Mariei este chiar dramatică, pe alocuri.

Maria Sharapova, o viaţă de film. Cum a creat un imperiu cu doar 700 de dolari

Vestea începutului de an din tenisul mondial nu este al 17-lea trofeu de Mare Şlem câştigat de Novak Djokovic la Australian Open sau titlul în premieră obţinut de tânăra Sofia Kenin, ci chiar anunţul retragerii Mariei Sharapova.

ADVERTISEMENT

Fost lider mondial, 5 trofee de Mare Şlem în carieră, frumoasă, de mare succes şi în afara terenului, brandul Maria Sharapova este cel mai puternic creat în ultimii 15 ani în tenisul feminin. Poate doar Serena Williams, împinsă însă în faţă şi de performanţele mult mai mari din circuitul WTA, să se apropie de rusoaică.

Dar cum a creat Maria Sharapova un imperiu? Şi de aici vine marea surpriză: cu doar 700 de dolari. Şi cât de mult a contat tragedia de la Chernobîl în transformarea campioanei din Rusia.

ADVERTISEMENT

Părinții Mariei, stabiliți în Gomel, la doar 100 de kilometri distanță de reactorul nuclear de la Chernobîl, au fost convinși că trebuie să se mute în aprilie 1986 cât mai departe și au ales Siberia. Acolo unde s-a născut copilul lor, unul care avea să devină unul dintre cei mai de succes din acest mileniu.

Stabiliți la Sochi după naștere, Yuri a mers cu Maria în Statele Unite ale Americii, în Florida, convins fiind că fata sa va reuși în tenis. Cu doar 700 de dolari în buzunar, Yuri Sharapov a vrut să meargă la academia lui Nick Bollettieri cu Maria, dar a fost acceptată full-time abia după doi ani, din cauza vârstei prea fragede.

ADVERTISEMENT

Neavând bani de mașină, Maria și tatăl său mergeau pe biciclete la antrenamentele din Florida, decizie care a și ajutat-o destul de mult pe jucătoare, recunoscută fiind pentru pregătirea fizică excelentă. Abia după 3 ani s-a reunit familia Sharapov după sosirea mamei în State.

Tenisul, o obsesie! La fel ca Cristiano Ronaldo

Tenisul a devenit o obsesie, iar Maria nici nu mai mergea la școală. Totul pentru tenis, zilnic, dimineața, seara, antrenamente intense, fizice. A devenit o mașină, comparabilă din acest punct de vedere cu Cristiano Ronaldo. Antrenamente, pregătire mult mai mare decât ceilalți sau celelalte sportive.

ADVERTISEMENT

“Maria este exemplul perfect de om muncitor. Şi cât poate s-o facă! Totul este tenis pentru ea, lucrează cât e necesar. Atitudinea ei este incredibilă, niciodată nu cedează, doar când este învinsă, joacă până la ultimul punct. Lucrurile nu au fost însă simple pentru ea, a suferit multe accidentări grave”, spunea Nick Bollettieri acum mai mulţi ani.

Şi chiar accidentările au dus-o în pragul retragerii. A câştigat trofeul de la Wimbledon la doar 17 ani, în 2004, după o finală magnifică în faţa Serenei Williams. Iar în 2005 a devenit prima jucătoare din Rusia care urcă pe prima poziţie WTA.

Dar apoi, uşor-uşor, a fost dărâmată de repetatele accidentări la umăr. În 2007 a revenit pe primul loc WTA, s-a accidentat la umăr şi a ieşit din top 5. În 2008 încă o accidentare, iar în 2009 a venit şi operaţia. S-a chinuit timp de 2 ani să revină în top.

A reuşit Marele Slam al carierei în 2012 (n.r. a câştigat toate cele 4 turnee majore), a devenit iar lider mondial, dar a fost din nou dată înapoi de o nouă accidentare la umăr!

Cel mai bine plătită sportivă 11 ani consecutiv

Brandul Maria Sharapova a fost cel mai puternic timp de 11 ani, până în momentul scandalului de dopaj cu meldonium. De la 18 la 29 de ani, este estimat că rusoaica a câştigat peste 300 de milioane de dolari doar din contractele publicitare. An după an, Maria a câştigat cei mai mulţi bani, mult peste toate celelalte sportive, mult peste Serena Williams.

Maria nu a fost doar o mare jucătoare de tenis, ci şi o mare antreprenoare. În 2016, când a venit suspendarea de 2 ani pentru meldonium, apoi redusă la 15 luni, rusoaica a devenit şi o femeie de afaceri mai puternică. A crescut brandul “Sugarpova” şi chiar a făcut cursuri la Harvard pentru “leadership şi team building”.

  • 500.000 de euro a investit Maria pentru deschiderea “Sugarpova”

De asemenea, a fost şi stagiar la sediul Nike din Londra pentru a se dezvolta şi mai mult din punct de vedere economic. Pe lângă Sugarpova şi multe contracte de publicitate, Maria a investit şi în UFC, luptele MMA fiind extrem de apreciate în SUA.

Din tenis a câştigat aproape 39 de milioane de dolari şi este pe locul 3 în clasamentul all-time, sub surorile Serena şi Venus Williams. Dar va fi depăşită chiar în acest an de către Simona Halep, care are peste 36 de milioane câştigate până acum.

“Proiectul” Maria Sharapova a devorat “femeia” Maria Sharapova

Mai mult, de la 11 ani, frumoasa şi talentata Maria Sharapova a prins un contract cu giganţii de la IMG, cei care îi impresariază pe cei mai importanţi sportivi de pe planetă, inclusiv pe Roger Federer.

Iar “proiectul” Sharapova a fost mai de succes decât se aştepta oricine. Şi, parcă, “proiectul” Maria a devorat-o pe “femeia Maria. O perfecţionistă din orice punct de vedere, Maria s-a transformat într-un robot. De la 7 ani în State, Sharapova s-a adaptat stilului de viaţă american.

Calculată în orice moment de pe terenul de tenis sau la conferinţele de presă, perfectă în apariţiile mondene din SUA, Maria a devenit femeia de succes tipic americană. Iar proiectul Maria Sharapova a dat roade. Şi imperiul Mariei a pornit de la cei 700 de dolari cu care a plecat tatăl său în Florida acum aproape 27 de ani!

ADVERTISEMENT