News

“Blonda lui Putin”. Cine e Maria Zakharova, diplomat la Kremlin și influencer rus, care a primit interzis în Uniunea Europeană

Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Federației Ruse, este o prezență inedită la Kremlin. Este influencer, adoră shoppingul la Milano și a fost primit interzis în statele UE.
12.03.2022 | 15:00
Maria Zakharova, purtător de cuvânt al ministerului rus de externe, are peste 230.000 de urmăritori pe Instagram
ADVERTISEMENT

Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, este unul din cei 374 de ruși care au intrat pe lista neagră a sancțiunilor Uniunii Europene. Ea a primit interdicție de a intra în statele uniunii, ca răspuns la invazia rusă din Ucraina. Zakharova a fost catalogată ca ”o figură importantă a propagandei guvernului de la Kremlin”, care ”a promovat intrarea forțelor armate ruse în Ucraina”.

Maria Zakharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe: ”Îmi programez vacanța în funcție de următoarea invazie”

”No more: shopping in #Milano, partying in #Saint Tropez, Diamonds in #Antwerp”, a comentat Josep Borell, șeful afacerilor externe al UE, într-o postare pe Twitter, făcând referire la Zakharova.

ADVERTISEMENT

Reacția oficialului de la Bruxelles nu este una întâmplătoare, în condițiile în care Maria Zakharova a reușit să-i enerveze pe diplomații europeni și americani cu remarcile ei ieșite din tipare.

Pe 16 februarie, cu doar o săptămână înainte de intrarea Rusiei în Ucraina, Maria Zakharova a ironizat un astfel de scenariu prezentat pe larg de media occidentală. ”Aș vrea să răspund dezinformărilor britanice și americane. Bloomberg, The New York Times și The Sun să publice calendarul invaziei noastre din acest an. Aș vrea să-mi programez vacanța”, a spus purtătorul de cuvânt al ministerului rus despre Ucraina.

ADVERTISEMENT

Blonda lui Putin, urmărită de 230.000 de persoane pe Instagram

Maria Zakharova are 46 de ani și lucrează ca purtător de cuvânt din 2015. Îndrăgostită de aparițiile publice, ”blonda lui Putin” are peste 230.000 de urmăritori pe contul ei de Instagram, acolo unde postează imagini de la sala de fitness, din vacanțe sau în care apare alături de vedete internaționale. În 2016, numele ei a apărut în Top 100 ”cele mai influente femei din lume”, realizat de BBC. Un an mai târziu, în presă a apărut într-o fotografie în costum de baie, imaginea fiind creditată ca aparținând ediției rusești a revistei Maxim.

Însă Zakharova nu se limitează la apariții sexy ci reușește să se facă remarcată și prin controversele pe care le stârnește de multe ori, la nivel internațional.

ADVERTISEMENT

Zakharova i-a enervat pe oficialii UE și NATO

În 2017, Maria a acuzat Uniunea Europeană de ipocrizie, după ce a comparat criza separatistă din Crimeea cu cea din Catalonia, acolo unde sute de persoane au fost rănite de forțele de securitate spaniole care încercau să împiedice un referendum pentru independența acestei regiuni.

”Văd și citesc ce se întâmplă în Catalonia. Doar că Europa se va lega tot de noi, că nu respectăm drepturile omului, la referendumul din Crimeea”, a spus Zakharova.

ADVERTISEMENT

În 2021, Maria Zakharova criticat decizia NATO de a organiza un exercițiu militar de proporții în Estonia, Bulgaria și România, sub titulatura Defender Europe 21. Ea a comparat acțiunea forțelor NATO ca ”un pumn strâns” la granița cu Rusia.

Rusoaica a reușit să înfurie și comunitatea evreiască, după ce a făcut glume cu tentă antisemită, imitând accentul idiș, în direct, la televiziune. Dacă vrei să afli ce se întâmplă în America, cu cine trebuie să vorbești? Cu oamenii noștri din Brighton Beach, normal”, a spus Zakharova. Brighton Beach are cea mai mare comunitate de evrei de naționalitate rusă din Marea Britanie.

Provine dintr-o familie de diplomați de la Kremlin și a crescut în China

Maria Zakharova este născută într-o familie de diplomați și a crescut la Beijing, acolo unde tatăl ei, Vladimir Zakharov, a fost ambasador al URSS. Mama ei, Irina, este istoric de artă și a lucrat la Muzeul Puskin din Moscova. Maria Zakharova este absolventă a unei facultăți de jurnalism cu specializarea ”cultură orientală”.

Începând cu anul 2003, ea a lucrat la biroul de presă a Ministerului Afacerilor Externe din Federația Rusă, dar a fost și secretar de presă în cadrul Misiunii Permanente a Federației Ruse la New York. În 2011, ea a devenit șeful departamentului de comunicare, iar apoi, din 2015, purtător de cuvânt al ministerului de externe, fiind prima femeie care a ocupat acest post, la Moscova.

În prezent, ea este considerată una din cele mai influente figuri ale diplomației de la Moscova și a devenit o obișnuită a talk-show-urilor de la televiziunile ruse.

În 2005, Maria Zakharova s-a căsătorit cu Andrei Makarov, fost consul al Rusiei la New York. Cei doi au o fiică pe nume Maryana, născută în august 2010.

ADVERTISEMENT