100 ani de Romania

Marian Drăgulescu, cel mai medaliat gimnast român! Inventatorul săriturii absolute

20.11.2018 | 22:00
Marian Dragulescu cel mai medaliat gimnast roman Inventatorul sariturii absolute
Marian Drăgulescu, cel mai medaliat gimnast român

Marian Drăgulescu este cel mai medaliat gimnast român din toate timpurile. Sportivul a câştigat 31 de medalii de-a lungul carierei la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale sau Europene. În plus este inventatorul săriturii care îi poartă numele, unul dintre cele mai dificile exerciţii văzute vreodată într-o sală de gimnastică.

Născut pe 18 decembrie 1980, în Bucureşti, Marian Drăgulescu a fost atras de sport încă de mic copil. Primul contact a fost cu sala de karate, din moment ce era un mare fan al filmelor cu Bruce Lee sau Chuck Norris. Nu i-a plăcut şi a migrat spre gimnastică, după ce a cochetat pentru scurt timp cu nataţia. În 1998 a reuşit primele performanţe la Campionatele Europene de juniori de la Sankt Petersburg, de unde s-a întors cu patru medalii, dintre care una de aur la cal cu mânere.

Marian Drăgulescu, cel mai medaliat gimnast român din istorie

În 2000, Marian Drăgulescu a câştigat medalia de aur, la sol, la Campionatele Europene de la Bremen. În plus a mai cucerit un argint cu echipa şi un bronz la individual compus. La Jocurile Olimpice de la Sydney, gimnastul legitimat la Steaua nu a reuşit să repete performanţele, dar a trecut repede peste această dezamăgire. Un an mai târziu, la Gent, românul a cucerit două titluri mondiale, la sol şi sărituri. În contul lui Marian Drăgulescu s-au mai adunat alte nouă medalii la Campionatele Mondiale sau Europene până în 2004, anul Olimpiadei de la Atena.

Până pe 23 august, ziua finalei de la sărituri, Marian Drăgulescu obţinuse o medalie de argint la sol şi un bronz cu echipa. La prima săritură, bucureşteanul a folosit exerciţiul care îi poartă numele şi a primit nota 9,90, cea mai mare acordarată la nivel mondial sau la JO din 1995 şi până în 2004. Pentru a câştiga aurul, românul mai avea nevoie de o săritură curată. Din nefericire, la aterizare, Marian Drăgulescu a căzut şi a trebuit să se mulţumească doar cu bronzul. La mijlocul anului 2005 şi-a anunţat retragera, dar a revenit rapid şi a câştigat medalia de aur la sărituri la Campionatul Mondial de la Melbrourne din acelaşi an.

Ghinionul de la Jocurile Olimpice

În 2007, Marian Drăgulescu a suferit o accidentare gravă şi a ratat Campionatul Mondial de la Stuttgart. A revenit în sală cu doar câteva luni înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing, iar ţinta lui era medalia de aur la sărituri. Scenariul din 2004 s-a repetat. După un prim exerciţiu perfect, gimnastul a căzut la a doua săritură şi a ratat atât titlul olimpic, cât şi o clasare pe podium. Dezamăgit, Marian Drăgulescu şi-a anunţat din nou retragerea, însă în 2009 a revenit şi a câştigat două medalii de aur, la sol şi la sărituri, la Campionatele Mondiale de la Londra. Trei ani mai târziu, la Jocurile Olimpice din capitala Angliei, gimnastul s-a calificat în finalele de la individual compus, sol şi sărituri, dar nu s-a mai putut prezenta din cauza unei accidentări. În 2015, bucureşteanul a început să exerseze o nouă săritură, denumită “Drăgulescu 2”, un salt aproape mortal.

La Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, Marian Drăgulescu s-a calificat în finala de la sărituri. Din nou ghinion pentru gimnastul român. Prima săritură, un “Drăgulescu”, a fost notată cu 15,266, în timp ce a doua, un “Li Xiaopeng”, a primit nota 15,633. La final, Marian era la egalitate cu Kenzo Shirai (Japonia), însă niponul a primit medalia de bronz pentru o execuţie mai bună, în timp ce românul s-a mulţumit cu locul patru. Ajuns la aproape 38 de ani, după ce a suferit o intervenţie chirugicală la inimă, Marian Drăgulescu are o ţintă clară: Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.