Sporturi

Marian Simion, dublu medaliat la Jocurile Olimpice! Fostul pugilist este comisar șef în Poliție

17.05.2021 | 20:00
Marian Simion dublu medaliat la Jocurile Olimpice Fostul pugilist este comisar sef in Politie
Marian Simion, dublu medaliat la Jocurile Olimpice! Fostul pugilist este comisar șef în Poliție
ADVERTISEMENT

Marian Simion este unul dintre cei mai buni pugiliști pe care i-a avut România. Actualmente comisar șef la secția 20 de Poliție din Capitală, boxerul a câștigat două medalii olimpice în cariera sa. 

Episodul 69 al seriei “Olimpicii României” are în prim plan performanțele lui Marian Simion, pugilistul care a participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice: Atlanta 1996, Sydney 2000 și Atena 2004.

ADVERTISEMENT

Marian Simion, dublu medaliat la Jocurile Olimpice! A cucerit bronzul la Atlanta

S-a născut pe data de 14 septembrie 1975 la București, însă a urcat pentru prima dată în ring la vârsta de 14 ani în Timișoara. A fost pregătit de tatăl său, Gheorghe Simion, la Clubul Sportiv Dinamo devenind unul dintre cei mai buni pugiliști din România la categoria semimijlocie.

A debutat la Jocurile Olimpice la Atlanta, în 1996 la categoria semimijlocie. Și a făcut un concurs memorabil. A trecut pe rând de Hussein Bayram din Franța, Fernando Vargas din Statele Unite și Hasan Al din Danemarca, înainte să fie învins în semifinale de cubanezul Juan Hernandez.

ADVERTISEMENT

Această performanță i-a adus bronzul olimpic al categoriei. Rusul Oleg Saritov a devenit campion olimpic, Juan Hernandez fiind învins în ultimul act cu 14-9.

Cel mai valoros rezultat l-a obținut la Sydney! A fost la un pas de aurul olimpic

Patru ani mai târziu, la Sydney, Marian Simion avea să obțină unul dintre cele mai valoroase rezultate ale României la box la Jocurile Olimpice, medalia de argint. Era a 9-a astfel de distincție pentru țara noastră în istoria olimpică, România având un singur campion olimpic în această disciplină, pe Nicolae Linca.

ADVERTISEMENT

De această dată, Marian Simion a urcat în categorie la mijlocie mică și a trecut pe rând de Ciro Di Corcia din Italia, José Luis Zertuche din Mexic, Frédéric Esther din Franța și Pornchai Thongburan din Thailanda.

Finala avea să fie una cu scântei împotriva lui Yermakhan Ibraimov din Kazahstan. Meciul pentru aurul olimpic a fost pe muchie de cuțit, iar sportivul din Kazahstan avea să se impună cu 25-23. La finalul meciului, Marian Simion a spus că va trece la profesioniști doar după ce va câștiga aurul olimpic.

ADVERTISEMENT
Marian Simion
Marian Simion

Fratele său, Dorel Simion, medaliat și el la Jocurile Olimpice din 2000! A luat bronzul la semimijlocie

La Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004, Marian Simion a participat în limitele categoriei 75 de kg. Din păcate, pugilistul român nu a putut repeta performanțele de la precedentele ediții ale JO, fiind eliminat în optimile de finală.

Fratele său, Dorel Simion, a performat și el la Jocurile Olimpice, reușind să obțină bronzul la Sydney, la semimijlocie. A cucerit titlurile mondiale și europene la categoria ușoară, în 1997 și 1998.

Marian Simion a devenit și el campion mondial în 1999 la Houston, mai având un argint și un bronz în palmares. La Campionatele Europene, Marian Simion a câștigat o medalie de argint și două distincții de bronz.

În prezent, Marian Simion este comisar șef la secția 20 din București. Nu mai are legătură cu boxul, așa cum se întâmplă cu Dorel Simion, care este coordonatorul lotului naţional de juniori.

Dorel și Marian Simion
Dorel și Marian Simion
  • 2 medalii olimpice are Marian Simion
  • 45 de ani are fostul pugilist

 

ADVERTISEMENT