Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a scăpat definitiv de condamnarea de 11 ani și 8 luni de închisoare, primită inițial în dosarul de corupție în care era acuzat de luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani. Curtea de Apel București a hotărât miercuri achitarea sau încetarea procesului penal, motivând decizia prin prescripția faptelor.
Instanța a stabilit că faptele de luare de mită s-au prescris, aplicând deciziile Curții Constituționale și ale Instanței Supreme, care au dus la închiderea a peste 10.000 de dosare penale. Fostul primar a fost achitat pentru abuz în serviciu și spălare de bani, judecătorii considerând că nu există suficiente probe care să justifice o condamnare.
„În baza art. 396 alin. 5 Cpp, raportat la art. 16 alin. 1 lit. a Cpp, achită pe inculpatul Vanghelie Marian Daniel sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu. (…) Încetează procesul penal față de inculpatul Vanghelie Marian Daniel, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale”, se arată în decizia instanței, care este definitivă.
Dosarul lui Vanghelie a fost deschis în 2015 de procurorii DNA, care îl acuzau că a primit mită în valoare de 30 milioane euro, în perioada în care a fost primar al Sectorului 5. Procesul s-a întins pe aproape un deceniu, iar pe parcursul său, nu mai puțin de 10 judecători au fost schimbați. De-a lungul anilor, fostul edil a beneficiat de mai multe modificări legislative și decizii ale CCR care au dus, în final, la clasarea cauzei.
Alături de fostul primar, au scăpat de condamnări și ceilalți inculpați din dosar. Printre aceștia se numără Mircea-Sorin Niculae (vărul fostului primar), care fusese condamnat la 8 ani de închisoare, omul de afaceri Marin Dumitru, care primise 4 ani cu executare, și Sorin Ștefan Ciocan, condamnat la 3 ani cu suspendare.
Totuși, judecătorii au decis confiscarea sumei de 13.731.094 lei de la Marian Vanghelie, considerată obținută ilegal. Pe de altă parte, instanța a respins acțiunea civilă formulată de Primăria Sectorului 5, care încerca să recupereze prejudiciul.
În rechizitoriul DNA se arăta că, între 2006 și 2014, Vanghelie ar fi solicitat și primit mită în valoare de peste 30 milioane de euro de la omul de afaceri Marin Dumitru, sub forma unui „comision” de 20% din valoarea contractelor încheiate de Primăria Sectorului 5 cu firmele controlate de acesta. În schimb, fostul edil s-ar fi asigurat că aceste contracte sunt atribuite preferențial și că plățile aferente sunt efectuate fără probleme.
Banii primiți de Vanghelie ar fi fost „spălați” printr-o rețea complexă de tranzacții și plăți fictive, spun procurorii DNA. Aceștia susțin că mita s-a concretizat nu doar în bani lichizi, ci și prin achiziționarea de bunuri de lux, finanțarea campaniilor electorale și oferirea unor proprietăți unor persoane apropiate fostului primar.
Deși acuzațiile erau grave, dosarul a fost afectat de multiple decizii ale instanțelor, care au schimbat regulile privind prescripția faptelor. CCR a stabilit că anumite termene de prescripție se aplică retroactiv, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a clarificat că, în cazul faptelor de corupție, prescripția începe să curgă de la data pretinderii mitei, nu de la momentul în care aceasta a fost primită. Astfel, dosarul în care Marian Vanghelie risca 11 ani de închisoare a fost clasat. Decizia Curții de Apel București este definitivă.