News

Marian Vanghelie, acuzat de DNA că este șeful unui grup infracțional organizat. Noi amănunte în dosarul de corupție al fostului primar

Au apărut noi amănunte în dosarul de corupție al fostului primar Marian Vanghelie. Procurorii DNA îl acuză că este șeful unui grup infracțional organizat
20.01.2022 | 14:15
Marian Vanghelie acuzat de DNA ca este seful unui grup infractional organizat Noi amanunte in dosarul de coruptie al fostului primar
ADVERTISEMENT

Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5 al Capitalei, este acuzat de Direcția Națională Anticorupție că este șeful unui grup infracțional organizat. Procurorii DNA prezintă noi amănunte în noul dosar de corupție al acestuia.

Marian Vanghelie, acuzat de DNA că este șeful unui grup infracțional organizat. Noi amănunte în dosarul de corupție al fostului primar

Zilele trecute, Marian Vanghelie a fost ridicat de acasă și dus la audieri de procurorii DNA, într-un dosar de corupție.

ADVERTISEMENT

Fostul primar a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

Acesta este acuzat de anchetatori că ar fi șeful grupului infracțional organizat în dosarul de corupție pe numele lui, cu privire la fraudarea Economat Sector 5.

Potrivit ultimelor informații, Marian Vanghelie este cel care s-a ocupat cu dirijarea banilor, cunoscând traseele financiare într-un mod detaliat.

ADVERTISEMENT

Un referat cu propunerea arestării lui preventive, precum și modul în care Economat Sector 5 a fost jefuit de aproape 60 de milioane de euro a fost prezentat pe larg de anchetatorii de la Direcția Națională Anticorupție.

Ce spun procurorii DNA

Au apărut noi amănunte în dosarul de corupție al lui Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5 al Capitalei.

ADVERTISEMENT

“Grupul infracțional organizat coordonat de inculpatul Vanghelie Marian Daniel a acționat în perioada decembrie 2018 – decembrie 2020, în scopul obținerii de foloase necuvenite de către firmele administrate în fapt de acesta, prin săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Astfel, a rezultat că grupul infracțional organizat constituit în luna decembrie 2018 de inculpatul Vanghelie Marian Daniel împreună cu inculpatul Petre Marian Leonard și inculpatul ( ), la care în cursul lunii august 2019 a aderat ( ) și care a fost sprijinit ocazional începând cu luna noiembrie 2019 de inculpații ( ), ( ), ( ), ( ) și ( ), a acționat în perioada decembrie 2018 – decembrie 2020, a avut o structură bine determinată și a funcționat pe două paliere, ierarhia în cadrul acestuia fiind dată de importanța rolului pe care fiecare membru îl avea în desfășurarea activității infracționale, și anume:

ADVERTISEMENT

La vârful ierarhiei, s-au aflat inculpatul Vanghelie Marian Daniel – liderul și coordonatorul grupului infracțional organizat, urmat de inculpatul Petre Marian Leonard – directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L. și inculpatul ( ) – administrator de drept al S.C. ( ) ( ) Romania S.R.L., se arată în dosarul de corupție.

Marian Vanghelie, influență mare asupra directorului Economat Sector 5

Potrivit anchetatorilor, Marian Vanghelie avea o influență mare asupra directorului Economat Sector 5.

“Astfel, în contextul în care inculpatul Vanghelie Marian Daniel avea o influență foarte mare asupra inculpatului Petre Marian Leonard – director general al S.C. Economat Sector 5 S.R.L. și în același timp administra în fapt S.C. ( ) ( ) Romania S.R.L., a urmărit și a creat un mecanism prin care, sub aparența unor operațiuni comerciale legale, aceasta să intre în posesia unor sume foarte mari de bani rezultate din achiziția de produse supraevaluate de către S.C. Economat sector 5 S.R.L.. Ulterior, așa cum se va prezenta mai jos, inculpatul Vanghelie Marian Daniel a urmărit și a și reușit ca S.C. ( ) Management S.R.L. să devină alături de S.C. ( ) ( ) Romania S.R.L., un „colector” important de sume foarte mari de bani rezultate din achizițiile directe/indirecte de produse supraevaluate efectuate de S.C. Economat sector 5 S.R.L. – societate cu capital integral de stat, de la această societate.

În aceste condiții, inculpatul Vanghelie Marian Daniel a fost cel care a coordonat și gândit mai multe lanțuri comerciale prin care să ascundă relația dintre S.C. Economat sector 5 SR.L. pe de o parte și S.C. ( ) ( ) Romania S.R.L. și S.C. ( ) Management S.R.L., pe de altă parte, sens în care în fiecare circuit în parte au fost introduse una sau mai multe firme agreate”, potrivit referatului DNA.

Marian Vanghelie s-a ocupat de dirijarea banilor

Conform acestui referat, fostul primar al Sectorului 5 s-a ocupat de dirijarea banilor.

“Așa cum se va prezenta în continuare, inculpatul Vanghelie Marian Daniel cunoștea până la nivel de detaliu, ce sume de bani urmau a fi încasate atât de către firmele administrate în fapt de el, dar și foloasele necuvenite ce urmau să revină firmelor implicate în aceste circuite.

La scurt timp după constituirea grupului infracțional organizat, s-a și realizat prima achiziție de produse la prețuri supraevaluate, de către S.C. Economat sector 5 S.R.L., furnizor indirect fiind S.C. ( ) ( ) Romania S.R.L.

Astfel, în luna decembrie 2018, inculpatul Petre Marian Leonard a apelat la o persoană din anturajul său, respectiv la inculpata ( ), administrator al S.C. ( ) S.R.L., care în același timp, era în relații de prietenie și cu inculpatul ( ), pentru a furniza S.C. Economat sector 5 S.R.L. diverse categorii de produse de papetărie și curățenie, în cantități semnificative. În acest sens, a fost încheiat contractul de colaborare nr. ( )17.12.2018 dintre S.C. Economat sector 5 S.R.L. și S.C. ( ) S.R.L., societate care, în perioada 21-22 decembrie 2018, a emis către S.C. Economat sector 5 S.R.L. un număr de 9 facturi fiscale pentru vânzare de produse papetărie și curățenie în valoare totală de 11.053.922,99 lei, ce în prealabil au fost achiziționate (tot în luna decembrie 2018) la un preț mult supraevaluat de la S.C. ( ) ( ) Romania S.R.L.”, conform anchetatorilor.

Economat Sector 5, achiziții la prețuri supraevaluate

Timp de mai bine de un an și jumătate, au fost efectuate achiziții de produse care au fost supraevaluate.

“Astfel, în continuare, în perioada ianuarie 2019 – august 2020, S.C. Economat sector 5 S.R.L. a efectuat achiziții de produse alimentare și nealimentare la prețuri mult supraevaluate față de prețul pieței de la S.C. ( ) Managament S.R.L., S.C. ( ) S.R.L., S.C. ( ) Management S.R.L., S.C. ( ) S.R.L., S.C. ( ) & Partners S.R.L., S.C. ( ) S.R.L., S.C. ( ) S.R.L. și S.C. ( ) S.R.L..

Pe lanțul comercial dintre acești furnizori direcți de produse supraevaluate ai S.C. Economat sector 5 S.R.L. și furnizorii inițiali ai produselor în discuție, se regăsesc firmele administrate în fapt de inculpatul Vanghelie Marian Daniel, respectiv S.C. ( ) ( ) Romania S.R.L. și/sau S.C. ( ) Management S.R.L., dar

au existat și situații când pe lângă cele două companii, pe circuitul comercial au fost interpuse și firmele administrate de persoanele fizice care au sprijinit grupul infracțional organizat, respectiv S.C. ( ) S.R.L., S.C. ( ) & Partners S.R.L., S.C. ( ) S.R.L., S.C. ( ) Management S.R.L., S.C. ( ) S.R.L. și S.C. ( ) Print S.R.L..”, potrivit noului dosar de corupție pe numele lui Marian Vanghelie.

Vezi AICI întregul referat al Direcției Naționale Anticorupție.

ADVERTISEMENT
Tags: