News

Marian Vanghelie, condamnat la închisoare. Este acuzat că a luat mită 30 de milioane de euro

13.05.2021 | 12:06
Marian Vanghelie condamnat la inchisoare Este acuzat ca a luat mita 30 de milioane de euro
ADVERTISEMENT

Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5, a fost condamnat joi la 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru corupție. Decizia judecătorilor nu este una definitivă.

În anul 2015, Vanghelie a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv. Prejudiciul total în acest dosar se ridică la peste 60 de milioane de euro, din care peste 30 de milioane de euro ar fi reprezentat șpaga lui Marian Vanghelie.

ADVERTISEMENT

Marian Vanghelie, condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție în iulie 2015 pentru nouă infracțiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani.

Pe lângă fostul primar, în acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată și Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie), Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, şi omul de afaceri Marin Dumitru, toţi sub control judiciar.

ADVERTISEMENT

Iată, conform G4Media, minuta Tribunalului București în ceea ce-l privește pe Vanghelie:

”Condamna pe inculpatul Vanghelie Marian-Daniel la pedeapsa rezultanta de 11 ani si 8 luni închisoare.

Interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsa complementara exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau in orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implica exercițiul autorității de stat (…) pe o perioada de 5 ani de la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei principale”.

ADVERTISEMENT

Iată pedepsele anunțat joi de Tribunalul București. Acestea nu sunt definitive:

  • Marian Vanghelie – 11 ani și 8 luni de închisoare
  • Mircea-Sorin Niculae – 8 ani de închisoare.
  • Dumitru Marin – 4 ani de închisoare.
  • Sorin-Ștefan Ciocan – 3 ani închisoare cu suspendare.
  • Laura Ștefan a fost achitată.

Prejudiciul în dosarul lui Vanghelie: peste 60 de milioane de euro

Potrivit procurorilor de la DNA, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un “comision” de 20% din încasări).

ADVERTISEMENT

”Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri, cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, spuneau procurorii DNA într-un comunicat din 2015.

Marian Vanghelie a fost primar al sectorului 5 al municipiului București între 2000-2015. La 6 aprilie 2015, acesta a fost suspendat din funcția de primar, din cauza arestului preventiv pe motive de corupție.

Marian Vanghelie a candidat, dar fără succes, la alegerile locale din septembrie 2020 pentru un nou mandat la Sectorul 5.

ADVERTISEMENT