News

Marian Vanghelie, o lună până scapă de închisoare. DNA și SRI, la un pas de un eșec istoric: prejudiciu de 30,4 milioane euro

Marian Vanghelie, cel care se consideră ”ultima victimă din politică a generalului Coldea”, e la un pas să scape de condamnarea de 11 ani și 8 luni de închisoare.
27.05.2024 | 17:26
Marian Vanghelie o luna pana scapa de inchisoare DNA si SRI la un pas de un esec istoric prejudiciu de 304 milioane euro
Marian Vanghelie e la un pas să scape de un dosar în care a fost trimis în judecată în anul 2015 / Foto: Ovidiu Micsik, Inquam Photos / Hepta
ADVERTISEMENT

La finalul lunii martie, Marian Vanghelie anunța că vrea să revină în politică și că vizează chiar fotoliul de primar al sectorului 5. Anunțul nu a venit întâmplător. Condamnat la 11 ani și 8 luni pentru fapte de corupție, Vanghelie este la la câteva termene distanță de momentul în care va scăpa de toate problemele în justiție. În prezent, Marian Vanghelie candidează independent la Primăria Sectorului 5.

Marian Vanghelie, acuzat că încasa 20% din valoarea contractelor emise de primărie

DNA și SRI este la un pas de un eșec major, în cazul fostului edil al sectorului 5, Marian Vanghelie. În 2015, acesta a fost trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni de abuz în serviciu, spălare de bani și luare de mită, pentru care a fost deja condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare.

ADVERTISEMENT

Potrivit procurorilor, infracțiunile s-ar fi petrecut în perioada 2006 – 2014, atunci când ”inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parțial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări)”.

Marian Vanghelie e la cuțite cu generalul Coldea

Vanghelie a respins orice acuzație, susținând că este victima generalilor Coldea și Dumbravă, ”care au fost și au conduse anumite sisteme”. Această variantă a fost susținută și de fostul senator PSD Valer Marian, care dezvăluia încă din 2019 că Florian Coldea l-a fixat ca țintă pe Marian Vanghelie.

ADVERTISEMENT

”În ultimele săptămâni mi-au parvenit informaţii conform cărora Florian Coldea urmăreşte acum condamnarea cu orice preţ a fostului primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, cunoscut drept un vechi și asiduu critic al negurosului general. Marian Vanghelie este judecat pentru fapte de corupție într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului București, ca prima instanța, aflat încă în faza administrării de probe”, spunea Valer Marian, în EvZ.

La această teorie au contribuit din plin și bâlbele reprezentanților celor două instituții. Judecătorii au cerut reprezentanților SRI și DNA să clarifice dacă interceptările din dosar au fost făcute de Serviciul Român de Informații, iar în cazul în care răspunsul era unul afirmativ, probele urmau să fie eliminate din dosar, ca urmare a unei decizii CCR din 2016.

ADVERTISEMENT

SRI a confirmat că a lucrat cu DNA la interceptările din dosar, după care s-a răzgândit

În cazul interceptărilor telefonice, atât DNA cât și SRI au confirmat că acestea au fost realizate prin intermediul serviciului de informații, iar acestea au fost eliminate din dosar. În schimb, pentru cele ambientale, răspunsurile instituțiilor au fost diferite.

ADVERTISEMENT

Astfel, în 2028, SRI a răspuns că a contribuit la realizarea interceptărilor, în timp ce DNA a susținut că acestea au fost realizate prin propriul serviciu tehnic. În 2022, instanța de apel a cerut din nou lămuriri, iar SRI a reconfirmat că a realizat înregistrările ambientale. Câteva luni mai târziu, Serviciul Român de Informații a revenit cu o adresă, în care arată că, ”urmare a unor verificări suplimentare efectuate la nivelul instituției, discuțiile ambientale indicate în adresa referită nu au fost derulate cu suportul tehnic SRI”.

Indiferent dacă probele vor fi admise sau respinse, șansele ca Marian Vanghelie să scape de acuzații sunt extrem de mari, în condițiile în care faptele de care este acuzat s-au prescris sau sunt în pragul prescripției. De altfel, dosarul lui Marian Vanghelie a avut peste 100 de termene, de-a lungul cărora mai mulți judecători care se ocupau de caz s-au transferat la alte instanțe, iar cauza a trebuit să fie reluată de la zero.

Astfel pentru cele 9 infracțiuni de abuz în serviciu și 7 infracțiuni de spălare de ar fi intervenit deja termenul de prescriere. Singurele acuzații care au mai rămas în picioare sunt cele de luare de mită în formă continuată (49 de acte materiale), care se prescriu într-un termen de zece ani.

Mită ”în rate”. Când intervine prescripția

La sfârșitul lunii aprilie, judecătorii de la Curtea de Apel București au dispus sesizarea ÎCCJ în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile, pentru dezlegarea unei chestiuni de drept. Mai exact, judecătorii vor să știe dacă termenul de prescripție penale în cazul unei mite luate la date diferite curge de la momentul stabilirii (înțelegerii) între cele două părți, sau de cel al primirii ultimei plăți, care a fost în iulie 2014.

Judecătorii vorbesc despre ”o plată în rate” a unei sume mai mari, dobândită de la aceleași persoane, spre deosebire de procurorul DNA care susține că, în cazul luării de mită, e imposibil de determinat momentul precis al înțelegerii, pentru că ”nu avem facturi, avem o înțelegere”.

Foarte important este punctul de vedere al completului, care a fost ”în sensul primei opinii jurisprudenţiale exprimate, respectiv că data de la care începe să curgă termenul de prescripţie al răspunderii penale, în cazul infracţiunii prevăzute de art. 289 din Codul penal, este data săvârşirii infracţiunii, adică aceea a realizării primei modalităţi alternative din cadrul conţinutului alternativ al infracţiunii, independent de comiterea subsecventă, ulterioară, a mai multor modalităţi alternative ale aceleiași infracțiuni, şi indiferent de intervalul de timp care se interpune între data săvârşirii primei modalităţi alternative şi comiterea unei alte modalităţi alternative, întrucât acela este momentul la care se produce urmarea imediată specifică infracţiunii de luare de mită”.

Ce șanse sunt ca procesul lui Marian Vanghelie să mai ajungă la final

Indiferent de răspunsul ÎCCJ, termenul de prescripție în cazul faptelor de luare de mită se împlinește cel târziu în iulie 2024, adică la zece ani de la momentul ultimei plăți. Până când Instanța Supremă se va pronunța, procesul nu se poate încheia. În acest moment, apelul a ajuns în faza administrării probelor, însă termenul din 24 mai 2024 a fost amânat pentru lipsa dosarului de fond, care a fost deja înaintat la ÎCCJ.

Următorul termen a fost stabilit pe 6 iunie, în speranța ca Înalta Curte va veni cu un răspuns. Cel mai probabil, până în iulie, dată la care Vanghelie se poate considera scăpat de răspundere penală, va mai trece încă un termen, în care instanța are trebui să judece și să dea o sentință, însă acest lucru este greu de crezut, ținând cont de faza încă incipientă a apelului.

Tags: