News

Vanghelie rămâne sub control judiciar în dosarul Economat. Mesaj pentru Piedone: „Nu rămâne nimic neplătit în viaţă” / Update

Prezent la Curtea de Apel București, unde DNA a contestat revocarea arestării preventive, Marian Vanghelie i-a transmis un mesaj primarului Sectorului 5, cel care l-ar fi turnat procurorilor.
16.02.2022 | 18:33
Vanghelie ramane sub control judiciar in dosarul Economat Mesaj pentru Piedone Nu ramane nimic neplatit in viata  Update
Marian Vanghelie, mesaj pentru „turnătorii” la DNA. Sursa foto: Octav Ganea/InquamPhotos
ADVERTISEMENT
16-02-2022
19:47

Vanghelie rămâne sub control judiciar

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, miercuri seara, ca fostul primar din sectorul 5, Marian Vanghelie, să rămână sub control judiciar. Decizia este definitivă. De asemenea, acestuia i s-a înlăturat şi interdicţia de a lua legătura cu fratele său.

Curtea de Apel București a judecat miercuri contestația DNA împotriva hotărârii Tribunalului București de a-l lăsa liber, sub control judiciar, pe fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie. Acesta este acuzat de trafic de influență și instigare la abuz în serviciu în dosarul Economat, cu un prejudiciu estimat de procurorii anticorupție la 256 de milioane de lei.

Vanghelie, mesaj enigmatic pentru Piedone

La ieșirea din sala de judecată Marian Vanghelie i-a transmis un mesaj actualului primar al Sectorului 5, despre care au circulat informații în presă că el ar fi fost cel care l-a turnat la DNA.

ADVERTISEMENT

„Nu ştiu ce să vă zic de domnul Piedone. Eu vă zic aşa: viaţa e complicată şi în general ce dai, aia primeşti. Dumnezeu veghează asupra tuturor. Nu mă refer la dosarul penal (dosarul Colectiv – n.r.), mă refer la modul general. În viaţă, dacă faci lucruri care nu sunt corecte şi încerci să păcăleşti pe cineva, îţi vine ca un bumerang la un moment dat, peste un an, peste doi. Nu rămâne nimic neplătit în viaţă”, le-a spus Marian Vanghelie jurnaliştilor, potrivit Agerpres.

Acesta a susținut că are încredere în ajutorul instanței pentru a nu ajunge în spatele gratiilor și a susținut că nu există un prejudiciu în acest dosar pentru că nu se poate calcula.

ADVERTISEMENT

„Normal să fii puţin îngândurat, nu poţi să fii lejer, că pur şi simplu este o altă instanţă care analizează, dar am încredere că lucrurile se analizează corect şi atunci cred că Dumnezeu ne va ajuta. Nu există prejudiciu, că nu se poate calcula, trebuie expertiză”, a mai declarat Marian Vanghelie.

„Denunțătorii sunt ca mama Omida. … Știu eu că a făcut, că…spun ei. Eu nu știu cine. …Cred că justiția trebuie să fie foarte clară. Există, o dovadă, un flagrant, există ceva , atunci omul ăla trebuie să facă pușcărie. Doar pe ideea că există mama Omida, tata Omida, doar pe ideea asta că o fi Piedone, sau că o fi doamna asta care a spus tot felul de baliverne, vedeți vreun denunțător curat? Vedeți vreun denunțător curat? Fac denunțuri cei cu 20 30 de milioane evaziune. Se lamentează că au dat jumate din ei nu știu unde”, a declarat Vanghelie în urmă cu o săptămână legat de posibilitatea ca Piedone sau fostul primar Florea să fie denunțătorii împotriva sa.

ADVERTISEMENT

Dosar cu prejudiciu de 256 de milioane de lei

Curtea de Apel București a judecat miercuri contestația DNA la decizia din 14 ianuarie a Tribunalului București care a respins atunci cererea procurorilor anticorupție de arestare preventivă pentru fostul edil al Sectorului 5, plasându-l pe acesta sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. DNA susține că prejudiciul în dosarul Economat, legat de achiziții de produse la prețuri supraevaluate, este de 256 de milioane de lei.

Procurorii au solicitat arestarea a 13 inculpaţi din acest dosar: fostul primar Marian Vanghelie, la data faptelor consilier local; Paul, fratele lui Vanghelie; Marian Leonard Petre, fost director general al SC Economat Sector 5 SRL; Floricica Carmen Rămulescu, fost director achiziţii în cadrul Economat; Marian Lupaşcu, fost director general la SC Amenajare Edilitară şi Salubrizare SA; Loredana Ionela Zidărescu, fostă şefă a Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Publice la societatea anterior menţionată, dar şi şapte administratori de societăţi comerciale.

ADVERTISEMENT

Procurorii anticorupție susțin că la finalul anului 2008, Marian Vanghelie, Marian Leonard Petre şi un om de afaceri ar fi constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a frauda bugetul Economat Sector 5 SRL, unde acţionar majoritar este Consiliul Local Sector 5.

„Obţinerea acestor foloase s-ar fi realizat prin efectuarea de către SC Economat Sector 5 SRL a unor achiziţii de bunuri nelegale şi la preţuri supraevaluate (produse alimentare şi nealimentare între care patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane şi dulciuri, cântare comerciale, măşti FFP2 şi geluri dezinfectante etc.) de la societăţile controlate de aceştia. Grupul a acţionat în perioada 2018 – 2020 şi ar fi avut o structură bine determinată, ierarhia în cadrul acestuia fiind dată de rolul pe care fiecare membru îl avea în desfăşurarea activităţii infracţionale”, se arată într-un comunicat de presă al DNA din 13 ianuarie 2022.

La vârful ierarhiei, susține DNA, s-ar fi aflat Marian Daniel Vanghelie, urmat de Petre Marian Leonard – directorul general al Economat Sector 5.

„Mecanismul de acţionare al grupului era unul complex. Astfel, după achiziţia bunurilor respective de către societăţile controlate de oamenii de afaceri de la diverşi furnizori, acestea erau revândute la suprapreţ către SC Economat Sector 5 SRL, în mod direct, dar şi prin crearea mai multor lanţuri comerciale în care erau interpuse aceleaşi societăţi, controlate de membrii grupării”, indică DNA.

Potrivit anchetatorilor, în pasul următor din schemă, această societate ar fi revândut produsele respective la preţuri supraevaluate către aproape toate entităţile din subordinea Primăriei Sectorului 5 sau a Consiliului local Sector 5. DNA susține că au existat creşteri de preţuri chiar şi de 31 de ori faţă de preţul practicat de furnizorul iniţial. Spre exemplu, un capsator de plastic era achiziţionat de SC Economat cu preţul de 81,6 lei, în condiţiile în care preţul iniţial a fost de doar 2,59 lei.

Dezmăț pe banii publici descoperit de Curtea de Conturi

Un raport recent al Curții de Conturi ce a vizat rețeaua de magazine Economat din Sectorul 5, înființate de fostul primar Marian Vanghelie, în perioada 1 ianuarie 2018-31 decembrie 2020, a scos la iveală un adevărat dezmăț pe banii publici: achiziţii de sute de milioane de lei fără facturi conforme, plăţi nelegale de jumătate de milion de lei pentru agende, calendare şi pungi care nu se ştie unde au dispărut, două contracte pentru aceleaşi lucrări la Piaţa Rahova.

Potrivit publicației Hotnews, raportul Curții de Conturi a mai scos la iveală că stocurile de marfă nu au fost inventariate anual, astfel că nu se poate spune ce a dispărut şi ce nu, şi au fost făcute achiziţii de sute de milioane de lei fără facturi conforme.

O altă neregulă descoperită de inspectorii Curții de Conturi vizează faptul că Economat a înregistrat în propriul patrimoniu imobilele a șase piețe din sector,  cu o valoare de peste 53 de milioane de lei, primite în folosință gratuită de la Primărie, dar care sunt proprietatea Sectorului 5. Spațiile comerciale ale acestor piețe au fost date în folosință în baza unor contracte de asociere între Administrația Piețelor și Economat, și care aveau ca scop declarat modernizarea acestora.

Mai mult, în perioada supusă controlului, 2018-2020, societatea pur și simplu nu a făcut inventarul bunurilor, astfel că nu se mai știe ce alimente avea pe stoc la momentul respectiv și ce a dispărut. „Deşi în anul 2018 şi anul 2019 conducerea entităţii a emis decizii de inventariere, activitatea de inventariere nu s-a concretizat în întocmirea unui proces-verbal privind rezultatele inventarierii patrimoniului”, arată documentul citat.

În plus, așa cum scriu cei de la Hotnews, după intrarea în insolvență a companiei s-a făcut o comisie care a inventariat toate bunurile societății, însă inventarierea s-a făcut doar în depozite, deoarece evidența contabilă nu a putut fi găsită.

Nu în ultimul rând, inspectorii Curții de Consturi au mai descoperit și „angajarea de două ori a aceleiaşi cheltuieli în sumă de 8.606.560 lei, pentru realizarea unui obiectiv de investiţii la Piaţa Rahova, cu acelaşi furnizor, prin încheierea a două contracte având acelaşi obiect, părți, preț și termen de realizare”.

„În anul 2018, societatea a încheiat contractul Lucrări de intervenție pentru obiectivul Piaţa Rahova (Piaţă parter şi spaţiu etaj), iar în anul 2020 a încheiat alte două contracte pentru realizarea aceluiaşi obiectiv de investiţie “Lucrări de intervenție pentru obiectivul Piaţa Rahova (Piaţa parter şi spaţiu etaj)”, cele două contracte având acelaşi obiect, părţi, preţ, şi termen de realizare a lucrărilor, iar facturile emise şi acceptate la plată nu au fost însotite de documente care să justifice lucrările efectuate, toate având înscrisă mențiunea “avans””, se mai arată în raportul citat.

ADVERTISEMENT
Tags: