News
notix pixel id

Marian Vanghelie, reținut pentru constituirea unui grup infracțional, trafic de influență și instigare la abuz în serviciu. DNA anunţă oficial reţinerea a 13 persoane. Update

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au ridicat, de acasă, joi, pe Marian Vanghelie, acuzat fiind de corupție. Instituția a anunțat oficial, vineri, reținerea a 13 persoane.
14.01.2022 | 11:28
Marian Vanghelie, reținut pentru constituirea unui grup infracțional, trafic de influență și instigare la abuz în serviciu. DNA anunţă oficial reţinerea a 13 persoane. Update
Marian Vanghelie, ridicat de DNA. Sursa foto: Fanatik
ADVERTISEMENT
14-01-2022
09:31

DNA anunță oficial reținerea a 13 persoane

DNA a anunțat oficial vineri, reţinerea a 13 persoane, între care Marian Vanghelie și fratele acestui, vizate în dosarul achiziţiilor supraevaluate de la Economat Sector 5.

Concret, inculpații au fost reținuți pentru 24 de ore:

”VANGHELIE MARIAN-DANIEL, consilier în cadrul Consiliului Local Sector 5 Bucureşti,  
-MARIAN-LEONARD, director general al S.C. Economat Sector 5 S.R.L,  
-fratele lui Marian Vanghelie,
-RĂMULESCU FLORICICA-CARMEN, director Achiziţii în cadrul S.C. Economat Sector 5 S.R.L,  
-LUPAŞCU MARIAN, director general la S.C. Amenajare Edilitară şi Salubrizare S.A,  
-ZIDĂRESCU LOREDANA IONELA, şefă Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Publice la societatea anterior menţionată,

-şapte persoane fizice, administratori de societăţi comerciale implicate in lanţul de fraudare a banilor publici”, potrivit DNA.

Instituția mai transmite că față de alte persoane se fac în continuare cercetări penale și a descris acțiunile ilegale ale lui Marian Vanghelie.

”La finele anului 2018, suspectul Vanghelie Marian Daniel – la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local sector 5, suspectul Petre Marian Leonard – la data faptelor directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L. şi un om de afaceri, ar fi constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi alte persoane (administratori ai unor societăţi comerciale), şi care ar fi avut ca scop obţinerea de foloase de către firmele controlate de Vanghelie Marian Daniel şi implicit de persoanele care au sprijinit grupul, prin prejudicierea bugetului S.C. Economat Sector 5 S.R.L (unde acţionar majoritar este Consiliul Local sector 5)”, a comunicat DNA.  

Foloasele erau obținute ilegal și vândute la prețuri colosale de către SC Economat Sector 5 SRL. Acestea constau în produse alimentare şi nealimentare, precum: patinoare artificiale, măști FFP2, geluri dezinfectante, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane şi dulciuri.

ADVERTISEMENT
13-01-2022
20:29

Marian Vanghelie și fratele său au fost reținuți pentru 24 de ore

După finalizarea audierilor, Marian Vanghelie, fratele acestuia, dar și alte 17 persoane au fost reținuți de către autorități pentru 24 de ore.

Procurorii DNA îl acuză pe fostul primar de la Sectorul 5 de o serie de infracțiuni care includ constituirea unui grup infracțional, trafic de influență și instigare la abuz în serviciu. Estimările realizate de procurori indică un prejudiciu de 256 milioane de lei.

Din informațiile oferite de către procurori aflăm că Marian Vanghelie, un șef al unei companii a Primăriei Sectorului 5 și un om de afaceri au pus bazele unui grup infracțional care facilita obținerea de câștiguri materiale de către firmele controlate de către fostul primar.

”Sunt nevinovat” a spus Marian Vanghelie, când a fost ridicat de DNA și băgat în mașina oamenilor legii, veniți în fața locuinței sale.

Potrivit Antena 3, Marian Vanghelie va fi dus la audieri, iar din casa sa forțele de ordine au scos mai multe cutii și sacoșe pline, în care ar fi fost probele care îi demonstrează faptele de corupție.

Marian Vanghelie, dus la audieri de DNA. Ce fapte de corupție a comis

Înainte de a-l duce la audieri, la locuința fostului edil al Sectorului 5 au avut loc percheziții. Totodată, acțiunea DNA are loc după ce de mai bine de doi ani procurorii au analizat faptele lui Marian Vanghelie într-un dosar legat de afaceri la Primăria Sectorului 5.

ADVERTISEMENT

Concret, în dosar  este urmărit penal de mai multă vreme, Leonard Marian Petre, fostul director al Economat Sector 5, societate din subordinea Primăriei locale. Economat ar fi făcut afaceri ilegale cu SC GAMES&SPORTS DISTRIBUTIONS SRL, firma lui Paul Vanghelie, fratele lui Marian Vanghelie.

O altă firmă din dosar este SC City Bistro Management SRL, aflată tot sub influența lui Marian Vanghelie, după ce a fost înființată în 2016 de șoferul lui. În prezent, este deținută de Mihaela Preda.

ADVERTISEMENT

Marian Vanghelie, condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare. Decizia nu este definitivă

Încă din luna mai 2022, de altfel, Marian Vanghelie primise condamnare la 11 ani și 8 luni de închisoare, fiind acuzat de corupție de către Tribunalul București.

Însă, decizia nu este una definitivă. Tribunalul a constatat atunci și un prejudiciu care depășește 60 de milioane de euro. Din cei 60, jumătate, 30 de milioane de euro, ar fi reprezentat șpagă pentru Marian Vanghelie.

ADVERTISEMENT

”În perioada 2006 – 2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parțial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu.

ADVERTISEMENT

Atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri, cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, transmiteau în 2015, procurorii DNA într-un comunicat.

Marian Vanghelie a condus Primăria Sectorului 5, din partea PSD, în intervalul 2000-2015. Tot în această perioadă el a condus și PSD București.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri