News

Marian Vanghelie, trimis în judecată alături de alți 55 de suspecți. Prejudiciu de peste 67 milioane de lei

Fostul primar e acuzat că a cauzat un prejudiciu de peste 67 de milioane din lei prin constituirea unui grup infracțional organizat în Sectorul 5 al Capitalei.
21.10.2022 | 15:03
Marian Vanghelie trimis in judecata alaturi de alti 55 de suspecti Prejudiciu de peste 67 milioane de lei
Marian Vanghelie, anchetat. Foto: Inquam - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Procurorii DNA anunță că alături de Vanghelie au mai fost trimiși în judecată alți 55 de suspecți, persoane fizice și juridice. Infracțiunile au legătură cu diverse achiziții nelegale, supraevaluate.

Marian Vanghelie, trimis în judecată

Achizițiile neevaluate ar fi în mare parte tablete pentru elevi (peste 75.000), precum și produse necesare în perioada pandemiei Covid-19.

ADVERTISEMENT

”În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 796/VIII/3 din 19 noiembrie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de 56 de suspecți, persoane fizice și juridice, pentru săvârșirea unor infracțiuni în legătură cu achiziții nelegale, supraevaluate, făcute de instituții publice/societăți comerciale din subordinea consiliilor locale ale Sectoarelor 1 și 5, unele coordonate de primar, respectiv Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice (A.U.I.P.U.S.P.) Sector 1, Compania de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat (C.I.D.S.D.I.P.P.) Sector 1 și SC ECONOMAT Sector 5.

Achizițiile supraevaluate ar fi vizat tablete pentru elevi (75.500 bucăți), dar și produse necesare în perioada pandemiei de COVID-19, respectiv nebulizatoare de biodecontaminare (1200 bucăți) și termoscannere (200 bucăți), se arată în comunicatul DNA.

ADVERTISEMENT

Ulterior, procurorii DNA au prezentat lista inculpaților, pe care se află și fostul primar Marian Vanghelie, la vremea aceea consilier local.

”În conformitate cu prevederile Ghidului de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019, dintre persoanele față de care s-a dispus efectuarea urmăririi penale îi menționăm pe următorii:

ADVERTISEMENT

VANGHELIE MARIAN – DANIEL, la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local Sector 5 București, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave (4 fapte, din care una în formă continuată),
– instigare la delapidare cu consecințe deosebit de grave,
– complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (11 fapte, din care 3 în formă continuată),
– instigare la fals material în înscrisuri oficiale (2 fapte, din care una în formă continuată),
– instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

CLINCIU ROMEO AURELIAN, la data faptelor director al Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice (A.U.I.P.U.S.P.) Sector 1 sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat, în modalitatea sprijinirii,
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave (2 fapte),
– fals intelectual (18 fapte),
– uz de fals (4 fapte, din care una în formă continuată),
– participație improprie la fals intelectual, în modalitatea instigării unei persoane care comite fapta fără vinovăție,
– complicitate la fals intelectual,
– complicitate la fals informatic, în formă continuată,
– complicitate la deturnare de fonduri, cu consecințe deosebit de grave,

ADVERTISEMENT

PETRE MARIAN – LEONARD, la data faptelor director general al S.C. Economat Sector 5 S.R.L, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
– constituire a unui grup infracțional organizat, în modalitatea sprijinirii,
– fals intelectual (15 fapte),
– uz de fals (3 fapte din care una în formă continuată),
– complicitate la fals informatic (3 fapte, din care una în formă continuată),
– fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată,
– complicitate la fals material în înscrisuri oficiale,
– delapidare cu consecințe deosebit de grave,
– tentativă la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave,

MOISE ANCA MIHAELA, la data faptelor director al Companiei de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat (C.I.D.S.D.I.P.P.) Sector 1, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave,
– constituire a unui grup infracțional organizat, în modalitatea sprijinirii,
– deturnare de fonduri, cu consecințe deosebit de grave,
– fals intelectual (9 fapte, din care una în formă continuată),
– fals material în înscrisuri oficiale
– uz de fals,

EFTIMIE MARIA MAGDALENA, la data faptelor director executiv al Direcției Management Economic din cadrul Primăriei Sectorului 1 București și reprezentant al acționarului Sectorul 1 București în Adunarea Generală a Acționarilor C.I.D.S.D.I.P.P. Sector 1 SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave,
– complicitate la deturnare de fonduri, cu consecințe deosebit de grave,
– constituire a unui grup infracțional organizat,

ROTARU RĂZVAN, la data faptelor director al Direcției Administrative din cadrul C.I.D.S.D.I.P.P. Sector 1 SA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave,
– fals intelectual (3 fapte),
– fals în înscrisuri sub semnătură privată,

CARACOTE IONUȚ TIBERIU, la data faptelor reprezentant al acționarului Administrația Domeniului Public (A.D.P.) Sector 1, în adunarea generală a C.I.D.S.D.I.P.P. Sector 1 SA sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave,
– complicitate la deturnare de fonduri, cu consecințe deosebit de grave,

TUDORACHE DANIEL, deputat în Parlamentul României, la data faptelor primar al Sectorului 1 București, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de: complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave,

FLORESCU DRAGOȘ, la data faptelor președinte al Consiliului de Administrație al C.I.D.S.D.I.P.P. Sector 1 SA sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave (2 fapte),
– complicitate la deturnare de fonduri, cu consecințe deosebit de grave,
– fals intelectual”, mai transmit procurorii DNA.

Procurorii DNA susțin că în luna august 2019, Marian Vanghelie împreună cu alte 6 persoane fizice și 5 persoane juridice au constituit un grup infracțional organizat.

”Începând cu luna august 2019, suspectul Vanghelie Marian Daniel, împreună cu alte 6 persoane fizice și 5 persoane juridice ar fi constituit un grup infracțional organizat care a acționat pe parcursul anului 2020, pe trei paliere și ierarhizat, cu scopul de a influența derularea achizițiilor efectuate de instituțiile publice aflate în subordinea consiliilor locale Sector 1 si 5.

Pe parcursul anului 2020, activitatea acestui grup ar fi fost sprijinită și de alte persoane, printre care funcționarii publici menționați mai sus și un expert în achiziții publice, angajat al unei societăți care furniza servicii de consultanță Administrației Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice (A.U.I.P.U.S.P.) Sector 1, Companiei de Investiții și Dezvoltare în Sănătate și Domenii de Interes Public-Privat (C.I.D.S.D.I.P.P.) Sector 1 și S.C. Economat Sector 5 S.R.L”, se arată în comunicat.

Suspecții sunt acuzați că au urmărit în mod intenționat devalizarea fondurilor publice. În consecință au fost create circuite comerciale fictive, având ca obiect livrări fictive ale produselor care urmau să fie vândute mai apoi entităților publice la suprapreț.

”Ca exemplu, pentru un nebulizator s-ar fi plătit un preț de 3,5 ori mai mare decât cel practicat de furnizorul inițial. În ceea ce privește contractele de atribuire a tabletelor, pentru a acorda o aparență de legalitate, funcționarii publici din cadrul AUIPUSP Sector 1 și al ECONOMAT Sector 5 București, cu sprijinul expertului în achiziții publice, consultant al celor două autorități contractante, ar fi întocmit documentații false de licitație deschisă și ar fi simulat derularea unor proceduri de licitație deschisă pentru atribuirea contractelor respective, manipulând Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP)”, mai transmit procurorii DNA.

Prejudiciul total e de peste 67 milioane de lei, conform sursei citate, sume care au intrat în buzunarele persoanelor anchetate.

ADVERTISEMENT