News

Cine este Mariana Miclăuș, noul director Metrorex! Ce avere are și de ce i-a cerut demisia Lucian Bode

Cine este Mariana Miclăuș, noul director general Metrorex! Ce avere are și de ce i-a cerut demisia Lucian Bode, fostul ministru liberal al Transporturilor.
06.01.2022 | 12:17
Cine este Mariana Miclaus noul director Metrorex Ce avere are si de ce ia cerut demisia Lucian Bode
Cine este Mariana Miclăuș, noul director al companiei Metrorex! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Guvernul și schimbarea, aceasta pare a fi teorema conducerii Metrorex. Astfel, fiecare partid care a deținut Executivul a venit în ultima perioadă cu propriul șef la companiile de stat. Metroul bucureștean nu a scăpat de aceste modificări și noul regim de la Palatul Victoria a propus-o acum în funcție pe Mariana Miclăuș.

Culmea, aceasta a mai ocupat poziția de director general la Metrorex, dar a fost pusă pe liber de fostul ministru al Transporturilor. Lucian Bode i-a reproșat atunci nepunerea în funcțiune la data stabilită a Magistralei 5 de metrou.

ADVERTISEMENT

Cine este Mariana Miclăuș, noul director general al Metrorex!

Interesant este că Mariana Miclăuș îl înlocuiește pe Laurențiu Gabriel Trușcă, numit în luna noiembrie a anului trecut. Așadar, după nici trei luni de zile, metroul bucureștean își schimbă șeful.

FANATIK a scris în exclusivitate AICI despre ședința Metrorex în urma căreia a fost stabilită și debarcarea lui Ștefan Paraschiv, omul USR-ului. Acesta din urmă a fost implicat în mai multe scandaluri cu sindicatul și s-a contract chiar cu liderul Ion Rădoi când a ordonat demolarea magazinelor din stațiile de metrou.

ADVERTISEMENT

De asemenea, lui Ștefan Paraschiv i s-au reproșat și mai multe măsuri luate împotriva angajaților. Așa cum FANATIK a scris  AICI directorul companiei a ordonat un calcul mai atent al sporurilor, calcul care urma să însemne diminuări de salarii.

Despre Mariana Miclăuș se știe că a avut o relație bună cu sindicatul în perioadă petrecută în fruntea Metrorex. Aceasta are o experiență de 30 de ani în cadrul societății.

ADVERTISEMENT

Ce o recomandă pe Mariana Miclăuș pentru funcția de director Metrorex

Noul director al Metrorex a absolvit facultatea de Cibernetică din cadrul Academiei de Studii Economice București în 1989. Interesant este că a lucrat în cadrul companiei încă înainte de a încheia studiile. S-a angajat la metrou din 1981.

Anterior numirii în funcția de director general, Mariana Miclăuș a condus Serviciul Managementul Finanțărilor Externe. Vă reamintim că, de la înființarea Metrorex, aceasta a fost prima femeie numită director general al societății.

ADVERTISEMENT

Șapte ani a activat și ca șef serviciu, Managementul Finanţărilor Externe şi Relaţii Internaţionale, dar a lucrat și ca economist în diverse departamente.

De remarcat că la angajarea în Metrorex, Miclăuș a prestat ca montator SCB și se ocupa de realizarea reviziilor de întreţinere a instalaţiilor de automatizare a traficului

De ce i-a cerut demisia Lucian Bode

Mariana Miclăuș și-a dat demisia din funcția de director general al Metrorex în iulie 2020. O făcea la nici opt luni de la numirea sa, după ce Lucian Bode s-a supărat că Magistrala 5 de metrou nu a fost gata la termenul convenit inițial.

“Așa cum am spus, de la începutul mandatului de ministru, un proiect extrem de important și o prioritate de infrastructură este Magistrala de metrou M5 Râul Doamnei – Eroilor. Încă de la numirea doamnei Miclăuș în funcția de director general interimar i-am spus că semnătura pusă pe un document care nu poate fi validat în teren înseamnă semnătura pusă pe actul de demisie.

După nenumăratele discuții tehnice cu toți factorii implicați, de la beneficiar, antreprenor, subcontractori sau furnizori, am atras atenția asupra termenului de finalizare și darea în circulație cu călători, iar cei care vor greși trebuie să plătească.

După ce toți cei implicați m-au asigurat că termenul de finalizare a acestei magistrale va fi 30 iunie 2020, termen asumat în mod neforțat, i-am transmis doamnei director Miclăuș că, din acel moment,  va sta cu mandatul pe masă.

Este bine că doamna Miclăuș a înțeles că atunci când ești într-o funcție de răspundere pe lângă realizările profesionale, trebuie să îți asumi și eșecurile”, anunța atunci ministrul Lucian Bode.

Ce avere are Mariana Miclăuș, noua șefă de la metrou

Mariana Miclăuș nu a trecut terenuri agricole, forestiere, intravilane sau extravilane în ultima declarație de avere. A notat doar că „nu este cazul”. A bifat o casă de locuit cu o suprafață de 180 de metri pătrați, cumpărată alături de soțul ei în 2008. Și Miclăuș Gheorghe Alexe este, de asemenea, angajat la Metrorex.

Șefa metroului conduce un autoturism Mazda achiziționat în 2015 și a înstrăinat de curând un apartament pe care a încasat 71 de mii de euro.

Nu are conturi în bancă, plasamente, investiții și nici datorii. A încasat de la Metrorex un salariu de 129.471 lei anual, ceea ce înseamnă că a luat puțin peste 107 milioane pe lună, bani vechi.

ADVERTISEMENT
Tags: