Sport

Maricica Puică, una dintre cele mai bune atlete de semifond ale României! A atins apogeul la JO 1984

16.05.2021 | 22:00
Maricica Puica una dintre cele mai bune atlete de semifond ale Romaniei A atins apogeul la JO 1984
Maricica Puică, una dintre cele mai bune atlete de semifond ale României! A atins apogeul la JO 1984. Sursa: sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Maricica Puică a fost una dintre cele mai bune atlete de semifond pe care le-a avut România. La Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984 a obţinut cele mai bune rezultate ale carierei, reuşind să câştige titlul olimpic la 3000 de metri şi bronzul la 1500 de metri. 

Maricica Puică, una dintre cele mai bune atlete de semifond ale României!

În episodul 68 al seriei “Olimpicii României”, ne reamintim peformanţele obţinute de Maricica Puică, una dintre cele mai bune atlete ale lumii în anii 80, care a reuşit să câştige două titluri mondiale pe lângă cele două medalii olimpice.

ADVERTISEMENT

S-a născut pe 29 iulie 1950 în Iaşi şi a început să practice atletismul abia la vârsta de 15 ani după ce a fost descoperită la un cros pentru elevi de Ion Puică, cel care avea să îi devină soţ. S-a specializat pe probele de semifond şi fond.

Maricica Puică, una dintre cele mai bune atlete de semifond ale României! A atins apogeul la JO 1984
Maricica Puică, una dintre cele mai bune atlete de semifond ale României! A atins apogeul la JO 1984. Sursa: cosr.ro

A participat la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice! La Moscova a încheiat pe locul 7 în proba de 1500 de metri

Primul rezultat pe plan internaţional l-a obţinut la Campionatele Mondiale de Cross Country de la Glasgow, unde a câştigat medalia de aur la cros alături de echipă şi bronzul în proba de individual.

ADVERTISEMENT

A participat la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice. A debutat la Montreal, în 1976, în proba de 1500 de metri, acolo unde s-a oprit în serii, fiind prima atleta sub linie în cursa pentru calificarea în semifinale.

Maricica Puică, prima campioană olimpică la 300 de metri! A luat şi bronzul la 1500 de metri la Los Angeles

Peste patru ani, la Moscova, Maricica Puică a încheiat finala probei de 1500 de metri pe locul 7. În ultimul act au mai participat Ileana Silai şi Natalia Mărăşescu. Atletele din România au încheiat pe locurile 7, 8 şi 9.

ADVERTISEMENT

În ediţia Jocurilor Olimpice din 1984, Maricica Puică a strălucit. A cucerit primul titlu olimpic al probei de 3000 de metri feminin din istoria Jocurilor Olimpice. S-a impus cu un timp de 8:35.96, care a reprezentat recordul olimpic.

La aceeaşi ediţie a Jocurilor Olimpice, Maricica Puică a câştigat medalia de bronz la 1500 de metri. Titlul olimpic a fost câştigat de Gabriellla Dorio din Italia, pe locul doi fiind Doina Melinte, care a reuşit să obţină medalia de argint.

ADVERTISEMENT
Maricica Puică la JO 1984
Maricica Puică la JO 1984

Dublă campioană mondială la Cross-Country! S-a retras din activitate la 39 de ani

La Seul, din 1988, atleta din România a avut ultima apariţie la o ediţie a Jocurilor Olimpice. Maricica Puică a fost nevoită să abandoneze în serii, cu 200 de metri înainte de linia de finiş. La acea ediţiei, Paula Ivan a câştigat medalia de argint la 3000 de metri.

Maricica Puică are două medalii de aur la Campionatele Mondiale de Cross-Country, în 1982 şi 1984. În anul 1987 la Roma a obţinut medalia de argint la Campionatele Mondiale, în proba de 3000 de metri. În acelaşi an, la Indianapolis, a câştigat bronzul la Mondialele Indoor.

Atleta din România are două medalii de argint şi la Campionatele Europene, ambele în proba de 3000 de metri. Le-a câştigat în 1982 la Atena şi patru ani mai târziu, la Stuttgart. Ultima medalie majoră a carierei a fost obţinută în 1989, bronz la Campionatele Europene de Sală din Haga.

S-a retras din activitate la vârsta de 39 de ani, iar după 1990 a antrenat împreună cu soţul ei în Spania. Printre sportivele pregătite de Maricica Puică se numără şi Violeta Beclea-Szekely. În 1998 a fost numită ”ambasadoare naţională pentru sport, toleranţă şi spirit sportiv pe lângă Consiliul Europei”.

Maricica Puică şi Constantina Diţă
Maricica Puică şi Constantina Diţă
  • 70 de ani are Maricica Puică
  • 9 medalii la competiţiile majore a obţinut atleta

 

ADVERTISEMENT