Sporturi

Marieke Vervoort, medaliată cu aur la Jocurile Paralimpice, a murit după ce a cerut să fie eutanasiată: “Pentru mine, moartea este ca o operaţie”

23.10.2019 | 12:29
Marieke Vervoort medaliata cu aur la Jocurile Paralimpice a murit dupa ce a cerut sa fie eutanasiata Pentru mine moartea este ca o operatie
ADVERTISEMENT

Marieke Vervoort medaliată cu aur la Jocurile Paralimpice, a cerut să fie eutanasiată. Semnnase un contract în acest sens încă din anul 2008, urmând doar ca ea să decidă momentul în care se va decide să facă pasul spre trecerea în neființă. Acest lucru s-a petrecut marți, la un spital din Belgia, țara sportivei.

Marieke Vervoort a cerut să fie eutanasiată la 40 de ani

La 40 de ani Marieke Vervoort a socotit că a sosit momentul despărțirii de această lume, în care de la 14 ani a cunoscut foarte multă suferință, ca urmare a unei boli incurabile degenerative la coloana vertebrală, care a țintuit-o de atunci în scaunul cu rotile.

ADVERTISEMENT

”Este foarte greu de suportat pentru corpul meu. La fiecare antrenament sufăr din cauza durerilor. La fiecare cursă mă antrenez din greu. Antrenamentele şi competiţiile sunt un medicament pentru mine. Mă antrenez atât de mult pentru a-mi îndepărta toate fricile”.

Marieke Vervoort eutanasiere suferea de la 14 ani de o boală incurabilă degenerativă a coloanei vertebrale

A câștigat medalii la Londra și Rio de Janeiro

Vervoort a fost medaliată cu aur și argint la Jocurile Paralimpice de la Londra 2012 în probele de curse în scaun cu rotile și a mai luat alte două medalii în 2016, la Rio De Janeiro. Sportiva belgiană a fost o susținătoare înfocată a dreptului la eutanasiere, ceea ce a și făcut marți.

ADVERTISEMENT

”Sunt foarte speriată, dar eutanasia îmi conferă linişte pentru că ştiu că atunci când va fi prea mult pentru mine, am o alternativă. Nu mai văd moartea ca în urmă cu câţiva ani. Pentru mine, moartea este ca o operaţie. Mergi la somn şi nu te mai trezeşti niciodată. Pentru mine este ceva liniştitor.

Ajunsese să aibă și crize de epilepsie

Faptul că am semnat acele acte îmi oferă o liniște interioară, pentru că știu atunci când va sosi vremea, voi fi eutanasiată. Daca nu le-aș fi semnat, cred că m-aș fi sinucis deja. Cred că vor mai fi mai puține sinucideri, când fiecare țară va adopta legea aceasta. Sper ca toată lumea să își da seama că nu este crimă, ci că îi face pe oameni să traiască mai mult”.

ADVERTISEMENT
Marieke Vervoort eutanasiere. Din 2014 suferea și de epilepsie și singurul prieten era un labrador

Markie a avut și crize de epilepesie, iar în 2014, când gătea paste, și-a vărsat apa clocotită pe picioare, fiind internată 4 luni în spital. Un câine labrador numit Zenn a supravegheat-o de atunci in permanență și o anunța, folosindu-și laba, când urmează să aibă un atac. Vervoot spunea: Înainte să am o criză de epilepsie, ea ma anunță cu o oră înainte. Nu știu cum reușește să prevadă asta”.