Life

Marii actori români care au ironizat regimul lui Ceauşescu. “Şopârlele” lui Arşinel şi Toma Caragiu făceau furori

Marii actori români care au ironizat regimul lui Ceaușescu. “Şopârlele” lui Alexandru Arşinel şi Toma Caragiu făceau furori în perioada comunismului.
28.08.2022 | 14:52
Marii actori romani care au ironizat regimul lui Ceausescu Soparlele lui Arsinel si Toma Caragiu faceau furori
Alexandru Arșinel și Toma Caragiu, printre marii actori români care au ironizat regimul lui Ceauşescu. Sursa foto: Facebook/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Marii actori români au ironizat regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu, iar Alexandru Arșinel și Toma Caragiu se numără printre aceștia. “Șopârlele” actorilor de comedie erau foarte populare la vremea respectivă.

Marii actori români care au ironizat regimul lui Ceauşescu

Regimul lui Nicolae Ceaușescu a fost ironizat de marii actori români de comedie. Aceștia făceau referiri subtile la sistem prin intermediul replicilor rostite la teatru, dar și la televizor.

ADVERTISEMENT

Unii dintre actori aveau funcții de deputați în consiliile populare sau de secretari de partid la teatru. Totodată, unii erau chiar membri în Marea Adunare Națională.

Alexandru Arșinel și Toma Caragiu se numără printre actorii care strecurau “șopârle” în replicile lor.

ADVERTISEMENT

De exemplu, aceștia au ironizat lipsurile materiale din timpul regimului comunist, dar și plecările peste hotare sau turnătorii din întreprinderi, notează evz.ro.

“Nu puteai să zici Elena din Troia pentru că exista o singură Elena, nu puteai să zici brânză, pentru că nu se găsea.”, povestea actorul Mircea Diaconu.

ADVERTISEMENT

Astfel, cei care scriau sau interpretau “șopârle” la vremea respectivă erau foarte curajoși.

Dan Mihăescu a fost scenarist și realizator TV, dar și unul dintre textierii care au scris faimoasele scheciuri cu “șopârle”, interpretate de Toma Caragiu.

Și Octavian Cotescu se numără printre cei care au ironizat sistemul. Acesta a ocupat mai multe funcții în timpul regimului comunist.

ADVERTISEMENT

“Odată, Cotescu juca rol de achizitor de animale pentru sacrificare. Şi se făcea că povesteşte că un prieten al lui a fost în RDG şi cică ăla văzuse pe marginea drumului o cruce pe care scria ‘Aici zace Franz, de origine neamţ/ Şi în şanţ o vacă de origine dacă’.

Era chestia aia, când toată carnea noastră era exportată la nemţi, nu în RDG, e drept, ci în RFG.”; povestea scenaristul, potrivit sursei citate anterior.

Printre alte “șopârle” lansate de Octavian Cotescu se numără și una dintr-o schiță a lui Ion Băieșu. Actorul îl interpreta pe Costel din “Tanța și Costel”, împreună cu Coca Andronescu.

Aceștia spuneau despre Costel că era “un copil orfan, găsit pe treptele unei biserici”.

“Şi ar fi zis că să nu spună că e de pe treptele unei biserici, că nu dă bine, ci de pe treptele căminului cultural.”, a mai declarat Dan Mihăescu.

Cum au ironizat sistemul Alexandru Arșinel și Stela Popescu

Alexandru Arșinel a ironizat regimul comunist alături de regretata Stela Popescu, mai ales în anii ’80. Cei doi făceau furori la grădina “Boema”.

În perioada respectivă, Arșinel a rostit faimosul său monolog, intitulat “Mi-e frică”. Prin intermediul acestuia făcea referire la turnători.

“Mi-e frică dacă mă trimite cu un coleg în delegaţie şi suntem nevoiţi să dormim în aceeaşi cuşetă. Dacă adorm înaintea lui şi încep să vorbesc în somn?

Colegul ăsta al meu a adormit înaintea mea şi ce-a fost la gura lui… mi-e şi frică să vă spun.”, spunea atunci marele actor.

De asemenea, aceste “șopârle” au fost rostite subtil și de actorul Jean Constantin. La Teatrul Fantasio a avut loc un spectacol în cinstea lui Nicolae Ceaușescu, iar pe fundal era un portret al fostului președinte. La un moment dat a picat curentul, iar regizorul se întreba ce s-a întâmplat.

Jean Constantin a spus atunci, în întuneric, că pana de curent era “de la tablou”. Acesta făcea referire la portretul lui Ceaușescu. În același timp, “tabloul” putea fi și cel electric.

Toma Caragiu a rostit un text scris de Dan Mihăescu și Grigore Pop. Acesta a atins subiecte destul de delicate de atunci.

Cel mai celebru era “Omul cu șopârla”, în care se vorbea despre turnătorie, dar și despre ascultatul pe ascuns al postului de radio Europa Liberă. Autorii au poreclit postul de radio “Șopârlița liberă”.

“Șopârlele, spre deosebire de trecut sunt ceva mai mici, deci mai uşor de transportat. Mai ales dacă sunt prevăzute cu menţiunea «confidenţial personal.”, spunea Toma Caragiu.

În acel moment, actorul a devenit și mai popular, cunoscut drept “Omul cu șopârla”. Marele actor a fost și secretar de partid şi deputat în consiliul popular al municipiului București.

“Toma Caragiu şi-a ‘spălat păcatele’ în anii răi ai comunismului.”, povestea regretatul, Ion Caramitru despre Toma Caragiu, cu care a fost bun prieten.

ADVERTISEMENT