News

Marile companii americane anunță că vor subvenţiona cheltuielile angajatelor nevoite să călătorească pentru a face avorturi

Marile companii americane, precum Disney, Meta sau JP Morgan, au anunțat că vor subvenţiona cheltuielile angajatelor nevoite să călătorească pentru a face avorturi
25.06.2022 | 11:49
Marile companii americane anunta ca vor subventiona cheltuielile angajatelor nevoite sa calatoreasca pentru a face avorturi
Proteste în SUA după decizia Curții Supreme de vineri. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

După decizia de vineri a Curții Supreme a SUA, prin care statele au primit dreptul să interzică avorturile, marile companii americane au anunțat că vor subvenționa cheltuielile angajatelor nevoite să călătorească pentru această intervenție medicală.

Reacția marilor companii americane după decizia SCOTUS

Marile companii americane precum Disney, Meta sau JP Morgan au anunţat vineri că vor subvenţiona cheltuielile angajatelor nevoite să călătorească pentru a face avorturi, în urma deciziei Curţii Supreme de a întoarce precedentul Roe v Wade, care recunoştea dreptul constituţional la avort.

ADVERTISEMENT

Disney le-a transmis angajaţilor că recunoaşte impactul hotărârii privind avortul, dar rămâne angajată să ofere acces cuprinzător la asistenţă medicală de calitate, inclusiv pentru avorturi, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei.

La fel, Meta, compania mamă a Facebook, a precizat că va rambursa cheltuielile de deplasare pentru angajaţii care caută îngrijire reproductivă în afara statului. Totuși, compania a subliniat că va „evalua, de asemenea, cum să facă acest lucru, având în vedere complexităţile legale implicate”, potrivit unui purtător de cuvânt.

ADVERTISEMENT

JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană, a anunțat că va acoperi cheltuielile amgajatelor nevoite să călătorească departe de casă pentru servicii medicale, inclusiv pentru „avorturi legale”, potrivit unui anunţ făcut angajaţilor.

Alte companii care au precizat că oferă beneficii de aces fel includ site-urile de întâlniri online OkCupid şi Bumble, precum şi Netflix.

ADVERTISEMENT

Totuși, companiile care oferă rambursări pentru călătoriile legate de avort ar putea fi vulnerabile la procese din partea grupurilor pro-viaţă şi a statelor conduse de republicani şi chiar la potenţiale sancţiuni penale. Experții în Drept au spus că angajatorii s-ar putea confrunta cu acuzaţii că politicile lor încalcă legile de stat care interzic facilitarea, susţinerea şi favorizarea avorturilor.

Interzicerea avortului în SUA

Curtea Supremă a SUA a luat vineri decizia istorică de a anula hotărârea de referinţă din 1973 care a recunoscut dreptul constituţional al femeii la avort şi l-a legalizat la nivel naţional, oferind o victorie importantă republicanilor şi conservatorilor religioşi care doresc să limiteze sau să interzică şi, în unele state să incrimineze, această procedură, transmite News.ro, citând Reuters.

ADVERTISEMENT

După această decizie este aşteptat ca multe state să restricţioneze sau să interzică avorturile, ceea ce va face dificilă întreruperea sarcinii pentru angajate. Astfel, una din soluțiile americancelor este de a călătorii în statele în care procedura este permisă.

De exemplu, statul Oklahoma are un proiect de lege semnat în aprilie care interzice avortul, cu excepţia situaţiilor de urgenţă medicală, şi penalizează furnizorii de astfel de servicii care încalcă legea cu amenzi de până la 100.000 de dolari şi 10 ani de închisoare. Legea urmează să intre în vigoare în luna august.

Statele care oferă protecţie pentru avort includ New York şi Maryland. Guvernatorul Californiei a anunțat vineri, după decizia SCOTUS că statul pe care-l conduce va garanta libertatea femeilor pentru întreruperile de sarcină și a precizat că toate femeile care doresc să facă această procedură pot apela cu încredere la instituțiile medicale din California.

ADVERTISEMENT