100 ani de Romania

Marile competiţii sportive organizate în România! Universiada 1981, marele pariu! Video

31.10.2018 | 22:00
Marile competitii sportive organizate in Romania Universiada 1981 marele pariu Video
Marile competiţii sportive organizate în România

România a organizat de-a lungul timpului o serie de competiţii sportive. După Al Doilea Război Mondial, ţara noastră a găzduit Campionate Mondiale şi Europene la diverse sporturi, însă momentul de vârf a fost reprezentat de organizarea Universiadei de Vară din 1981.

Între 2 şi 16 august 1953, Bucureştiul a fost gazda Festivalului Internațional al Tineretului și Studenților, o precursoare a Universiadei. Competiţia era organizată sub supravegherea sovieticilor, fiind un festival dedicat mai mult propagandei decât sportului. Cu această ocazie s-a construit stadionul „23 August”, cea mai mare arenă a ţării, unde au avut loc întreceri atletice. Peste 30.000 de sportivi din 111 ţări au participat la competiţia din Bucureşti.

Marile competiţii sportive organizate în România în perioada 1918-2018

În acelaşi an cu Festivalului Internațional al Tineretului și Studenților, în luna martie, Bucureştiul a fost gazda Campionatului Mondial de tenis de masă, unde Angelica Rozeanu a reuşit să câştige patru medalii de aur. Doi ani mai târziu, România a organizat Campionatul European la volei masculin şi feminin, iar cu această ocazie, ţara noastră a câştigat medalia de argint la masculin.

Universiada 1981

Spre finalul anilor ’70, Nicolae Ceauşescu visa ca Bucureştiul să fie gazda Jocurilor Olimpice de vară. Dictatorul ar trebuit să se mulţumească doar cu Universiada de vară, competiţia dedicată sportivilor studenţi. Cu această ocazie, stadionul „23 August” a fost renovat, însă niciodată nu s-a aflat o cifră exactă a cheltuielilor. Nadia Comăneci a aprins flacăra olimpică şi a participat în concursul de gimnastică, ultima competiţie la care a participat. România a obţinut un total de 67 de medalii, 30 dintre acestea fiind de aur, clasându-se pe locul doi, în spatele URSS, care a câştigat 109 medalii.

Finala Europa League

În sezonul 2011-12, finala Europa League s-a disputat la Bucureşti, pe Arena Naţională. A fost cel mai important eveniment din fotbal organizat de România. Proaspăt construit, stadionul a găzduit meciul Atletico Madrid – Athletic Bilbao 3-0, la opt luni de la inaugurarea oficială. La partida disputată pe 9 mai 2012, în tribunele Arenei Naţionale s-au aflat 52.347 de spectatori.

Patru meciuri de la EURO 2020 în Bucureşti

Pe 19 septembrie 2014, UEFA a anunţat stadioanele care vor găzdui meciuri la Campionatul European din 2020. Arena Naţională s-a aflat printre alese, astfel că bucureştenii vor putea să urmărească trei meciuri din Grupa C şi o partidă din optimile de finală.

Turneele internaţionale de tenis

Între 1993 şi 2016, la Bucureşti s-a disputat singurul turneul ATP 250 din România. La Arenele BNR, fanii tenisului au putut să-i vadă la lucru pe Goran Ivanisevic, Thomas Muster, Carlos Moya, David Ferrer, Novak Djokovic, Grigor Dimitrov sau Gilles Simon. După 23 de ani, licenţa turneului s-a mutat în Ungaria, la Budapesta, după ce arena din Parcul cu Platani nu a mai primit aviz ISU.

Din 2014, Bucureştiul a fost gazda unui turneu WTA, organizat tot la Arenele BNR. Ediţia din acest an poate fi ultima organizată în capitala României, după ce acordul dintre Jeno Marky, propietarul licenţei turneului, şi Federaţia Română de Tenis s-a încheiat în 2018. Cu toate acestea, Dumitru Hărădău anunţă că există şanse ca turneul să rămână în Bucureşti.

Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească...
Un bărbat insista să-i explice unei jucătoare profesioniste de golf cum să lovească mingea. Ce a urmat. „Nu m-am putut abține să nu râd”
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct...
N-au stat la discuții: închisoare pe viață, după ce a recunoscut în direct la TV pentru ce a plătit sute de mii de euro
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai,...
Judecătoarea care căuta în sala de judecată un tânăr mort la 2 Mai, în timp ce mesteca gumă, cercetată de Inspecția Judiciară
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți...
„M-am simțit «Regina reginelor»”. Laurette dezvăluie cum l-a cucerit pe Ion Țiriac: „Știți cum îi zic eu?”
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top...
O stațiune de schi din România a ajuns pe locul doi într-un top al resorturilor din Europa
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele,...
Cât va ajunge impozitul pentru un apartament de 3 camere în Bucureşti. Taxele, majorate cu 10% din 2025
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care...
Marele mister din istoria Moldovei. Cine a fost Margareta, întemeietoarea dinastiei din care făcea parte și Ștefan cel Mare
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru...
Educatoarea de la grădinița din Popești-Leordeni a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
Ce note au obținut elevii la Simulare Evaluare Națională. S-au afișat rezultatele finale
Dragobetele, o sărbătoare strămoșească. Ce nu trebuie să faci în această zi
Dragobetele, o sărbătoare strămoșească. Ce nu trebuie să faci în această zi
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă...
Avertisment fără precedent de la ANM. Am putea avea COD ROŞU de iarnă în aprilie
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în...
Un bărbat a cerut ajutorul la 112, fiind într-o maşină care circula în sectorul 6: „Aș vrea să comand o pizza!” „Vreţi să ne spuneţi că sunteţi în pericol?”
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!”...
Catinca Roman, primele declarații după moartea Mioarei! „O aștept pe Oana să vină!” Fiica lui Petre Roman a luat primul avion spre casă