Fotbal international

Marile forțe din Europa pregătesc anunțul înființării unei Superligi! Ferguson, reacție fabuloasă: ”Ne întoarcem acum 70 de ani”

18.04.2021 | 21:31
Marile forte din Europa pregatesc anuntul infiintarii unei Superligi Ferguson reactie fabuloasa Ne intoarcem acum 70 de ani
ADVERTISEMENT

Marile forțe din Europa pregătesc anunțul înființării unei Superligi începând chiar din 2022, după ce ar fi ajuns la un acord și ar fi găsit un sponsor care să susțină acest proiect.


Nume mari se opun acestui proiect

UPDATE, 18 aprilie, ora 21:33 / Nume mari ale fotbalului european sau ale politicii se opun proiectul de înființare a unei Superligi, care ar însemna închiderea unui ciclu în sportul rege.

ADVERTISEMENT

Fostul manager al lui Mancheste United, Alex Ferguson, nu este de acord cu această variantă la care se pare că a aderat și clubul său. ”A vorbi despre o Superligă înseamnă să te întorci în urmă cu 70 de ani. Pe vremea mea la United am jucat patru finale în Liga Campionilor și au fost întotdeauna cele mai speciale nopți. Fanii din întreaga lume adoră competiția așa cum este”, a spus Ferguson, conform L’Equipe.

”Sunt fanul lui Manchester United de 40 de ani, dar sunt dezgustat cel mai mult de United și Liverpool. Vor să pătrundă într-o ligă fără competiție și de unde nu pot retrograda? E o rușine incredibilă. Sincer, trebuie să recuperăm puterea în țara asta de la cluburile de top, inclusiv de la cea pe care o susțin.

ADVERTISEMENT

Motivația lor e lăcomia. Luați-le toate punctele, puneți-i la coada clasamentului, luați-le toți banii. Este un act criminal împotriva fanilor fotbalului din această țară. Trebuie pedepsiți drastic, cu amenzi mari, puncte scăzute și trofee retrase. Retrogradați-le pe United, Arsenal și Liverpool. Dați trofeele lui Fulham și Burnley”, a declarat și Gary Neville pentru Evening Standard.

Nici președinte Franței, Emmanuel Macron, nu este de acord cu proiectului Superligii europene, el dorind protejarea integrităţii competiţiilor naţionale şi continentale. ”Preşedintele Republicii salută poziţia cluburilor franceze de a refuza participarea la un proiect de Super Ligă europeană de fotbal care ameninţă principiul solidarităţii şi meritului sportiv.

ADVERTISEMENT

Statul francez va susţine toate demersurile Ligii franceze, federaţiei franceze, UEFA şi FIFA pentru a proteja integritatea competiţiilor federale, indiferent dacă sunt naţionale sau europene”, se arată într-un comunicat al Palatului Elysee.


Știre inițială, 18 aprilie, ora 20:48

În ultima perioadă, în presa sportivă s-a scris despre un proiect de înființare a unei noi competiții europene care ar rivaliza cu Liga Campionilor.

ADVERTISEMENT

Competiția ar avea 18 echipe, iar modelul de organizare  pare similar cu cel al Euroligii de baschet, competiție organizată de Euroleague Basketball Company, existând cluburi cu statut special care participă în fiecare sezon și care au decis modalitatea de acces a altor echipe la ”masa bogaților” din baschet.

Înființarea unei Superligi urmează să fie anunțată de forțele Europei

Publicația americană New York Times a scris că 12 mari cluburi din Europa au ajuns la un acord de principiu să se desprindă de UEFA și să înființeze o Superligă, iar anunțul este așteptast în zilele urmăîtoare.

Cele 12 formații care au decis această schimbare care va schimba total fotbalul sunt Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid, Inter Milano, AC Milan, Juventus Torino, Manchester City, Manchester United, Arsenal Londra, FC Liverpool, Chelsea Londra şi Tottenham Hotspur.

Cluburile fondatoare încearcă negocierea și cu alte formații de renume, precum Bayern Munchen, Borussia Dortmund sau PSG, care nu se arată încă dornice să părăsească Champions League.

UEFA amenință cu interdicții pentru cluburi și jucători

UEFA a reacţionat printr-un comunicat extrem de dur: ”UEFA, federaţia engleză şi Premier League, federaţia spaniolă şi LaLiga, federaţia italiană şi Lega Serie A au aflat că unele cluburi din Anglia, Spania şi Italia ar putea plănui să anunţe înfiinţarea unei aşa-zise Super Ligă.

Dacă acest lucru se va întâmpla, vrem să reiterăm că noi – UEFA, FA, RFEF, FIGC, Premier League, LaLiga, Lega Serie A, dar şi FIFA şi toate federaţiile care ne sunt membre – vom rămâne uniţi în eforturile de a opri acest proiect cinic, proiect care se bazează pe interesul propriu al câtorva cluburi într-un moment în care societatea are nevoie de solidaritate mai mult ca niciodată”, se arată în comunicat.

”Vom analiza toate măsurile pe care le putem lua, la toate nivelurile, atât judiciar cât şi sportiv, pentru a preveni acest lucru. Fotbalul se bazează pe competiţii deschise şi merit sportiv, nu poate fi altfel.

După cum au anunţat anterior FIFA şi cele şase federaţii, cluburile în cauză vor primi interdicţie de participare în orice altă competiţie la nivel naţional, european sau mondial, iar jucătorii lor ar putea pierde oportunitatea de a-şi reprezenta echipele naţionale.

Le mulţumim cluburilor din alte ţări, în special celor franceze şi germane, care au refuzat să participe. Facem apel la toţi iubitorii fotbalului, suporteri şi politicieni, să ni se alăture în lupta împotriva unui astfel de proiect, dacă va fi anunţat. Acest interes propriu persistent al câtorva durează de prea mult timp. Ce e prea mult e prea mult”, mai anunță UEFA.

ADVERTISEMENT