Războiul din Ucraina, foarte departe de final, continuă să afecteze cele mai multe state din Europa. Rusia a închis Nord Stream 1, din cauza sancțiunilor vestului, iar o criză energetică pare inevitabilă.
În debutul acestei săptămâni, marile puteri economice europene au anunțat noi măsuri pentru a întâmpina potențialul deficit de energie în această iarnă.
Germania, Franța și Spania caută soluții pentru a-și îmbunătăți rețelele energetice. Aceste mișcări se produc după ce importurile de gaze rusești continua să fie la volume reduse drastic pe fondul războiului din Ucraina, relatează Reuters.
Cu cel mai mare furnizor de gaze din Europa, Nord Stream 1, închis. Germania are planuri de a investi în construcția unor noi terminale de GNL (gaz lichefiat).
Berlinul a anunțat că, sâmbătă, cancelarul Olaf Scholz va avea o deplasare în Arabia Saudită pentru o vizită de două zile în Golf. Aici, urmează să se întâlnească cu președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, iar apoi va pleca în Qatar pentru alte discuții.
Germania speră să semneze noi contracte pentru achiziția de gaz natural lichefiat din statele din Golf.
Economia Germaniei se contractă deja și evoluția este una negativă în lunile de iarnă, pe măsură ce consumul de gaz este redus sau raționalizat, a anunțat luni banca centrală a țării.
Emmanuel Wargon, șeful autorității de reglementare a energiei (CRE) din Franța, a spus că exporturile de gaze naturale către Germania ar putea începe în jurul datei de 10 octombrie.
”Gazul circula (până acum) doar din Germania în Franța, așa că nu aveam instrumentele tehnice pentru a inversa fluxurile și nici măcar nu aveam o metodă de reglementare a prețurilor”, a declarat oficialul CRE.
În paralel, grupul energetic francez EDF dorește repararea reactoarele nucleare afectate de coroziune. În Hexagon, măsurile excepționale din această iarnă ar putea include întreruperi localizate de electricitate dacă iarna este rece și planurile EDF sunt amânate, a spus Wargon.
”Dar nu vor exista reduceri în consumul de gaze naturale pentru gospodării. Niciodată”, a ținut să sublinieze șeful CRE.
În Spania, ministrul industriei, Reyes Maroto, a spus că toate companiile mari consumatoare de energie ar putea să se închidă în timpul vârfurilor de consum, dacă este necesar.
În cazul unei astfel de decizii, companiile vor primi compensări financiare. Maroto a ținut să puncteze că, momentan, nu este nevoie să se impună astfel de decizii radicale.
Probleme ar putea apărea și în nordul Europei. Cetățenii din Finlanda au fost avertizați de operatorul național de rețea Fingrid să fie pregătiți pentru întreruperi de curent.