Sport

Marile transferuri ratate de Didi Prodan pe final de cariera. ”Tătuca”, aproape de o trădare istorică și o mutare în Premier League

Component al Generației de Aur, regretatul Daniel ”Didi” Prodan, cel care era alintat ”Tătuca”, ar fi împlinit astăzi 51 de ani.
23.03.2023 | 18:40
Marile transferuri ratate de Didi Prodan pe final de cariera Tatuca aproape de o tradare istorica si o mutare in Premier League
Regretatul ”Didi” Prodan în perioada Rangers, una marcată de problemele medicale. Foto: Daily Record
ADVERTISEMENT

Într-o tristă seară de mijloc de noiembrie a anului 2016, lumea fotbalului românesc primea o lovitură dură. Pleca dintre noi, la numai 44 de ani, Daniel Prodan. Cel care a fost nu doar unul dintre jucătorii de referință ai Generației de Aur, ci și un om de o calitate rară. Cu un molipsitor chef de viață și o energie debordantă pe care le transmitea tuturor. În vestiar, pe teren, dar și, clipă de clipă, în afara lui.

În final de carieră, Didi Prodan a fost curtat de Everton, iar Cornel Dinu și l-a dorit la Dinamo

”N-am fost Hagi, n-am fost nici Popescu! Dar am fost cel mai bun număr 3 din țară la vremea mea! Am și-acum imprimat numărul 3 pe piele!

ADVERTISEMENT

În carieră, ori am fost titular, ori n-am jucat deloc. N-o să vedeți meciuri în care să intru în minutul 74”, suna un autoportret al regretatului Didi Prodan, realizat cu franchețea care l-a caracterizat mereu.

Unul care îl reprezintă perfect, fotbalistic vorbind, pe cel care, nu doar la Steaua, ci și la echipa națională, a probat ceea ce declara la plecarea din Satu Mare către București.

ADVERTISEMENT

”I-am spus lui nea Puiu, eu la Satu Mare mi-am dat viața pentru Olimpia. Iar dacă vin la București, o să îmi dau viața pentru Steaua. I-am spus că dacă bag capul sub tramvai, deraiază trenul! Cu asta l-am cucerit!”, rememora Prodan.

A jucat excelent la Steaua, dar și, sub tricolor, în campania ”tricoloră” din SUA și la Euro 1996. A plecat apoi la Atletico Madrid, pentru care a jucat 34 de meciuri într-un sezon și jumătate. Și a urmat transferul la Rangers.

ADVERTISEMENT

Din păcate, cunoașteți deja povestea, a avut un ghinion teribil. Astfel că n-a apucat să joace vreun meci. ”A pierdut cei mai buni ani din cauza unei accidentări care l-a măcinat și din pricina unor doctori care și-au bătut joc de sănătatea lui.

El a rămas mereu pozitiv cât timp a fost aici, a fost la fel de important ca orice alt fotbalist din echipă”, spunea fostul său coleg Lorenzo Amoruso.

ADVERTISEMENT

A trecut însă peste acest moment cu tenacitatea care-l caracteriza. Astfel că avea să mai joace pentru Steaua, Rocar, FC Național, Messina, și din nou Național. Dar și pentru echipa națională.

Puțini știu însă că atunci, în ultimii ani de carieră a fost la un pas de Premier League, în vara lui 2001. Dar și de o ”trădare” istorică, un an mai târziu, când s-a aflat pe lista lui Dinamo.

Walter Smith nu a uitat golul contra lui Rangers, iar ”Procurorul” îl dorea pentru campania europeană

Primul transfer de anvergură ratat a fost cel din vara lui 2001. Fusese lăsat liber de contract de Rangers și, implicit, expirase și perioada de împrumut la Rocar.

Pe banca lui Everton se afla Walter Smith. Cel care îl precedase pe Advocaat, omul care-l adusese pe Daniel Prodan la Rangers, pe banca scoțienilor. Și-l cunoștea pe fundașul român din dubla din Champions League, cu Steaua, atunci când ”Tătuca” înscrisese un gol de generic.

Smith a fost impresionat de modul în care s-a prezentat. Însă nu se stinseseră încă discuțiile din Scoția, legate de faptul că ajunsese la Rangers fără o vizită medicală amănunțită. Și, în cele din urmă, tratativele au căzut, Prodan ajungând la FC Național.

Vara următoare, Dinamo, condusă de Cornel Dinu, se pregătea pentru turul preliminar al Champions League, contra lui Brugge. Iar pe lista jucătorilor doriți de managerul ”câinilor” s-au numărat și Iulian Miu și Didi Prodan.

În cele din urmă, nici Prodan și nici Miu nu au ajuns la Dinamo, care avea să fie eliminată de belgieni. ”Didi” mergea la FC Național, iar mai apoi punea capăt carierei.

ADVERTISEMENT