Life

Marile voci ale României zac în uitare! Imagini dezolante cu mormintele Andei Călugăreanu, Vali Sterian și Cristian Pațurcă

Trei dintre vocile emblematice ale României, Anda Călugăreanu, Vali Sterian și Cristian Pațurcă, se odihnesc pentru eternitate în cimitirul Bellu din Capitală, mormintele lor fiind însă, parcă, pe nedrept uitate.
22.09.2021 | 16:51
Mormintele unor artisti precum Anda Calugareanu, Vali Sterian sau Cristian Paturca din cimitirul Bellu par sa fi fost ”sarite” la curatenie Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Nume cu greutate ale muzicii românești în ultimele decenii ale secolului XX, Anda Călugăreanu, Vali Sterian și Cristian Pațurcă par să fi fost, din păcate, uitați de rude și de cei care, cu ceva timp în urmă, le fredonau obsesiv melodiile.

Ce se întâmplă la mormântul Andei Călugăreanu

După ce ani la rândul fiica Andei Călugăreanu, Ioana Tufaru, se lăuda cu felul în care îngrijește mormântul regretatei artiste, lucrurile par să se fi schimbat radical în ultima perioadă, iar locul de veci al cântăreței pare, acum, părăsit.

ADVERTISEMENT

Situat în zona în care au fost înmormântate multe dintre notabilitățile culturale de la noi din țară, mormântul Andei Călugăreanu este, acum, parcă părăsit. Cu buruieni pe el, cu iarbă uscată care parcă vrea să sufoce cele câteva flori care se încăpățânează să mai reziste, mormântul Andei Călugăreanu este, vizibil, nevizitat de multă vreme.

Culmea, mormântul Andei Călugăreanu înseamnă, cel puțin declarativ, foarte mult pentru Ioana Tufaru, fiica artistei, ea mărturisind, în trecut, că acolo a și fost cerută de soție de bărbatul în compania căruia a și devenit mamă acum câțiva ani.

ADVERTISEMENT

Cântărețul Pieței Universității, uitat de toată lumea

Cristian Pațurcă, artistul care, în fața brutalității minerilor s-a ridicat cântând, a murit la doar 45 de ani din cauza unei tuberculoze, situația lui de atunci fiind una, eufemistic vorbind, extrem de dificilă, iar problemele sale financiare erau, la acea vreme, dramatice.

Înmormântat în cimitirul Bellu din București, în ciuda dorinței sale de a fi incinerat, Cristian Pațurcă era condus pe ultimul drum de sute de oameni, colegi de breaslă și fani, toți cântând celebrul Imn al Golanilor.

ADVERTISEMENT

Acum însă, totul pare să fi fost uitat când vine vorba de Cristian Pațurcă și de importanța artistului în mișcările de stradă ale României post-revoluționare în lupta acestora împotriva neo-comunismului și a regimului impus de Ion Iliescu.

Iar mormântul lui vorbește, în acest sens, de la sine. Cu crucea de lemn încă pusă pe mormântul devenit un coș de gunoi, locul de veci al lui Cristian Pațurcă nu a mai fost atins de cineva pentru a fi îngrijit de luni bune. Dacă nu chiar ani, mărturie fiind buruienile crescute prin iarba de acolo.

ADVERTISEMENT

Dar, chiar dacă nimeni nu mai are grijă de mormântul lui Cristian Pațurcă, parcă natura este cea care nu l-a uitat, pentru că, firavă, o floare galbenă, o păpădie, crescută pe mormânt arată, parcă, că există o rază de speranță în orice loc în care domnește haosul și mizeria…

”Doamne, vino Doamne, Să vezi ce-a mai rămas”

Vali Sterian, un alt artist consacrat al rock-ului și folk-ului românesc, o altă voce a Pieței Universității și simbol al muzicii protest de la începutul anilor 1990, a murit în anul 2000 chiar la jumătatea luni septembrie.

Născut pe 21 septembrie 1952, Vali Sterian a fost condus pe ultimul drum de o mulțime de oameni, el fiind, la fel ca și Cristian Pațurcă sau Anda Călugăreanu, înmormântat la cimitirul Bellu din București, alături de alte nume uriașe ale culturii românești.

Iar mormântul regretatului artist care a făcut istorie cu melodia ”Vino Doamne” pare să fie și el, din păcate, uitat. Acoperit doar de iarbă, fără nicio floare, mormântul lui Vali Sterian, vizibil mai aranjat decât cel al lui Cristian Pațurcă, nu prea a mai fost văzut de cineva, lipsind de acolo și un ciot de lumânare care să mai fi fost aprinsă în amintirea lui.

Culmea, mormântul lui Vali Sterian a fost acum trei ani și victima unor profanatori, placa funerară a artistului fiind vandalizată, epitaful cântărețului, chiar refrenul melodiei, deranjând, probabil, și la aproape 30 de ani de la fenomenul Piața Universității.

ADVERTISEMENT