Interviu

Marin Condescu: „Dacă nu plăteam milionul către Dinamo, jucam la tribunal, nu în Europa League!

Domnule Condescu, sînteţi unul din preşedinţii de club din România fără un trecut cunoscut opiniei publice. Vă întreb direct: cum a fost copilul Marin Condescu?...
22.08.2013 | 16:27
Marin Condescu Daca nu plateam milionul catre Dinamo jucam la tribunal nu in Europa League
ADVERTISEMENT

Domnule Condescu, sînteţi unul din preşedinţii de club din România fără un trecut cunoscut opiniei publice. Vă întreb direct: cum a fost copilul Marin Condescu?

– Trebuie să recunosc faptul că m-am născut bogat, părinţii mei aveau 20 de pogoane de pămînt foarte mult pămînt. La 7 ani altoiam pomi, tăiam via şi mergeam la prăşit cu bătrînii satului. Tata a fost pădurar, poştaş, a fost plecat, iar munca, practic, o făceam eu cu mama şi bunicii. Nu mă trezeam mai tîrziu de 5 dimineaţa şi nu intram în casă niciodată mai devreme de ora 10 seara. Exista un cult al muncii şi al bunului simţ care astăzi s-au cam disipat. Atunci, oamenii care aveau probleme erau ajutaţi de toată comunitatea, lucru care astăzi nu se mai intîmplă. Tot ce am învăţat am învăţat de  la bunica, de la rugăciuni pe care le ştiu şi acum pînă la spălat, călcat şi aşa mai departe. Am invăţat că trebuie să iţi vezi de ale tale şi să nu porţi grija altora sau să îi judeci.

ADVERTISEMENT

 „Eram tare mîndru de Cupa Minerului”

Şi de unde pasiunea pentru fotbal?

– În copilărie, în puţinul timp liber pe care îl aveam, împreună cu profesorul de sport am făcut, la propriu, un teren de fotbal, pe care jucam cu copiii din sat. Oricît de obosiţi eram, după munca de la cîmp, încingeam cîte o miuţă. Apoi, în fiecare duminică, mergeam la Craiova, făceam căte 60 km, de la mine, din comuna Raci, din Gorj, pînă la stadion.

Cu care din ele, că mai nou sînt două..

– Cu Universitatea Craiova!

V-aţi imaginat vreo secundă, copil fiind, că veţi conduce, peste ani, o echipă românească în cupele europene?

ADVERTISEMENT

– Cînd eram copil, mă gîndeam că o să fiu electromecanic, meseria pe care de altfel, sînt şi calificat. Ăsta era visul meu! Apoi, cînd am ajuns la sindicate am organizat Cupa Minerului, la care participau toate echipele miniere şi eram tare mîndru! Vă daţi seama că nu mă gîndeam la cupele europene!

 „În Germania, Wattefal susţine şi Cottbus, şi Hertha”

De ce Pandurii, din atîtea echipe miniere?

– Din 1990 s-a susţinut financiar fotbalul. Apoi s-au înfiinţat secţii de handbal şi baschetul, chiar la iniţiativa actualului premier, Victor Ponta. În 2004, Pandurii era pe ultimul loc în divizia C. Împreună cu factorii locali, cu primarul Florin Cîrciumaru şi prefectul, s-a hotărît ca sindicatele să susţină o singură echipă, cu obiectiv promovarea. Însă au fost probleme, Mătăsari şi Motru aveau echipele lor, nu se putea ajunge la o înţelegere cu ei!

ADVERTISEMENT

Totuşi, în prima ligă, aţi retrogradat sportiv de două ori, dar aţi rămas în Liga I!

– E adevărat, şi asta s-a întîmplat pentru că îndeplinisem criteriul financiar, luasem licenţa. Asta este politica noastră de la care nu ne-am abătut niciodată! Avem salarii mici, dar mereu plătite la timp şi bonusuri pentru performanţă! În plus, ne-am drămuit bine finanţele şi n-am avut niciodată datorii la bugetul statului.

Să înţeleg că sînteţi de partea Chiajnei, în războiul purtat cu FRF şi Rapid?

– Nu am nimic, nici cu FRF, nici cu Rapid. Însă decizia TAS este una corectă! Chiar la FANATIK am văzut ce spunea şi arbitrul unic al cazului: că primează criteriul financiar şi că orice echipă care nu are licenţă, nu poate juca în Liga I.

ADVERTISEMENT

Lumea spune că vă este uşor să aveţi discursul de faţă, pentru că sursele de finanţare la Pandurii vin din minerit, nu din buzunarul unui finanţator!

– Verificaţi şi o să vedeţi că societatile care au finanţat şi finanţează Pandurii sînt pe profit şi nici una dintre ele nu primeşte bani de la bugetul statului! În plus, vă mai spun ceva. Noi avem o relaţie foarte bună cu sindicatele miniere din Germania. Iar acolo, toate carierele de minerit sprijineau cel puţin o echipă. Wattefal, spre exemplu, sprijinea atît pe Energie Cottbus, cît şi pe Hertha Berlin.

 „Am fost la cinci minute de desfiinţare! Gigi ne-a salvat”

Vă gîndeaţi, după ce doi ani la rînd aţi retrogradat şi totuşi aţi rămas în prima ligă, că veţi deveni vicecampioana României?

– Marea noastră cumpănă a fost cazul Ilie Iordache. Am încercat negocieri, fără succes, cu Borcea, Badea, iar fără ajutorul lui Gigi Becali, nu reuşeam. Pentru că noi ne-am judecat şi în civil, am cîştigat şi nu ne-a folosit la nimic! Pentru că, pe linie sportivă, pierdusem si nu a interesat pe nimeni decizia dată de justiţia civilă! Vă spun sincer, dacă nu făceam rost de bani să plătesc acel milion de euro, nu mai jucam azi în Europa, ci îmi căutam dreptatea prin tribunale, precum Craiova!

Şi dacă aveaţi dreptate, de ce aţi renunţat şi aţi plătit acei bani către Dinamo?

– Pentru că un conducător trebuie să ştie pînă unde poate să întindă coarda, să nu depăşească acel punct. Trebuie să analizezi cît cîştigi şi cît pierzi, atunci cînd iei o deciziei. Nu doar tu, ca conducător, ci şi toţi cei pe care îi conduci! Trebuie să te gîndeşti la club, la munca oamenilor! După neprogramarea cu Oţelul Galaţi, am întors-o pe toate feţele şi am realizat că neplătind, clubul va dispare! Şi se alegea praful de tot! Aşa că am făcut un împrumut în nume personal, de 500.000 de euro şi am achitat. Practic, a fost o luptă contratimp, am fost la cinci minute de dispariţie!

 „Ancheta penală a venit printr-o conjunctură nefericită a astrelor”

Sînteţi anchetat într-un dosar penal, nu vă este frică?

– Nu mi-e teamă decît de Dumnezeu! Am dreptatea de partea mea, sînt deschis la absolut orice fel de verificări, pentru că am un contract încheiat de două părţi care îl recunosc, l-au declarat şi nu există nici parte vătămată, nici prejudiciu. Probabil că această anchetă a venit acum, printr-o conjunctură nefericită a astrelor, fix cînd ne-am calificat în Europa. Însă, după 24 de ani în fruntea sindicatelor minerilor şi energeticienilor, am decis să mă retrag. Nu şi din fotbal, unde mai am trei ani de mandat.

 CIFRE

7.000 de mineri si energeticieni cotizează lunar 1% din leafă către Pandurii

5.000.000 de euro a încasat Pandurii din vînzarea a 3 jucători: Chiricheş, Maxim şi Djapka

8 puncte a cîştigat Pandurii, pentru România, în actualul sezon de Europa League

 

 DECLARAŢII separate:

 

„Cea mai bună afacere a fost cînd am cumpărat locul şi lotul de la Internaţional Curtea de Argeş. Am plătit 1.750.000 de euro pentru 18 jucători, care au pus bazele echipei care joacă azi în Europa League” (Marin Condescu)

 

„Este meritul Stelei pentru cota actuală de 8 milioane a lui Chiricheş. Noi am luat preţul corect de la ei: 1,2 milioane de euro plus TVA” (Marin Condescu)

 

„La FRF îl sprijin pe Gică Popescu. La LPF nu e nevoie să sprijin pe cineva, pentru că nu există decît un singur candidat: Mitică Dragomir!” (Marin Condescu)

 

condescu1000

 

FOTBAL - PANDURII TARGU JIU - LIGA EUROPA - ANTRENAMENT

 

ADVERTISEMENT