Gheboasă a reușit să provoace dezbateri aprinse în România din cauza muzicii pe care o cântă, una cu cuvinte vulgare, dar și pentru că ar avea acces prea ușor copiii la versurile sale, ajungând să îl vadă ca pe un idol.
Artistul care cântă despre cum rupe banca o fată de aceeași etnie ca el și dă din găo*ză a fost analizat din toate părțile în ultimele 48 de ore, în urma apariției sale la Untold.
Trebuie spus că oamenii care comentează muzica lui Gheboasă s-au trezit destul de târziu! Copiii au mai fost prezenți la spectacolele sale și acum câteva luni, dar și anul trecut.
Aceeași prestație, aclamat inclusiv de minori, a avut-o și la festivalul Beach, please! ori la concertele pe care le-a ținut prin țară în diferite orașe. Până acum, însă, Gheboasă nu a fost criticat pentru ceea ce cânta. Nu a fost semnalat nici pentru exemplul negativ pe care l-ar presupune pentru tânăra generație.
A fost nevoie de anvergura festivalului Untold pentru ca în spațiul public să se discute serios despre limitele exprimării libere prin muzică. Oamenii s-au împărțit și au adus tot felul de argumente pro și contra. Unele mai subțirele, altele mai consistente, ca în orice confruntare de idei.
FANATIK a contactat-o pe prezentatoarea Marina Almășan pentru a afla cum vede un om de televiziune cu experiență îndelungată în media toată această poveste, dar și în calitate de mamă.
Realizatoarea de la TVR 2 a spus ce părere are despre scandalul iscat de muzica lui Gheboasă. Intervenția ei e una îndreptățită mai ales pentru că emisiunea pe care o prezintă la postul public, „Rivalii”, este exact despre diferențele dintre generații.
În opinia moderatoarei tv, Gheboasă nu are cum să fie interzis, chiar dacă unii și-ar dori asta. Marina Almășan susține că prezența lui în lumina reflectoarelor nu e deloc un accident. S-a ajuns ca niște copii de 7, 8 sau 10 ani să cânte despre scene de sex este și din cauza educației precare de la noi.
Marina Almășan a făcut trimitere la muzica de peste Ocean, îndemnându-i pe adulți să traducă textele unor piese celebre pentru a realiza că suntem, practic, în trend și ținem pasul cu civilizația occidentală.
„Eu sunt sigură că dacă adulții ar cunoaște limba engleză și ar traduce multe din textele pe care le ascultă astăzi tineretul (foarte bun vorbitor al acestei limbi!) s-ar lua cu mâinile de cap!
Deci artistul acesta (n. red.: Gheboasă), care a stârnit atâta vâlvă, nu e un accident în peisajul nostru muzical. Până la urmă, asta stă scris pe vremurile pe care le trăim: copiem tot și toate, fără discernământ. Tinerii sunt fascinați de tot ceea ce vine din afară, bun sau rău. Și, oricum, răul vinde mai bine decât binele! Și mai e ceva, asta o spun ca economist. Până la urmă, piața dictează! Dacă cererea există, apare și oferta. Un astfel de gen ar putea dispărea peste noapte dacă n-ar avea adepți. În plus, cum se spune, prost nu e cine vinde. Prost e cine cumpără”, este reacția avută de Marina Almășan cu privire la subiectul momentului, pentru FANATIK.
Dincolo de episodul Gheboasă de la Untold, prezentatoarea mai remarcă faptul că societatea românească e într-o continuă decadență, iar degradarea nu s-a produs, în opinia ei, odată cu apariția trapperului.
„Societatea românească, în ansamblul ei, s-a degradat puternic. De aceea au priză astfel de artiști. Nu-i poți interzice. Ați vrut democrație, aveți democrație! Poți doar să le limitezi piața. Iar asta se face prin educație. EDUCAȚIE! Educație care începe în primul rând de acasă.
Un copil crescut în spiritul adevăratelor valori, de către niște părinți care au timp de el și cărora le pasă de viitorul copiilor. Cei adunați acolo (n. red.: la Untold), la astfel de spectacole și extaziați în fața unor astfel de artiști sunt oricum pierduți pentru societate. Haideți, așadar, să salvăm ce se mai poate salva!”, a mai punctat Marina Almășan, pentru FANATIK.