Life

Marina Almăşan, laude pentru Zdob şi Zdub după finala Eurovision: “Moldovenii nu se jenează să cânte în limba lor”

Marina Almășan a lăudat prestația trupei care a reprezentat Republica Moldova, Zdob și Zdup, de pe scena finalei Eurovision 2022, acolo unde a obținut locul 7.
15.05.2022 | 20:48
Marina Almasan laude pentru Zdob si Zdub dupa finala Eurovision Moldovenii nu se jeneaza sa cante in limba lor
Marina Almășan a vorbit despr eprestația moldovenilor d ela Zdob și Zdup pe scena finalei Eurovision 2022 / Foto: Femei de 10
ADVERTISEMENT

Zdob şi Zdub, reprezentanta Republicii Moldova la Eurovision 2022, a reușit să se claseze pe locul 7 în filanala care a avut loc ieri, pe 14 mai, la Torino, n Italia. Melodia lor, Trenulețul, una cu mesaj clar pentru unirea tuturor românilor, a fost apreciată la maximum de Marina Almășan.

Marina Almăşan i-a lăudat pe Zdob şi Zdub după finala Eurovision 2022

Vedeta TV Marina Almășan nu s-a zgârcit cu laudele pentru prestația trupei Zdob şi Zdub după finala Eurovision 2022, formația car ea reprezentat Republica Moldova reușind să obțină un onorant loc 7 în concurs.

ADVERTISEMENT

”De ani buni, salut la moldoveni modul iscusit și înțelept în care-și aleg piesa care să-i reprezinte. O îmbibă bine în  spirit național și dragoste față de țară și tradiții, iar acestea  răzbat din aproape fiecare prezență a lor în competiția muzicală europeană”, explică Marina Almășan pe site-ul Femei de 10.

Mai mult decât atât, Marina Almășan a apreciat originalitatea Zdob și Zdup care, fără să își facă griji că nu vor fi înțeleși de telespectatorii din toată lumea, au cântat în limba lor și au introdus ritmuri muzicale inspirate din folclorul moldovenesc pentru a atrage atenția.

ADVERTISEMENT

”Moldovenii nu se jenează să cânte în limba lor, chiar dacă o mai amestecă pe alocuri cu engleza, în trend ;  nu se jenează să strecoare , în ritmurile moderne ale unei piese ce aparține cert Prezentului, pe cele ale folclorului moldovenesc și nu-i încurcă deloc (ba chiar adaugă o notă de “exotism” pentru “civilizații” Occidentului), să strecoare printre muzicanți, instrumente tradiționale: o scripcă , un acordeon…

Fix ca la o nuntă, o nuntă la care țăranul simplu și muncitor se distrează pe rupte, așa cum nu știu să o facă alte colțuri de lume. Mai mult, refuzând să se piardă printre mesaje sterile și printre refrene în limbi care nu spun nimic și nu au nicio legătură cu țara în cauză, moldovenii livrează Europei,  “la pachet”, nu numai un cântec de 10, ci și un mesaj adânc, atingând fibra intimă a unui popor pe care Prutul și istoria l-au feliat pe nedrept”, a mai notat Marina Almășan.

ADVERTISEMENT

Marina Almășan: ”Moldovenii ne dau clasă”

În discuția pe tema prestației Republicii Moldova în finala Eurovision 2022, Marina Almășan nu s-a sfiit să își exprime admirația pentru Zdob și Zdup, dar și pentru patriotismul de care au dat dovadă vecinii noștri din est.

”Și uite-așa, pentru a nu știu câta oară, moldovenii ne dau clasă, vesel și frumos, arătând cum e să-ți iubești țara – oricât de nesemnificativă ar considera-o “șefii Lumii” – să nu te rușinezi cu tradițiile tale, cu cultura poporului tău, cu tot ceea ce, până la urmă, te definește.

ADVERTISEMENT

Bravo, Moldova, ți-am fredonat cântecul după chiar prima sa auzire! Cât despre votul pe care ți l-au acordat concetățenii mei…no comment! Am încetat demult să mă mai mir…”, a mai notat Marina Almășan.

România, zero voturi înregistrate oficial pentru Republica Moldova în finala Eurovision

Voturile juriului din România nu au fost luare în considerare, din cauza unor probleme tehnice acuzate de organizatorii Eurovision 2022. Într-o reacție oficială, TVR a condamnat felul cum a procedat organizatorul Eurovision și a precizat că a dat punctaj maxim Republicii Moldova.

”Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei. (…) Subliniem faptul că juriul național a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezența unui notar și a respectat regulamentul impus de organizator.

Reiterăm faptul că nici jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României. Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator”, a comunicat, oficial, TVR.

ADVERTISEMENT