Life

Marina Almășan, revoltată de organizarea festivalului ”Om Bun”: ”Trebuia ales acel loc care i-a declanșat sfârșitul lui Victor Socaciu?”

Marina Almășan e revoltată că festivalul de folk ”Om Bun” are loc la Breaza, locul în care, anul trecut, Victor Socaciu s-a îmbolnăvit de COVID, boală care i-a declanșat, în cascadă, alte probleme de sănătate.
30.03.2022 | 11:19
Marina Almasan revoltata de organizarea festivalului Om Bun Trebuia ales acel loc care ia declansat sfarsitul lui Victor Socaciu
Marina Almășan, revoltată de organizarea la Breaza a Festivalului de muzică folk ”Om Bun” în memoria lui Victor Socaciu / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Chiar dacă Victor Socaciu și-a dorit ca festivalul să aibă loc la Breaza, fosta soție a artistului susține că alegerea locului de desfășurare al evenimentului este cât se poate de neinspirată, localitatea prahoveană fiind, de fapt, locul în care artistul s-a îmbolnăvit.

Marina Almășan, revoltată că festivalul ”Om Bun” are loc la Breaza

Victor Socaciu își dorea să organizeze festivalul de folk ”Om Bun” la Breaza, evenimentul care, acum, îi este dedicat. ”Victor și-a dorit să fie acolo la Breaza. De altfel, de acolo a și început necazul. Și pentru că el și-a dorit acolo uite cum o să mergem cu toții să ne reamintim de Victor. Ediția aceasta are loc în memoria lui.

ADVERTISEMENT

E foarte important acest lucru, pentru tot ceea ce a făcut el pentru muzica folk. Anul trecut a fost ediția cu numărul 30 când a cântat și el pentru ultima dată. Acum va fi ca o rememorare. O să cânt și eu în ultima seară”, a declarat pentru FANATIK, Ducu Bertzi.

Marina Almășan însă contestă alegerea făcută de organizatori, socotind că fostul ei soț, Victor Socaciu, ar fi meritat o expunere mai mare, mai ales că festivalul este dedicat memoriei artistului. ”E minunat să se facă lucruri frumoase în amintirea lui Victor. Orice mic semn, îndreptat spre memoria marelui artist este binevenit, devenind magnetul unor amintiri pe care fiecare le-a avut, legat de acesta: amintirile unei interacțiuni directe, ale unor iubiri și prietenii,  sau, pur și simplu, amintirile cântecelor sale.

ADVERTISEMENT

Este dureroasă însă exilarea într-o Primărie de provincie (cu tot respectul pentru locuitorii Breazei, o localitate pe care eu însămi o iubesc) a unui festival care, pentru Victor, a însemnat centrul universului său muzical. E ca și cum TVR ar organiza, brusc, `Cerbul de aur` la Urlați”, spune Marina Almășan.

Unde trebuia organizat festivalul făcut în memoria lui Victor Socaciu

Mai mult, Marina Almășan explică și unde ar fi trebuit organizat festivalul de muzică folk care se desfășoară în memoria lui Victor Socaciu. ”`Om Bun` a respirat, ani de zile,  cu emoție și vigoare, la Teatrul “Ion Creangă” – locul ce devenise aidoma unei case pentru el, aidoma unei `Capitale a Folkului`. (…)

ADVERTISEMENT

Sau, oricum, în inima țării, la București. Cele câteva încercări sporadice, în timp,  de a muta evenimentul în alte locații – Sala Palatului, Teatrul Nottara – i-au fost lui Victor confirmarea că locul cel mai potrivit va rămâne mereu `Teatrul Ion Creangă`”, mai spune Marina Almășan.

Parcă pentru a îmbuna tonul la adresa orașului unde, acum, se desfășoară festivalul dedicat lui Victor Socaciu, Marina Almășan susține că, în fapt, evenimentul ar fi trebuit extins și, poate, chiar redenumit.

ADVERTISEMENT

”Restul evenimentelor folk sub marca `Om Bun` –  și care este firesc sa circule prin țară, întărind astfel brandul  – pot purta oricare alt nume: spectacole, seri, gale etc., dar festivalul `lui Victor` (gândit, de fapt, acum peste 30 de ani, de patru minunați oameni de muzică: Andrei Partoș, Mircea Vintilă și Vali Sterian) nu trebuie `subțiat`, nu trebuie minimalizat, nu trebuie detronat, prin astfel de formule minimaliste, cu siguranță mult mai `comode` pentru organizatori”, mai spune Marina Almășan, fosta soție a lui Victor Socaciu, pe conturile ei de socializare.

Marina Almășan, despre festivalul făcut la Breaza: ”Gestul mi se pare ușor cinic”

Acum un an, în luna aprilie, Victor Socaciu organiza Festivalul ”Om Bun” la Breaza, într-unul dintre rarele momente de relaxare între valurile pandemiei de COVID-19. Din păcate, în ciuda tuturor măsurilor de protecție, la acea vreme, artistul se îmbolnăvea de boala care a făcut ravagii în toată lumea.

Problemele de sănătate ale lui Victor Socaciu, multe la număr, s-au acutizat după ce artistul s-a infectat cu COVID, și, chiar dacă lucrurile păreau să meargă într-o direcție bună, spre vindecarea lui, sfârșitul anului 2021 îndolia lumea muzicii folk, iar Victor Socaciu se stingea din viață.

Acesta este, de altfel, și motivul pentru care Marina Almășan contestă locul ales de cei care îi continuă munca artistului în cadrul Festivalului ”OM Bun” de la Breaza. ”Puțin subiectivă și sentimentală, recunosc –   mă întreb: oare chiar trebuia ales, ca spațiu de desfășurare, acel loc care, cu un an în urmă, i-a declanșat – în inconștiența organizatorilor – sfârșitul lui Victor Socaciu? Gestul mi se pare ușor cinic. Sau… poate sunt mult prea subiectivă?”, a mai notat Marina Almășan.

Cu toate acestea, văduva lui Victor Socaciu, Brândușa Ștefan a explicat, pentru FANATIK, că alegerea orașului Breaza ca loc de desfășurare a festivalului este, oarecum, naturală. ”Așa cum viața merge înainte și festivalul `Om Bun` va merge înainte pentru a purta spre nemurire un vis devenit realitate al celui care a fost Victor Socaciu, sufletul acestui festival”, a declarat pentru FANATIK, văduva artistului, Brândușa Ștefan.

ADVERTISEMENT