Sport

Marina Granovskaia, „Doamna de fier” de pe „Stamford Bridge”. Suma imensă pe care a adus-o în conturile lui Chelsea

Chelsea joacă în acest an finala Ligii Campionilor, iar un mare merit îl are și Marina Granovskaia. Mâna dreaptă a lui Roman Abramovich, ea este supranumită și „Doamna de fier” de pe „Stamford Bridge”
29.05.2021 | 15:52
Marina Granovskaia Doamna de fier de pe Stamford Bridge Suma imensa pe care a aduso in conturile lui Chelsea
Marina Granovskaia este supranumită „Doamna de fier” de pe „Stamford Bridge”
ADVERTISEMENT

Chelsea este unul dintre cele mai de succes cluburi din ultimul deceniu. Puțin lume știe că în spatele victoriilor de pe gazon scenariul câștigător îl scrie o femeie.

Marina Granovskaia este născută în Rusia și pe 13 ianuarie a împlinit 46 de ani pe care nu-i arată. Directorul executiv al lui Chelsea are și cetățenie canadiană, iar de peste 10 ani este mâna dreaptă a oligarhului Roman Abramovich.

ADVERTISEMENT
Marina Granovskaia este mâna dreaptă a oligarhului Roman Abramovich

Marina Granovskaia, „Doamna de fier” de pe „Stamford Bridge”. De la limbi străine, la omul de încredere al lui Abramovich

Marina Granovskaia a studiat Facultatea de Limbi Străine a Universității de Stat din Moscova și a absolvit în 1997, an în care a început să lucreze pentru „Sibneft”, compania petrolieră a lui Abramovich. În 2003, s-a mutat la Londra, la „Millhouse Capital”, firma de administrare a activelor miliardarului rus.

Loialitatea și cunoștinețele sale au promovat-o rapid, iar în 2010 a devenit reprezentantul personal al lui Roman Abramovich. De aici nu a mai fost decât un pas până la conducerea unuia dintre cele mai mari cluburi europene, Chelsea Londra, lucru care s-a întâmplat în 2014.

ADVERTISEMENT

Revenirea lui Mourinho la Chelsea se leagă de numele Marinei Granovskaia

Prima contribuție majoră a Marinei Granovskaia a fost convingerea Consiliului de Administrație să-i reînnoiască contractul lui Didier Drogba după un sezon modest în 2009. Doi ani mai târziu, atacantul ivorian îi răsplătea încrederea și aducea în vitrina clubului primul și singurul trofeu Champions League de până acum.

Deși este o femeie discretă atât în ceea ce privește viața personală, cât și acțiunile sale în cadrul clubului, și despre ea se spune că nu a acordat niciodată vreun interviu, iar jurnaliștii nici nu-i cunosc vocea, presa din Insulă a scris la momentul respectiv că Marina Granovskaia a jucat un rol cheie în împăcarea dintre Jose Mourinho și Roman Abramovich, ceea ce l-a făcut pe managerul portughez să se întoarcă pentru a doua oară la Chelsea și să câștige un nou titlu în Premier League.

ADVERTISEMENT

Marina Granovskaia a stabilit, de asemenea, o relație de prietenie cu clubul olandez Vitesse Arnhem. De această colaborare au beneficiat foarte mulți absolvenți ai academiei londonezilor, cum ar fi Mason Mount, care a primit minute importante de joc la Vitesse înainte de a deveni om de bază pe „Stamford Bridge”.

O altă lovitură impresionantă dată de Marina Granovskaia este acordul încheiat pe 15 ani cu firma americană de echipament sportiv Nike, perioadă în care clubul primește 60 de milioane de lire sterline pe sezon.

ADVERTISEMENT

Marina Granovskaia a umplut conturile lui Chelsea

În ciuda tuturor acestor „succesuri”, probabil cea mai mare realizare a Marinei au fost „sacii de bani” pe care Chelsea i-a încasat din vânzările jucătorilor. Cunoscut de-alungul timpul ca fiind un club consumator, multă lume întrebându-se cum a scăpat Chelsea de fair-play-ul financiar, Granovskaia a schimbat total stilul de abordare și de la venirea sa în conturile clubului au intrat aproape 400 de milioane de lire sterline din vânzarea de jucători.

„Am fost implicat în trei, patru transferuri cu Marina și de fiecare dată ea s-a ținut de cuvânt. De fiecare dată când am avut de-a face cu ea, a fost foarte simplu. Cu ea afacerile sunt profesioniste. Nu pot spune asta despre toți ceilalți din această afacere” un director executiv al unul club rival din premier League

Exemplul cel mai bun este dat de starul Eden Hazard. Belgianul mai avea un an de contract cu Chelsea, dar își dorea enorm să ajungă la Real Madrid. Marina Gavranovskaia a înțeles imediat că nu-l mai poate ține și atunci a negociat la sânge cu „galacticii” și a obținut impresionanta sumă de 150 de milioane de euro, cu tot cu bonusuri.

Când Antonio Conte i-a transmis lui Diego Costa că nu mai intră în planurile sale, „șefa” lui Chelsea a dat din coate și a reușit să aducă la club 60 de milioane de euro din transferul atacantului, care fusese adus pentru 38 de milioane de euro.

Toate acestea nu ar fi fost posibile fără unul dintre cei mai buni negociatori de transferuri din fotbalul mondial: Marina Granovskaia, cea care în doar 7 ani a ajuns să fie numită „cea mai puternică femeie din fotbalul mondial”. Sau „Doamna de fier”, după fostul prim-ministru al Marii Britaniii, Margaret Thatcher.

  • 400 de milioane de lire sterline a adus Marina Granovskaia în contul lui Chelsea din transferuri
ADVERTISEMENT